luni, 18 iulie 2011

Probleme cu un iaz cu filtru artizanal


filtru biologic pt iaz
filtru biologic simplu
 Am un lac de 6-7 mc. Dupa 3 zile am apa supa cu taitei. Nu se mai vede nimic. O scot si puna alta. Volumul butoiului de filtrare este de 60 litri. Am un singur mediu de filtrare, respectiv un disc de burete de 4 cm grosime.
Va cer sfatul pt a remedia situatia. Va multumesc.

 RASPUNS LA SCRISOARE:
 
Stimate Domn:

Un butoi de 60 litri ar trebui sa faca fata, macar partial la filtrare.
Din start trebuie stiut ca filtrarea este de doua feluri:
- mecanica - pt inlaturarea impuritatilor mai mari, a algelor, excrementelor, resturilor vegetale moarte, care odata ajunse inapoi in apa, prin descompunere, favorizeaza aparitia algelor
- biologica - un film de bacterii colonizante care prelucreaza amoniul si nitritii in nitratii folositori si asimilabili pt plante.

In cazul in care aveti doar un singur burete,
acesta nu este in stare decat de o partiala filtrare mecanica.
Pe urma, cu schimbul prea frecvent de apa, bacteriile denitrificatoare nu pot ajunge la maturitate. Algele, in schimb, in doar cateva zile, reapar imediat. Deci nu exista nici o sansa pt a ajunge la o oarecare stabilitate in 3 zile

In locul Dvs asi face urmatorii pasi:
- asi mai adauga material filtrant in butoias (vata sintetica, orice material sintetic cu suprafata cat mai mare, pe care se pot coloniza bacteriile cat mai bine. Bine inteles in tehnica acvatica sunt mai multe feluri de medii de filtrare, dar daca bugetul nu permite, atunci incercati sa utilizati orice material sintetic, permeabil, cu suprafata activa mare.
- asi intretine regulat filtrul ai nu prin spalare ci doar prin clatire usoare, pt a elimina sedimentele nu si bacteriile
- asi trata apa din start cu bacterii speciale (se gasesc in comert) pt a inocula apa. Fac minuni in termen scurt
- asi monta pe sistemul de recirculare si filtrare un bec cu UVC suficient de mare pt a steriliza apa
- Nu asi schimba apa nici daca se inverzeste, ci asi astepta cel putin 2-3 saptamani pt a observa cum calitatea apei se amelioreaza.
Daca apa se inverzeste chiar asa de repede,  in doar 3 zile, calitatea apei dvs de la sursa este destul de compromisa.  Probabil aveti o cantitate foarte mare de nitriti, amoniu, fosfor in apa.  Daca apa este din retea, atunci este destul de grav.  Daca este din fantana, acest lucru se intampla, din pacate, in multe cazuri.   
Deci, cu o filtrare mai eficienta, cantitatile excesive de nutrienti din apa pot fi, treptat, eliminate.  Bine inteles doar in cazul in care capacitatea filtrului depaseste contributia pestilor la distrugerea calitatii apei.
Nu uitati, pestii dvs cresc in viitor, iar chiar daca in acest moment filtrul Dvs va fi eficient, la anul cu siguranta va fi depasit.
Plantele sunt foarte importante, dar acestea nu pot fi eficiente, deoarece consuma in general nitrati si fosfati. Nitratii nu sunt, intotdeauna singurele substante prezente. Asa cum am mai spus, nitritii, amoniul nu sunt asimilati de catre plante, doar de catre alge. Bacteriile nitrificatoare si denitrificatoare descompun amoniul in nitriti si apoi in nitrati.  
Vara aceasta este destul de cald si in majoritatea iazurilor apa este pusa la incercare.
Incercati si dvs sa ecranati luciul apei.  Cel mai eficient ecran este Nufarul, dar daca nu acopera acum aprox 50% din suprafata apei, lumina prea multa ajunge la supa de alge.
Pe urma algele suprapopulate vor dezoxigena apa in timpul noptii, iar pestii, care oricum sufara enorm la fiecare schimbare de apa (pH, temperatura, salinitate diferita) se si sufoca.

Sper ca v-am putut ajuta cu aceste sfaturi.
Cititi mai multe pe acest blog si probabil veti gasi sfaturi utile pt dvs pentru intretinerea iazului
Cu stima
Attila Orlovszki

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.