joi, 27 septembrie 2012

Ghid de construire a unui bazin de apa cu membrana de cauciuc EPDM

Utilizarea unui bazin de colectare a apei este tot mai importanta. Domeniile de utilizare sunt foarte diverse:
  • Bazin pt irigare
  • Bazin de stocare apa PSI (contra incendiilor)
  • Bazin pt colectarea apelor pluviale
  • Bazin de colectare a apelor uzate
  • Bazin pt zapada artificiala (necesare pentru pistele de ski)
In cele ce urmeaza va prezentam sfaturi importante pentru construirea unui bazin, sapat in pamant, (deci fara pereti betonati) si din acest motiv profilul acestuia este de trunchi de piramida.  Materialul utilizat recomandat este membrana de cauciuc Firestone EPDM PondGard de 1,02mm grosime.



Ghid de sapare a bazinului


Deoarece stabilitatea solului trebuie sa fie luat intotdeauna in considerare, se va construi bazinul utilizand un taluz cu o inclinatie de 45%. Pentru teren nisipos si instabil acest unghi va trebui sa fie si mai mare iar pentru un teren destul de stabil se pot adopta unghiuri mai abrupte.  Va trebui sa luati in considerare ca, odata cu cresterea adancimii, stabilizarea solului este si mai importanta.
Daca pe perimetrul iazului se va circula cu utilaje, va exista riscul surparii malului. Din acest motiv este foarte important sa consultati un specialist, pt a preveni eventualele accidente.


Santul de lestare se va construi cu scopul de a fixa membrana de cauciuc, adica sa nu alunece in bazin. Santul de lestare se va construi la o distanta suficient de mare de la buza bazinului, ca sa nu permita surparea acestei buze. Daca pamantul este nisipos se va adopta o latime de minim 50 cm. In acest caz se recomanda stabilizarea solului cu ciment uscat, mixat in sol.
Santul de lestare va avea o adancime de 30-60cm si o latime similara, de 30-60cm.  In orice caz, se va lua in vedere atat stabilitatea solului cat si unghiul de inclinare si lungimea taluzului, deoarece fortele ce actioneaza asupra membranei, ce tind sa smulga membrana din santul de lestare, respectiv aceste forte care tind sa rupa buza malului, este foarte mare.
Taluzurile mai mari de 5m, in special acolo unde unghiul de inclinatie este prea mare, se va construi o terasa intermediara de lestare, pentru a prelua o parte din fortele de smulgere

Fundul bazinului va fi aproape plana, cu inclinatie spre centrul acestuia. Acest lucru este necesar deoarece apele freatice sau gazele de putrefactie pot balona membrana de cauciuc.  Prin pastrarea unui unghi minim de inclinatie se va permite eliminarea gazelor si/sau comprimarea apei exterioare spre zonele mai inalte.

Fiecare zona va trebui compactata, Atat fundul bazinului cat si taluzurile. Necompactarea suprafetei va crea surpari, goluri, ce duc la perforari si/sau spargerea hidro-izolatiei de cauciuc.

Pentru protectie suplimentara se va asterne un strat subtire de nisip cernut, ce va asigura nu doar o suprafata de protectie si umplere a golurilor, dar si un strat ce nu permite penetrarea eventualelor obiecte (pietre ascutite, metale, radacini, etc) ce pot perfora membrana in momentul in care suprafata solului se taseaza sub greutatea apei.

Tot ca protectie serveste si utilizarea unui geotextil de protectie, un material netesut ce se livreaza in suluri si serveste ca acoperire integrala a tuturor zonelor unde se va monta membrana de cauciuc. Grosimea recomandata este de min. 200g/m2 in solurile curate si nisipoase, dar poate fi si mai groasa de 500g/m2 in cazul solurilor stancoase.  Si adancimea moate fi un factor in alegerea geotextile. Deoarece cu cresterea adancimii, deci cu cresterea presiunii apei, protectia va trebui sa fie mai mare, utilizand geotextil mai gros.

In locurile unde nu este necesar mentinerea nivelului minim de apa sub cota solului, spre exemplu unde bazinul este alimentat de surse de apa de joasa altitudine (fantani arteziene, paraie, ape pluviale) se pot construi taluzuri semi-inaltate. Avantajul consta in faptul ca pamantul extras din bazin nu va trebui sa fie transportate si depozitate in alte locatii (generand costuri suplimentare) ci pot fi utilizate in construirea unui dig perimetral.

La calculul cantitatii de pamant extras luati in considerare ca pamantul extras va avea un volum mai mare decat cel initial. Ca si reper puteti calcula cu dublul volumului util de apa estimat. Bine inteles, dupa tasare acest volum va scadea, dar nu va ajunge la volumul original, inainte de excavare.


Schita bazin apa sapat in pamant, cu taluzuri de 45%, si lestare perimetrala a membranei de cauciuc

Stabilirea dimensiunilor inainte de sapare

Inainte de sapare va trebuis sa luati in considerare volumul util al bazinului. Este vorba de cantitatea minima de apa necesar pentru irigatie sau PSI.  In cazul bazinelor PSI normativele exclud primele 30 de cm de apa din bazin, care nu se calculeaza (in cazul inghetului, suprafata inghetata nu poate fi luat in considerare), samd.
Daca aveti limitari de suprafata, veti putea sapa mai adanc. Sant cazuri unde adancimea este limitata (ex. panza freatica prea ridicata) In acest caz va trebui sa adobtati fie solutia suprainaltata, semi-inaltata sau mai putin adanca.  Daca veti verifica tabelul de mai jos veti constata ca o adancime mai mare nu inseamna intotdeauna un castig de volum.


