miercuri, 8 iunie 2011

Crescatorie de crapi intr-un iaz din curte?

Deseori primesc solicitari de a ajuta la constructia sau intretinerea unor iazuri mici de curte, unde proprietarul doreste o crescatorie de crapi, sturioni sau, in situatii extreme, de pastravi.
Fara cunostinte elementare beneficiarul crede ca o groapa umpluta cu apa va oferi conditii ideale pentru a porni o crescatorie piscicola.  
Iata un raspuns la o cerere primita recent:

Cerere: Mi-am facut un mic lac 4/7/1,5m. Nu am posibilitatea ca apa sa recircule. Vreau sa populez cu crap lacul. Sigur problema romanului stau rau cu banii. Am inteles ca am nevoie de pompa de recirculare, ce imi recomandati? Si alte informatii daca aveti timp. Va multumesc anticipat!

Raspuns la intrebare:
Stimate Domn

Recircularea apei pentru aerare este esentiala, fara recirculare un iaz de dimensiunea amintita se va distruge chiar si fara pesti.
O populare intensiva cu pesti fara un sistem de filtrare potrivit nu va ajuta pe termen lung.  Un acvariu in care nu se schimba apa si nu exista sistem de filtrare care sa permita extragerea, legarea substantelor provenite din fecalele pestilor va fi imposibila, iar pentru pesti va deveni de insuportat.  Carasii ar mai rezista, toleranta lor este mult mai mare, in schimb crapii vor ceda inevitabil.
O crescatorie intensiva intr-un bazin atat de mic este imposibila fara o schimbare de apa constanta si masiva si fara un sistem de filtrare adecvat.
Pe situl nostru, www.lac.ro gasiti raspuns la multe probleme. Va sfatuiesc sa cititi rubricile ce se leaga de tematica Dvs pt a intelege problemele legate de circuitul azotului in apa, sistemele de filtrare, aerare, etc
cu stima

Concluzie:
Doar simpla posibilitate de a executa un iaz in fundul curtii nu ofera conditii propice de constuire si intretinere a unui iaz cu pesti.
Trebuie sa se inteleaga faptul ca pestii au necesitati vitale legate de calitatea apei. O temperatura potrivita, o oxigenare suficienta, o apa in care toxinele sa nu se acumuleze in timp, o hrana suficienta si de calitate.  In natura nu exista iazuri mici cu pesti, acestea sufera socuri mult prea drastice pentru a putea fi suportate de catre pesti.
Solutia cu populare cu carasi in loc de crapi nu rezolva problemele esentiale.   Chiar daca carasul este capabil sa traiasca in noroi, sa supravietuiasca o zi intreaga fara apa, cine ar dori sa consume carne de peste in care acumularea de toxine ajunge la cote periculoase pentru constumul uman.
Cine crede ca un astfel de iaz ar putea fi o sursa de venit, ar trebui sa-si refaca calculele, probabil va constata ca va consuma carnea cea mai scumpa de pe piata.
Din acest motiv este vital sa va informati inainte de a lua o decizie gresita.
Ca un exemplu, la o lucrare de amploare, dupa terminarea lucrarilor de sapaturi, vecinul clientului nostru, vazand ce se construieste in curte, a luat o decizie neinspirata sa-si sape si el un iaz in curte.  A inchiriat si el utilajul de excavare si a demolat pur si simplu o parte consistenta din gradina, amestecand solul fertil cu sterilul de la fundul gropii.  Cand era pe terminate a venit la mine si a dorit sa faca comanda pentru "folie" de iaz. Cand a aflat despre costurile de izolatie (vecinul nefiind nici pe de parte la fel de dotat financiar ca si clientul nostru, a sarit ca ars si a alergat inapoi sa ceara excavatoristului sa incarce la loc groapa, pana nu soseste nevasta acasa, sa afle in ce prostie s-a bagat.  Astfel, s-a ales cu cheltuieli aiurea de sapare, cu gradina facuta vraiste si cu un sol distrus in curte.
Deci, cu toata sustinerea noastra pentru  promovarea culturii acvatice, sunt situatii in care un astfel de proiect nu se justifica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.