joi, 11 noiembrie 2010

Intretinerea iazurilor in luna Noiembrie

Este sfarsitul toamnei. Majoritatea plantelor a intrat in hibernare. Dupa cateva nopti cu temperaturi scazute si apa din iaz a ajuns sa se raceasca profund.
Sistemele de filtrare biologice la aceasta temperatura nu mai au nici o eficienta semnificativa. Poate doar ca o filtrare mecanica a impuritatilor. Oprirea, dezafectarea si conservarea sistemului de filtrare este iminent in aceasta perioada. Consumul inutil de energie precum si racirea apei prin recirculare nu este de dorit.



Oprirea sistemelor de filtrare si recirculare


In special in cazul iazurilor cu pesti, racirea excesiva a apei ca urmare a utilizarii sistemelor de recirculare si filtrare poate fi o problema. Pompele de putere deranjeaza
stratificarea inversa a apei. Dupa principiul careia densitatea cea mai mare a apei se situeaza undeva intre 4-6 grade C, (in functie de salinitate) este normal ca stratul de apa din fundul iazului sa fie cel mai dens, implicit si cel mai cald atunci cand temperatura a scazut puternic. Daca nu ar fi asa apa nu ar ingheta pe luciul ei ci la fund. Aceasta exceptie de la regulile de baza ale fizicii fac posibile supravietuirea acvatica in timpul iernii. Bine inteles vara stratificarea este normala, apa rece este tot la fundul iazului, iar apa mai calda la suprafata.


Conservarea pompelor


Foarte multi se intreaba ce sa faca cu pompa in timpul iernii. Recomandarea este de a fi extras din iaz si a fi tinut pe timpul iernii intr-o galeata cu apa, la loc ferit de inghet. Motivul este ca daca pompa este tinuta la uscat garniturile de etansare ale pompei se deshidrateaza si crapa. Puteti tine pompa si in mediu uscat dar pentru asta este nevoie de o curatare completa a pompei, extragerea rotorului, eliminarea depunerilor de pe stator si rotor si ungerea garniturilor de cauciuc cu grasime siliconica. Oricum o curatare a pompei este recomandata regulat pentru a oferi sansa de a fi utiliazata pe termen lung. (Degeaba pompele specializate sunt fiabile si au garantie extinsa, chiar si de 5 ani, daca apa este prea dura si intretinerea regulata lipseste si cea mai buna pompa se poate distruge in cel mai scurt timp).
Nu uitati ca si masina Dvs are garantie extinsa dar cu conditia unui service in functie de conditiile de exploatare.

Ultima optiune, chiar daca nu e cea recomandata, sa tineti pompa in iaz, sub nivelul de inghet, pe perioada de iarna, iar in primavara sa efectuati o curatare si control amanuntit al pompei.


Conservarea sistemelor de filtrare
.


Asa cum am mai mentionat anterior, sistemele de filtrare biologice nu mai au eficienta in aceasta perioada.

Intrerupeti alimentarea cu apa si curent al tuturor ansamblurilor.
Extrageti mediile de filtrare, spalatile si pastrati-le intr-un loc uscat si protejat:
Zeolita s-a incarcat deja cu substantele nocive din iaz. Se poate regenera partial cu apa sarata, dar si asa durata ei de exploatare va fi redusa
Carbunele activ nu poate fi regenerat. Procurati din timp patroane noi.
Bioball-urile se spala si se pastreaza uscat
Buretii de filtrare se clatesc bine si se pastreaza uscat
Lampile cu ultraviolete UV-C au o viata limitata. In general durata lor de exploatare este de 6 luni, fapt pt care schimbarea completa a becurilor este obligatorie la fiecare inceput de sezon.
Asigurati-va ca instalatiile nu contin apa sau ca acestea sunt protejate de inghet, in caz contrar va puteti trezi cu spargeri de conducte si instalatii.


Sistemele de iluminat

Sistemele de iluminat submerse pot ramane in functiune. Totusi, verificati integritatea componentilor (cablu, transformator, etc) ungeti garniturile de etansare cu silicon (in timpul iernii nu prea veti avea ocazia si posibilitatea sa constatati defectiuni aparute ca urmare a neetanseitatii garniturii.
Sistemele de iluminat de gradina / exterioare pot provoca unele probleme. Sistemele de iluminat in timpul perioadei geroase se incalzesc / racesc rapid iar sticla reflectoarelor poate plesni, mai ales daca intra in direct cu stropi de apa, zapada. Reconsiderati utilizarea acestor reflectoare in perioada de iarna.
Transformatoarele reflectoarelor acvatice au tendinta de a ceda sau vara, daca sunt inchise intr-o cutie neaerisita, astfel supraincalzindu-se sau iarna, daca pornirea / oprirea brusca a lor, in conditii de ger si umiditate poate provoca craparea si/sau scurtcircuitarea lor. Protejati transformatoarele de curent de intemperii.


Pestii


Verificati inca o data starea de sanatate a pestilor, daca mai e posibil. Verificati daca nu prezinta simptome de boli pe corpul lor. Poate in acest moment pestii incep sa se retraga in straturile mai adanci ale iazului.


Hrana pentu pesti


In acest moment nu mai este cazul sa hraniti pestii. Poate doar in conditiile in care temperaturile sunt excesiv de calde iar pestii prezinta o activitate pronuntata. Folositi hrana speciala pt aceasta perioada, hrana care contine elemente nutritive esentiale pt a intari organismul pestilor si de a nu ingreuna excesiv digerarea hranei.

Iarna nu se mai hranesc pestii.


Plante


In acest moment plantele acvatice nu mai cresc.
Extrageti plantele moarte, taiati frunzele si florile ofilite ale nuferilor
Acolo unde exista plante palustre in cantitati mari, ca de ex. papura, stuful, taierea acestora poate fi executat dupa ce luciul apei a inghetat complet. In orice caz taierea partii vegetale moarte a acestor plante se face deasupra nivelului maxim al apei, in caz contrar riscati sa putrezeasca tulpina plantelor

Alge

Este posibil ca dupa oprirea sistemelor de recirculare si filtrare apa sa fie invadata de alge filamentose si alge verzi. Acest lucru este valabil in special atunci, cand temperaturile sunt mai mari decat normal. In acest caz singurul lucru ce puteti face este de a extrage eventualele aglomerari de alge filamentoase.

Tratamente

In aceasta perioada utilizarea tratamentelor, in special cele contra algelor, va avea un succes limitat. Eventual utilizarea eliminatoarelor de sedimente pot avea rezultate, dar si acestea doar in cazul in care temperatura apei va fi rezonabila pe termen mediu.

Protejati suprafata apei contra inghetului

Utilizati o copca si/sau o pompa de aerare pt a mentine luciul apei deschis.
Mai multe gasiti sub linkul de mai jos
http://totuldespreiazuri.blogspot.com/2010/11/protejati-iazul-contra-inghetului-cu.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.