luni, 22 noiembrie 2010

Problemele iazului toamna tarziu - am oprit filtrele devreme iar acum apa este urata

Toamna tarziu, inainte de aparitia gerurilor se recomanda dezactivarea filtrelor si pompelor. Ce se intampla daca temperatura se amelioreaza iar utilizarea filtrelor ar fi necesara?

Toamna anului 2010 este un exemplu elocvent. Dupa ce meteorologii (care, se pare, an de an sunt tot mai nepriceputi in prognozarea vremii) ne-au speriat cu o iarna grea si geroasa inca de la mijlocul lunii Octombrie si eu, ca si toti proprietarii care se ingrijesc de iazurile proprii, am demontat filtrele si pompele pentru conservare. Intamplarea a facut ca iarna sa se razgandeasca iar temperaturile sunt mult peste media normala. Pomii inmuguresc, ghioceii infloresc, soarele ne scoate in strada in tricou dar calendarul arata, totusi, ca este mijloc de Noiembrie.

Frunze de nufar ofiliti
Frunze de nufar ofiliti
In primul rand, nuferii, ale caror frunze au inghetat odata, incep sa dea frunze noi.   Este indicat sa eliminati frunzele moarte, sa nu se descompuna in apa. Nu doar estetic, ci si functional, frunzele moarte contribuie la aparitia algelor si a turbiditatii apei.



Papura se sparge
Stuf in iaz
Plantele marginale intra in putrefactie puternica.  Papura improasca pufurile pe luciul apei. Pe gheata, eliminarea prin cosire a papurei, stufului si ale altor plante similare ar fi mai usor. Eliminati aceste plante cat de curand posibil. Nu le taiati sub nivelul apei, altfel in primavara nu vor reaparea





Matasea broastei
Alge pe cascada
Din cauza  lipsei filtrelor, se formeaza colonii de alge filamentoase (filamentare, matasea broastei). Acestea se vor colecta asa cum apar.
Repornirea filtrelor este indicata daca exista garantia unei perioade de caldura indelungata. 
Matasea broastei in colonii
Totusi, avand in vedere faptul ca filtrarea biologica se face prin intermediul unei colonii bacteriene care se formeaza in interiorul filtrului pe termen de cateva saptamani, iar activitatea bacteriana este influentata de temperatura, oricum la sfarsitul toamnei eficienta filtrului este aproape nula, rezumandu-se la filtrare mecanica, repornirea filtrului nu va rezolva problema iazului in intregime. Lipsa miscarii apei faciliteaza formarea de colonii de alge, precum si acidifierea namolului din apa..




Frunze in iaz

La fel si frunzele care se scufunda in apa sunt surse de poluare a iazului. 
Acestea ar fi trebuit eliminate din timp, prin adunarea cu minciocul de pe suprafata apei, zilnic, sau ori de cate ori este nevoie pe zi, prin intinderea unei plase de protectie deasupra iazului sau, prin montarea unui skimmer de suprafata. 
Skimmer de iaz
Skimmerul de iaz este foarte recomandat in tot timpul anului. Ajutand la filtrare intr-un mod foarte eficient, pastrand si luciul apei curata.
Daca acum este, poate prea tarziu, ganditi-va la instalarea unui astfel de skimmer pentru primavara (click aici pentru mai multe modele)



 Pestii, care in mod normal ar trebui sa hiberneze deja, isi reiau activitatea. Veti fi nevoiti sa va ingrijiti si de o hranire corespunzatoare, recomantat fiind hrana speciala de iarna, cu continut scazut de proteine. Sub 10 grade reduceti hrana treptat, iar sub 7 grade evitati sa mai hraniti pestii. 
Din pacate activitatea intensa a pestilor este un alt factor de poluare a apei.


Schimbarea apei nu are sens in acest moment, nici pestii nu tolereaza prea bine in acest moment un schimb drastic. Un tratament eficient este aplicarea de  oxidator de sedimente care are rolul de a ajuta descompunerea sedimentelor, va inlatura mizeria si (in multe cazuri) algele de pe pietre, va reduce substantial eliminarea de gaze anaerobe, foarte daunatoare pestilor, in special in momentul in care inghetul iazului va bloca eliminarea acestor gaze.  Utilizarea oxidatorului este recomandata toamna si primavara.



Din acest considerent (eliminarea gazelor) va recomandam utilizarea unor copci de polistiren, antiinghet.
Mai puteti citi aici despre copca de polistiren si aici despre pregatirea iazului pt iarna
Gasiti aici copca de polistiren in magazinul on-line





Rezumand toate aspectele enuntate mai sus, suntem nevoiti sa recurgem doar la operatiuni de ameliorare a calitatii apei din iaz. Rezultatele sunt sub asteptari, dar instalarea iernii va acoperi, macar pentru un timp, neajunsurile constatate. Iar pentru primavara, pregatiti-va cu o curatenie ampla.

Cu speranta ca aceste informatii va sunt utile va  invitam sa parcurgeti si alte sfaturi utile de pe acest blog sau pe situl http://www.lac.ro/sfaturi.html

 



participati la dezbaterea acestui blog >







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.