marți, 15 martie 2011

Primele lucrari de primavara la iazuri





In acest an primavara a explodat. In doar doua zile zapada a disparut iar florile campiilor au aparut din nou. 
Valul de caldura a trezit din hibernare si viata acvatica. Sa vedem, deci, cu ce sa incepem punerea la punct al iazului nostru ornamental 




Sedimente:

Din toamna pana acum multe frunze de pe copaci, dar si plante acvatice moarte au contribuit la acumularea sedimentului din iaz. Aceste sedimente duc la scaderea dramatica a pH-ului, aciditatea apei crescand peste limitele tolerabile. In scurt timp descompunera acestor sedimente vor perturba echilibrul acvatic ducand, inevitabil, la aparitia in masa algelor. Este momentul eliminarii acestor sedimente in primele saptamani de primavara. 
Oxidator sedimente iaz 1000 ml 
Eliminarea sedimentelor se poate efectua cu o pompa de vidanjare sau cu aspiratoare de iaz. Unde nu este posibil, aveti la indemana un ajutor de la Velda: oxidatorul de sedimente: pe care il puteti utiliza cu succes din primavara. Nu aveti decat sa presarati pe luciul apei, in zonele cu sedimentatie accentuata iar aceasta substanta va actiona in scurt timp, descompunand sedimentele intr-un strat subtire de substrat nisipos, cu aciditate corectata. O recomandam cu toata sinceritatea.

 Apa - calitatea apei
Iar daca vine vorba despre calitatea apei, nu avem de unde sti ce se petrece in apa iazului nostru daca nu cunoastem valorile reale ale apei.  Un proprietar devotat de iazuri are totdeauna la indemana un set de teste de calitate a apei, pornind de la cele mai simple stripuri multitest la cele mai sofisticate existente pe piata. In curand voi reveni cu o postare despre aceste substante pentru a clarifica si a ajuta pe cei interesati sa aleaga produsele potrivite.   Astfel, pana nu se cunoaste situatia reala a calitatii apei din iaz este practic imposibil sa gasiti sursa problemelor.   Pentru cei interesati de aspectele legate de calitatea apei, in acest blog gasiti o sumedenie de postari pe aceasta tema.


Plante 

Daca aveti plante acvatice in iaz (si de ce nu ar fi?) si le tineti in ghiveci, este momentul oportun sa le transplantati.  Utilizati substrate de calitate.   Tot acum este momentul sa scapati de partile moarte ale plantelor, pentru a preveni descompunerea lor in viitor si pt a preveni explozia algelor.  O curatenie generala de primavara va fi, oricum, inevitabila, deoarece, mai mult ca sigur, iazul Dvs arata destul de dezolat dupa perioada de iarna, fara filtrare si fara ingrijire speciala.






Filtrarea
Daca incalzirea este destul de stabila si nu mai exista riscuri de raciri accentuate, este momentul sa reporniti instalatiile de filtrare puse in conservare din toamna trecuta.  Nu uitati sa schimbati becurile UVC obligatoriu in fiecare primavara. Desi functionale, eficienta becurilor utilizate pe parcursul anului trecut sunt foarte slabe, chiar atunci cand ar fi necesare sa functioneze la capacitatea maxima.
Nu uitati sa verificati corpul dispozitivului UVC, sa spalati cu grija sticla de quartz, sa verificati (si sa schimbati la nevoie) si sa ungeti cu vazelina siliconica garniturile de etansare.


Pestii

Verificati cu mare atentie pestii din iaz. Verificati daca pestii nu au simptome de boli. Pete asemanatoare cu vata, ulceratiile, inotul necoordonat inseamna existenta unor infectii parazitare.
Hraniti pestii cu moderatie la inceput, pana sistemul lor digestiv nu se stabilizeaza, si pentru a prevenirea altor boli. Recomandam hrana de calitate, pentru ca in acest sezon pestii sunt destul de slabiti si sensibili la orice trauma.


ALTE ARTICOLE UTILE LEGATE DE TEMA:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.