vineri, 28 septembrie 2012

Bazine si rezervoare de apa pentru irigatii agricole, uz industrial si comunal

Cu fiecare an ce trece, seceta provoaca pierderi tot mai mari in agricultura. Modificarile climatice sunt tot mai evidente, precipitatiile sunt tot mai neuniforme.
Bazinele, rezervoarele si lacurile de acumulare reprezinta o alternativa pentru acoperirea necesitatilor de asigurare cu apa potabila, de irigat sau industriala. Necesitatea unor astfel de bazine sau rezervoare de apa este cu atat mai importanta cu cat lipsa apei in sezonul cald este tot mai acuta

Cauzele lipsei de apa

Apa este valoarea cea mai importanta pe care, pana acum, am risipit-o fara scrupule.
Seceta a creat multe probleme in ultimii ani. Rezervele de apa din pamant au secat intr-un mod fara precedent. Panza freatica a scazut in foarte multe zone. 
Putem da vina pe schimbarile climatice, sau pe puteri supra-omenesti ce manipuleaza clima, dar uitam ca cea mai mare vina pentru aparitia secetei o purtam noi, oamenii.
Poate cea mai importanta cauza a lipsei acute de apa din sol este datorata sistematizarilor pe cursul raurilor. Canalizarile care aveau menirea de a proteja zonele populate de inundatii, au creat mai multe probleme decat beneficii. In trecut apele ce se revarsau, aveau spatiu suficient sa se raspandeasca, din aceasta cauza inundatiile nu erau de mari proportii. Zonele supuse de inundatii nu erau populate, iar oamenii stiau cum sa se retraga din aceste arii afectate pentru cateva saptamani.  In plus aluviunile imbogateau solul cu substante nutritive. Nu uitati ca revarsarea Nilului aducea bogatie Egiptului.
In cazul de fata viiturile se descarca rapid prin canale iar solul nu mai are posibilitate de a se imbiba cu apa.  Dupa nici o saptamana de trecerea ploilor torentiale solul este complet uscat. Zapezile ce se topesc rapid sunt lasate sa se scurga in aceste canale, pamantul nu are timp sa absoarba zapada topita.
Cum aceste probleme sunt mai presus de posibilitatea noastra de a rezolva situatia, c(a individ sau ca mica comunitate, de a rezolva lipsa apei, tot mai multe comunitati sau intreprinderi ce depind de apa vor trebui sa ia o decizie in stocarea apelor.
- Multe comunitati sufera de lipsa acuta de apa, in special in sezonul cald.  Se instituie restrictii de consum iar calitatea apei devine inapta pentru consum uman.
- Ferme agricole privesc neputincios cum recolta se pierde din cauza secetei. Existenta apei ar fi dat, cu siguranta, recolte mari, care s-ar fi putut vinde la preturi crescute, pe fondul slabirii concurentei.
- Intreprinderi care necesita apa in cantitati in procesul lor tehnologic ( de ex. racire) ce vor fi afectati de restriciile de consum, nu vor mai risipi apa in canale ci vor lua masuri de reciclare a apei.

lacuri de irigatie

Bazinele de colectare a apei. 

Solutia pentru lipsa de apa

Singura solutie stabila ramane constructia de bazine de stocare a apei, fie pt comunitati, fie pentru irigatie, fie industriale.
Rolul acestor bazine sau rezervoare de apa este de a crea un stoc ce acopera necesitatile de apa.

Dimensionarea corecta a bazinelor de colectare a apei

In primul rand va trebui dimensionat capacitatea corecta a bazinului. 
Un bazin subdimensionat nu rezolva, decat partial problemele de aprovizionare cu apa.
Turn de apa autonom, individual
Un bazin supradimensionat inseamna cheltuieli nejustificate de investitie precum si cheltuieli de intretinere suplimentare.
In primul rand calculati care este fluctuatia consumului de apa:
- Bazinele industriale si cele comunale prezinta oscilatii de consum, mai ales pe parcursul unei zile (ex. in timpul noptii consumul este minim, in timp ce dimineata si spre seara consumul este mai mare). In mod normal sursele de apa, ce provin din puturi, rauri, izvoare, etc acopera necesarul zilnic, doar ca fluctuatiile de consum necesita calcularea cu un stoc tampon de apa.  Deci pompele si sursele de apa nu pot aproviziona intotdeauna necesarul de apa la varfurile de sarcina.




