marți, 2 noiembrie 2010

Construirea unui lac cu membrana EPDM Firestone. Tehnici de montaj


Un iaz artificial, oricare ar fi destinatia lui, de agrement, inot, bazin de colectare a apei sau chiar bazine industriale, zootehnice sau agricole, are functia cea mai importanta de a mentine etansa bazinul, iar continutul acestuia sa nu dispara in sol. Izolatia bazinelor se poate realiza cu multe materiale, Argila compactata, Beton, Bentonita sau materiale sintetice (PVC, PE, EPDM, Butyl). Cea mai simpla si eficienta metoda este cea cu Membrana EPDM.
Nu este cea mai ieftina dar in majoritatea cazurilor investitia initiala se justifica pe deplin pe termen mediu si lung. Capacitatile extraordinare de izolatie, (fata de argila, bentonita sau beton), rezistenta mecanica excelenta (fata de PVC, PE sau alte materiale similare) si nu in ultimul rand durabilitatea foarte extinsa fac ca acest material, EPDM sa fie alegerea fireasca la izolarea bazinelor.

Montajul membranei EPDM este relativ simpla. Se calculeaza cantitatea si dimensiunea materialului necesar, luand in calcul si materialul necesar la lestarea exterioara, iar dupa finisare, aplicarea unui strat de nisip si/sau geotextila de protectie se desfasoara membrana pe fundul iazului, se aseaza intins, se lesteaza si cu asta partea de izolatie este ca si terminata.
Exemplul de mai sus este valabila, insa, doar pt iazurile de mici dimensiuni, unde membrana poate fi aplicata dintr-o singura bucata (dimensiunea maxima este de 15 x 30m, eventual 15 x 60m), Dar in multe cazuri exista necesitatea de a imbina mai multe fasii de membrana. Sunt alte cazuri unde este nevoie de trecerea unei conducte, izolarea unui pilon, unui colt interior sau exterior, care prin pliere sau nu poate fi executata sau arata complet nefiresc. Aici intervine necesitatea utilizarii de tehnici speciale pentru izolari de colturi, treceri, sifoane, etc.
Pentru cunostinte teoretice, Firestone a pus la dispozitie un manual si mai multe documentatii care poate fi accesat la:
http://www.firestonelining.eu/lining/tech_data/_en/

Din experienta stim, ca un curs de specializare nu este chiar suficient pt a putea activa in acest domeniu, necesita sute de ore de lucru, kilometrii intregi de vulcanizare, sute de izolari de piloane, colturi si treceri. In cazuri limita aceste ghiduri ne ajuta pt a rezolva unele obstacole. Recomandarea mea este, totusi, ca la lucrari complexe sa apelati la un specialist. Ulterior repararea greselilor va fi foarte costisitoare. In plus, in sistemul de vulcanizare al Firestone nu exista loc de erori. O montare imprecisa a doua fasii de membrana se vede de la o posta iar imbinarea facuta nu mai poate fi dezlipita, decat cu foarfeca calduta ;-), eventual cu foarte multa truda si urme vizibile ulterior.
Mai rau este atunci cand greselile sunt invizibile iar scaparile de apa nici nu se observa decat atunci cand bazinul este functional (imbinari piloane, membrane sparte din cauza tensiunilor aparute ca urmare a asezarii gresite a membranei, aparand tensiuni sub presiunea apei ce pot sparge nu numai imbinarile cat si membrana). Imaginati-va un bazin zootehnic, unde se colecteaza fecale in stadiu lichid si unde legea prevede puturi de control pt verificarea etanseitatii. Un asemenea bazin nu poate fi golit imediat si nu oricand si nu oriunde. Iar dupa golire va apartine placerea de a gasi locul scaparii si repararii in mijlocul rahatului. Bine inteles acest exemplu este destul de extrem iar majoritatea oamenilor vor dori sa aiba un iaz cu apa si nu plin cu excremente. Atunci ganditi-va ca aveti un iaz frumos, cu pesti si plante frumos crescute, nuferii sunt in floare iar la un moment dat apa scapa fara control. Adaugati apa zi de zi, contorul se invarte, apa incepe sa fie verde si, cand va este lumea mai draga sunteti nevoiti sa demolati aproape intreg iazul, sa scoateti apa bine stabilizata, sa mutati pestii cu riscul de a le afecta sanatatea si viata, de a distruge plantele acvatice si de a scoate toti bolovanii pe care le-ati pus in iaz cu atata truda si grija.
Izolarea speciala cere mana unui specialist, care sa va garanteze pt calitatea lucrarilor. Aici orice eroare sau omisiune se va cuantifica fara mila. In loc sa aveti un iaz de care sa va bucurati veti putea fi pus in fata unor probleme delicate. Din pacate sunt foarte multe cazuri cand sunt apelat pt a da sfaturi. Greselile unora sunt de la omisiuni pe care chiar si unii "specialisti" le-ar putea face, pana la erori grosolane.
Deci, va sugeram grija mare in asemenea lucrari.

Cu linkul urmator va invitam la una din albumele noastre foto unde gasiti o suita de poze facute, pas cu pas, prezentand majoritatea fazelor de lucru cu membrana EPDM Firestone.

http://picasaweb.google.ro/lacoraqua/MontajMembranaEPDMFirestone#

Lucrare realizata de Lacor Trade srl Osorhei, Bihor www.lac.ro





visitati GARDENSTORE pentru impodobirea gradinii Dvs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.