luni, 15 noiembrie 2010

Materiale de hidroizolatie utilizate in constructia de iazuri, lacuri si bazine, FAQ

despre materialele de hidroizolatie folosite in constructia si amenajarea iazurilor ornamentale - FAQ - Intrebari si raspunsuri frecvente>

MATERIALE UTILIZATE IN CONSTRUCTIA IAZURILOR

Care sunt posibilitatile de izolare a iazurilor ornamentale de gradina?

  • Izolarea cu argila, eventual Bentonita
  • Bazine betonate
  • Bazine preformate
  • Folii din polietilena sau PVC
  • Membrane din cauciuc

Care este cea mai usoara modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?

Cel mai simplu este utilizarea de
bazine preformate. Se monteaza usor si sunt destul de rezistente. Se recomanda doar pentru iazuri foarte mici, sub 1mc, altfel preturile vor fi mult prea ridicate, costurile nefiind justificate de avantajele sale.

Care este cea mai ieftina modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?

In unele cazuri exista posibilitatea de a izola un iaz de gradina cu ajutorul argilei. Nu intotdeauna exista insa la indemana acest material, nu ofera garantia unei izolari perfecte si apa va fi mereu murdara din cauza coloizilor de argila aflate in suspensie, agitate in special de pesti si alte animale.
In occident se utilizeaza izolarea cu argila, prin pavarea cu dale de argila omogenizate in prealabil, de min. 10 cm grosime, si compactarea lor cu un utilaj special. Cu aceasta tehnologie destul de avansata si fiabila costurile de constructie exced costurile de izolatie cu membrana. Utilizarea argilei este o optiune acolo unde acest material exista in cantitati suficiente la locul constructiei, si in special, unde se doreste utilizarea de materiale complet naturale.
Si bentonita este o optiune, chiar daca nu confera izolatie 100%. In schimb tehnologia de izolatie cu bentonita in tara noastra este aproape necunoscuta.
Folia de polietilena este des folosita, din pacate. Pretul cel mai scazut determina pe multi sa o utilizeze. Odata terminata lucrarea putem s-o luam de la capat. Pretul scazut nu justifica sacrificiile ulterioare necesare unei refaceri dese. Folia slaba de PE este foarte sensibila la actiunile mecanice, au o durata de viata foarte scurta si nu pot fi lipite daca se sparge. Folia agro de PE nu este destinata hidroizolarii. In schimb exista benzi de PE de grosimi considerabile, de altfel foarte rigide, care sunt utilizate in hidroizolarea bazinelor de colectare a deseurilor, decantoarelor, etc. Sunt materiale rezistente mecanic, dar complet inestetice si, totusi, scumpe, comparat cu concurenta, din cauza grosimii care este utilizat si din cauza costurilor de montare ridicate.
Folia din PVC este poate cea mai buna alegere in cazul unui buget moderat. Este si cea mai raspandita varianta in prezent. Sunt garantate chiar si pana la 10 ani si rezista destul de bine razelor UV. Din pacate piata este invadata de folii de foarte slaba calitate, ale carei durate de exploatare abia, daca excede 2-3 ani. Cautati doar materiale de calitate. Din pacate calitatea nu poate fi identificata la prima vedere. (Folia de PVC este produsa din PVC rigid la care se amesteca aditivi speciali care vor face materialul moale. Acesti aditivi se descompun la soare sau sunt dizolvate in apa in timp, in functie de calitatea materialelor folosite), iar la prima vedere par de buna calitate. Folii reciclate, cu suprafete neuniforme si miros neplacut nu merita cumparate. Se vor deteriora repede, durata lor de viata abia daca trece 2-3 ani, apoi se intareste , se contracta si crapa, deseori sunt deja perforate, plin de gauri provenite din procesul de laminare si contin solventi toxici. Cautati material de calitate de la furnizori consacrati. Verificati cu amaterialul. Se vede cateodata si de catre un ochi neavizat daca acesta nu corespunde solicitarilor. Foliile de PVC se gasesc la diferite dimensiuni, de obicei in latimi de 2, 4, 6, 8,10 metri si grosimi de 0,5 la 1 mm. Folia mai subtire poate fi utilizata doar la iazuri de mici dimensiuni, unde o eventuala schimbare nu ar implica eforturi prea mari.
Membrana de cauciuc EPDM este tot o folie dar din cauciuc sintetic, cu calitati net superioare oricarui alt material similar. Pretul acestuia nu este tocmai ieftina dar mai nou este apropiata de cea din PVC. Durata de exploatare excede practic durata de exploatare a unui iaz de gradina. Se sparge mult mai greu (rezista chiar si la un glont tras cu o arma cu aer comprimat), rezista cu succes la ghearele animalelor, la radacini si rizomi) si poate fi reparat sau modificat cu mult mai mare siguranta si usurinta. Avand in vedere ca membrana de EPDM este fabricata la dimensiuni mult mai mari iar acestea pot fi asamblate prin vulcanizare ce ofera o etansare perfecta (unde PVC-ul lipit cu adeziv nu ofera nicio garantie de etanseitate) Practic la toate capitolele intr-un tabel de comparatie, membrana de cauciuc EPDM este avantajata. Dintre toate, membrana EPDM Firestone este cea mai populara si mai stabila calitativ. In prezent este solutia ideala pentru fiecare iaz si, practic, unica solutie la constructia de iazuri de dimensiuni mari, fie ea iaz ornamental, lac de agrement, piscina naturala, bazine de irigatie, fose, bazine de retentie, bazine zootehnice, etc.
Membrana de butil este similara cu membrana de cauciuc EPDM. A fost deschizatorul de cale inanintea cauciucului EPDM si are o istorie de peste 35 de ani, fara ca sa fie distrus calitativ. Tehnologia moderna precum si pretul mai ridicat a facut ca membrana de butil sa fie lasata in umbra fata de cauciucul EPD, trecerea de la butil la EPDM fiind facuta, aproape integral in lume. Butilul este utilizat doar ca accesorii la EPDM (benzile de vulcanizare si mansonare folosite in tehnologia de vulcanizare la rece la Firestone sunt din buti.

