joi, 26 aprilie 2012

Sfaturi pt constructia unei mici cascade


Cerere: Doresc sa construiesc o cascada mica si un curs de apa. Am o pompa HEISSNER P6100E-00 si o pompa aquarius Fountain Set2500 pt jocuri de apa. Ce inaltime ar putea avea cascada daca distanta de la ea la bazin ar fi de 6m? Nu stiu nici ce volum ar trebui sa aiba bazinul in care sta pompa. Nu am nici vasul de sus de la cascada. 
Cu multumiri

 Raspuns:
Un curs de apa, cu o pompa de 7,5m3
aquarius Fountain Set2500 este mai mica, despre cascada nu prea poate fi vorba, eventual de una mica, la max 1m inaltime
HEISSNER P6100E-00  poate duce o cascada frumusica, la max 1,5 m inaltime.
Distanta nu prea are relevanta, cu exceptia cazului in care furtunul nu este destul de mare in sectiune, altminteri veti avea pierdere de presiune si pe traseu.
Bazinul inferior ar trebui sa aiba cel putin 500 l.  Cu cat este mai mare cu atat este mai stabila, si pierderile de apa mai rare. Bazinul de jos poate fi construit din bazin preformat, cu toate avantajele sale. Eventual cu membrana de cauciuc sau folie PVC.
la izbucnire, fie montati un mic bazinas (se gaseste in comert, ca bazin preformat, element superior de cascada

Recomandarea mea este urmatoarea:  
In cazul cascadelor, mai mare nu inseamna mai mult,   O cascada mare este suparator de zgomotoasa, consuma enorm de multa apa, iar pompa foarte mult curent.   In cazul cascadelor, idea de "Finishing touch" ar trebui sa prevaleze, deci cascada, sau un mic curs de apa ar trebui sa fie accentul gradinii, unul din cele 4 elemente, si nicidecum punctul focal al unei gradini. Mai ales ca in majoritatea cazurilor cascada este greu integrabila in gradina.



Cascada necesitand o pompa de 40m3 de apa.
Conceptul de movila din varful careia tasneste izvorul, pe niste stanci sparte, este departe de ceva natural. In acest caz mai bine alegeti un perete din klincher, cu cadere geometrica.
Alt sfat, cu cat cascada este mai abrupta, cu atat apa avuta la dispozitie (debitul existent) va fi mai insuficient. O scurgere lina, cu mai multe adancituri, va putea crea senzatia de izvor bogat, O cadere brusca va avea nevoie de cantitati enorme pentru a crea un efect satisfacator.




Un comentariu:

  1. Buna ziua. Felicitari pentru blog si postarile foarte utile.
    As dori sa va intreb, la un perete de apa (practic ca o arteziana, perete vertical placat cu piatra) cu suprafata de aproximativ 1m x 1m cam cati litri ar trebui sa aiba pompa pentru a oferi o curgere constanta pe perete? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.