Bazine de irigatie
- Sunt situatii cand consumul de apa este excesiv de mare raportat cu capacitatea surselor, si aceasta se prezinta ca stocuri de apa necesare pe perioade mai lungi de timp. Aici putem aminti bazinele de irigatie mari sau bazine pentru zapada artificiala.  In agricultura intensiva, pe perioada verii, necesarul de apa pentru irigatie este net superioara capacitatilor asigurate de sursele de apa din zona. Din acest motiv se prevede o stocare pe termen lung. Aici se pot include captarea apelor pluviale pe perioadele ploioase, precum si colectarea unui stoc de apa pe perioada fara irigatie. Astfel se poate asigura cantitatile de apa necesare pe perioade indelungate.
Deci, inainte de a lua decizia in ceea ce priveste dimensionarea corecta a bazinului de apa, luati in considerare urmatoarele:

In cazul stocurilor pe scurta durata (in acest caz se considera ca sursele de apa acopera necesarul zilnic, dar nu acopera necesarul in anumite perioade din zi, cand exista varf de consum)
  • stocurile trebuie sa acopere fluctuatiile zilnice
  • care este consumul maxim pe zi
  • care este suplinirea din surse sigure, pe zi
  • care este varful de consum, pe o anumita perioada a zilei.
  • daca exista, totusi, sezoane, cand consumul de apa este mai mare decat media anuala (vara, spre exemplu comunitatile locale folosesc in exces apa pt irigatia gradinilor private)
  • de aici rezulta care este volumul de apa necear pentru acoperirea varfurilor de sarcina pe o anumita perioada a zilei sau sezonului.
In cazul stocurilor pe lunga durata (ex. bazine de irigatie agricola).
  • se calculeaza cantitatile de apa pentru acoperirea necesarului de apa in perioada secetoasa.
  • Se calculeaza volumele de apa de suplinire constanta
  • Se calculeaza volumele de apa ce se pot acumula in perioada extra-sezonala
  • Se scade volumul de apa, ce va fi pierdere prin evaporare sau pe conducte, eventual izolatie.
Nu uitati ca exact in momentul in care cererea de apa este mai mare, sursele de apa constante au debite mult mai reduse. In unele cazuri pot disparea in totalitatea (cursuri de apa periodice, secari ale puturilor, etc)

Tipuri de bazine:

  • Din punct de vedere a dimensiunilor: bazine de dimensiuni mici (ex. 5-10m3) , medii (20-100m3), sau mari (mai mari de 1000 m3). Bazinele cele mari sunt, prin definitie, rezervoare de stocare a apei pe termen lung.
  • Din punct de vedere a constructiei: bazine din beton, din structuri metalice sau material plastic, bazine sapate izolate cu membrana. In functie de capacitatea necesara si posibilitatile locale se va alege solutia optima. 
  • Din p.d.v. al pozitionarii: bazine situate sub nivelul pamantului (tancuri subterane), lacuri deschise, bazine si lacuri semi-ingropate (lacuri suprainaltate cu taluz, bazine semi-ingropate), bazine supraterane (fundul bazinului se afla deasupra nivelului solului) si bazine suprainaltate (turnuri de apa). Bazinele sapate au anumite limitari (de ex. nivelul panzei freatice), cele suprainaltate sunt limitate de eventualitatea existentei unei surse de izvor ce necesita cadere libera de apa. Turnurile de apa au avantajul ca odata ce apa a fost pompata in bazin, nu mai necesita pompa pentru alimentarea consumatorilor, deci are autonomie si pe perioadele cu caderi de retea electrica.
  • Din p.d.v. al protectiei: bazine deschise sau inchise, acoperite.  Bazinele acoperite sunt mai scumpe, dar au avantajul protectiei suplimentare, respectiv a pierderilor de apa din evaporare reduse la minim.
  • Din p.d.v al izolatiei: exista bazine din 
    • beton neizolat, beton tratat cu amorsa hidroizolanta, beton izolat cu folie sau membrana
    • metal, fibra de sticla, materiale plastice, compozite, etc
    • sapate, neizolate, izolate cu argila sau bentonita
    • bazine izolate cu membrane si folie (cauciuc EPDM, HDPE, LDPE, PVC, etc)
Dintre toate tipurile de bazine de capacitate medie sau mare, cea mai rentabila este constructia sapata in pamant, semi-ingropat, deci cu utilizarea pamantului excavat la constructia unui dig compactat. Astfel se evita cheltuielile legate de transportul si depozitarea solului excavat iar adancimea acesteia poate fi mai mare, Deci raportul dintre volumul de apa si cantitatea de material de hidroizolatie este mai optima.

Bazin semi-ingropat, cu izolatie de membrana EPDM
Inainte de pornirea unei investitii de asemenea anvergura, este foarte important sa consultati cu un specialist din domeniu. 
Pentru o oferta personalizata va stam la dispozitie prin contact email

Bazin de apa prefabricat, suprateran, acoperit.
Constructie de bazin ce urmeaza a fi acoperita
Bazin de apa sapat, deschis, din beton

Bazin suprateran, acoperit cu pamant
Bazin subteran acoperit

Bazin metalic suprateran







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.