Calculul volumului de apa pentru bazine in forma de trunchi de piramida (bazin dreptunghiular cu taluzuri inclinate si fund drept.:
Volumul trunchiului de piramida: V= h/3(A+a+Aa)

Adica suma ariei superioare, ariei bazei si radacina ariei superioare inmultita cu aria bazei, suma ce se inmulteste cu o treime din adancimea medie a bazinului.

unde:
  • V= volumul bazinului
  • A si a reprezinta aria luciului de apa, respectiv aria fundului bazinului 
  • h : înălțimea, adica adancimea medie a apei masurat de la fundul bazinului.

Acest calcul este cu caracter pur informativ si nici intr-un caz exact, datorita diferentelor de constructie.

Pentru ajutor atasam un tabel cu dimensiunile materialelor utilizate, raportate la dimensiunile sapate, volumului de apa util si chiar cu randamentul utilizarii eficiente a membranei de izolatie.
Am luat in calcul utilizarea cea mai optima a membranelor ce sunt livrate in marimi standard, in suluri complete (pentru a beneficia de un pret optim)
Calculand cu suluri integrale, fie le montam intr-o groapa sapata la dimensiunile necesare ca aceasta sa acopere complet bazinul, fie sunt taiate in doua si vulcanizate intre ele, fie utilizam doua, sau mai multe fasii vulcanizate impreuna. In tabelul de mai jos am luat in calcul utilizare unui singur sul intreg, sau a doua suluri identice, vulcanizate intre ele. Bine intele, se pot utiliza si mai multe membrane, sau chiar de dimensiuni diferite, dar aceste calcule ar fi complicat si mai mult tabelul.  Pentru un calcul special va recomandam sa ne adresati cu un mail

Tabelul de mai jos contine si un pret informativ, in EUR, fara TVA. Acest pret a fost stabilit la data de 20 sept. 2012 si este subiect de modificari, in functie de preturile producatorului.
Tabelul contine doar materialele necesare pt hidroizolatie : Suprafata necesara de membrana de cauciuc, inclusiv cantitatea identica de geotextil de 200g/m2.
Pretul final nu contine: costurile de sapare, instalatiile, canalizarile, conductele, flansarile penetrarilor de conducta prin membrana, sifoane, scari, camine tehnice, etc.
Calculele se refera la bazine de colectare a apei.
In cazul bazinelor de colectare a excremetelor lichide de la ferme zootehnice se aplica alte materiale si alte standarde de constructie.
La fel si in cazul bazinelor de zapada artificiala se impun unele specificatii diferite.
Bazinele de colectare a unor lichide industriale, cu continut de substante chimice, se vor construi cu membrana EPDM Firestone doar dupa consultarea tabelului de rezistenta chimica, si se vor lua masuri suplimentare de protejare a vulcanizarilor. In acest caz se va consulta reprezentantul tehnic al Firestone pt agrement tehnic.

Acest document este cu caracter informativ si nu constituie o oferta.
Inainte de executarea unor lucrari similare va recomandam sa va adresati unei firme specializate care sa va ofere o consultanta corespunzatoare, pentru a putea executa un bazin functional, cu cheltuieli minime si fara probleme de exploatare.

sursa:   www.lac.ro

Tabel cu calcule cantitati material hidroizolatie, dimensiuni bazin si volum util

CALCULATIE BAZIN COLECTARE APA

Fara fundatie, sapat rectangular in sol, cu taluz de 45%, cu sant de lestare perimetrala inclusa la calculul materialului
Dimensiunile normate sunt calculate in asa fel incat sa nu exista pierderi de material (debitari sau suplimentari necesare)
Dimenionarile sunt facute dupa dimensiunile standard ale sulurilor integrale a Membranei Firestone EPDM 1.02mm.



debitat sul taiat in doua bucati si alipite intre ele



integral sul integral utilizat, fara debitari



alipit doua suluri integrale alipite





















dimensiuni exterioare laturile si suprafata perimetrala de la suprafata, fara a calcula si zona de lestare (suprafata utilizata)





pentru zona de lestare se va lua in calcul o fasie de min. 1m pe perimetrul iazului
dimensiuni interioare laturile si suprafata perimetrala de la fundul bazinului
adancime adancimea totala,  Atentie! Adancimea efectiva utila este cu 20 cm mai mica
Volum util Volum de apa, cu min. 20 cm sub cota maxima, conf. normelor PSI
randament raportul dintre cantitatea de material si volumul util. (valoarea mai mare este cea mai rentabila)
Pret unitar Pretul /m2 care contine si geotextil de protectie




4 comentarii:

  1. Buna seara pot folosi membrana de cauciuc EPDM ptr un bazin de colectare a apei din beteon ?Am probleme cu el este fisurat si nu stiu ce sa folosesc ptr reparatie .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate, cu condiția ca suprafața din beton să fie netedă, fără margini tăioase. Dacă bazinul din beton nu este foarte deteriorat si nu există riscul deplasării placilor crăpate, puteți încerca si varianta cu amorse si substanțe de tratament de impermeabilizare a betonului

      Ștergere
  2. Pentru un bazin făcut pt colectarea apei făcut rotund din tabla si foarte mare se poate utiliza o astfel de membrană?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine înțeles. Dar nu văd de ce ar trebui reutilat un bazin deja impermeabil

    RăspundețiȘtergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.