Care este cea mai rezistenta modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?

Betonul - la prima vedere pare a fi solutia pentru iazuri ornamentale de gradina care sunt frecvent supuse actiunilor mecanice. Gheata o va eroda totusi destul de repede si necesita reparatii dese. Costul constructiei este ridicata iar modificarile ulterioare sunt greu de efectuat. Dizolvarea varului si a altor aditivi in apa este destul de nociva pentru pesti.
Daca nu exista actiuni mecanice violente si repetate, membrana EPDM este cea mai rezistenta varianta. Testele arata ca exista in exploatare bazine izolate cu membrana de cauciuc de peste 35 de ani care isi mentine si azi caracteristicile fizice si chimice, chiar in arsita din sudul Spaniei.

Care este cel mai recomandat material pentru constructia iazului ornamental de gradina?

Alegerea cea mai recomandata este membrana de cauciuc EPDM sau butil. Este un elastomer rezistent la intemperii, are o durata de exploatare foarte mare (primul iaz pilot dateaza de aprox. 35 de ani, in Spania de sud, si nu prezinta urme de uzura). Fiind elastic, se muleaza bine pe orice suprafata, rezista foarte bine actiunilor mecanice si poate fi usor de lipit in cazul in care este nevoie de suprafete mai mari, sau s-a perforat accidental. De altfel in cazul membranei EPDM nu este vorba de o lipire ci de vulcanizare, ce confera o etansare perfecta, fata de lipirile cu adezivi in cazul foliei PVC. Nu este de neglijat si faptul ca sunt perfect utilizabile si pentru pesti, avand certificari de netoxicitate.
Aceste membrane se livreaza la diferite dimensiuni, cea mai mare fiinde de 15,2 x 60m, si poate fi fasonat in orice forma. Dezavantajul este ca la asemenea dimensiuni manipularea membranei este foarte anevoioasa si necesita utilaje si echipa de specialisti.
O alta trasatura specifica este modalitatea de imbinare, fie ea prin vulcanizare la cald sau vulcanizare la rece prin intermediul benzilor de butil (in functie de membrana)
Membrana se utilizeaza in deosebi la investitii mai mari, unde se necesita montari de materiale aplicate intre ele si in cazul in care investitia se doreste pe termen lung, cu costuri de intretinere si reparatie minime, fiind alegerea cea mai potrivita pentru constructia unui iaz ornamental.
Concluzia finala
Bine inteles, indecizia de alegere a celui mai potrivit material de izolatie al iazuluialegerea va apartine, fiind influentati si de bugetul alocat. Insa va recomandam ca materialul ales sa fie de cea mai buna calitate. Mai bine construiti un iaz mai mic decat unul mare din materiale neadecvate.
Repararea unui iaz inseamna costuri imense, uneori demolarea completa si schimbarea izolarii. Asfel distrugeti zonele plantate, gradina din jur, poate chiar si pestii. Deci in alegerea materialului perfect, este bine sa luati o decizie inteleapta. Vorbiti cu un specialist sa va dea cel mai bun sfat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.