marți, 16 noiembrie 2010

Spuma deasupra apei din iaz

Spuma pe suprafata apei


Cum sa prevenim formarea de spuma pe suprafata apei?

Inainte de a raspunde la intrebare este important sa analizam subiectul chimiei apei.
Nu trebuie sa fim chimisti sa solutionam problemele apei din iazul cu pesti. Cheia este controlul regulat al apei prin testarea parametrilor importanti. In general se testeaza aciditatea (pH), amoniul si nitritii. Cu toate acestea exista inca o serie de parametri importanti, dar de regula ignorati, din simplul motiv ca acestea nu par sa influenteze viata pestilor.
Unul din aceste exemple este aparitia si formarea de bule si spuma pe suprafata apei. Generarea de spuma este pusa pe seama unei cascade, diuze venturi sau fantani arteziene ce agita suprafata apei. Aceste bule de aer plutesc un timp pe suprafata apei, apoi se sparg.
Bulele si spuma este generata de substantele organice acumulate in timp si dizolvate in apa. Pestii sunt factorii principali care contribuie la acumularea de substante organice prin aportul de excremente si hrana neconsumata. Hrana cu concentratie ridicata de proteine este un factor agravant.
Aceste componente sunt, la urma lor, descompuse de bacterii heterotrofice consumatoare de oxigen. Uneori, din cauza unei concentratii scazute de oxigen, aceste bacterii nu pot descompune complet acesti compusi. In acest caz se poate observa o usoara colorare a apei.
Pare incredibil, dar o dezvoltare puternica a algelor unicelulare aflate in suspensia apei, chiar si in pofida utilizarii unor instalatii de sterilizare cu ultraviolete (UV-C) pot ridica concentratia de proteine organice in apa.
O alta cauza a formarii de spuma in apa este utilizarea de medicamente si/sau substante de tratare a apei.

SOLUTII DE ELIMINARE A FORMARII SPUMEI PE SUPRAFATA APEI

1. In cazul iazurilor cu pesti multi se recomanda o schimbare partiala si regulata a apei. Nu este cea mai buna metoda dar in asa fel se poate elimina o parte din proteine.  In cazul utilizarii de apa de la retea nu uitati sa pulverizati apa pt eliminarea clorului.

2. Folositi hrana de pesti cu concentratie mai redusa de proteine. Poate va trebui sa schimbati produsul

skimmer de suprafata
3. Montati un skimmer de suprafata. Skimmerul preia apa de la suprafata cu toate impuritatile existente pe ea si le conduce la filtrul biologic. Nu va reduce efectiv concentratia de proteine din apa dar va inlatura in mod constant spuma formata iar filtrul va putea prelua o parte din sarcina.
skimmer de proteine

4. Instalati un skimmer de proteine. In crescatorii intensive de pesti un skimmer de proteine este indispensabil. Skimmerul extrage cu mare eficienta proteinele prin formarea de bule de aer pe a carei pelicula se lipesc compusii organici.Spuma formata se degaja constant in partea superioara al instalatiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.