joi, 26 aprilie 2012

Sfaturi pt constructia unui mic iaz ornamental > Raspuns la solicitare

Sfat concret pt constructia unui mic iaz cu plante:

Doresc sa-mi construiesc un mic iaz decorativ in gradina.
Va avea latimea de 1.5m la mijloc si voi aseza un podet de trecere pe aceasta latime. Lungimea iazului va fi cam 4 -5 m si adancimea ma gandesc sa nu fie mai mare de 30cm deoarece nu intentionez sa-l populez. Doresc sa fie doar un cadru pentru aranjamentul plantelor.

 Este bine de stiut ca o asemenea adancime, in climatul nostru cald de vara, va duce la supraincalzirea apei si la proliferarea algelor. Va sfatuiesc sa adoptati un profil mai adanc.
Am inteles ca-mi trebuie folie EPDM si adeziv pentru lipirea foliei. Pana aici am cat de cat o idee, dar mai departe am tot felul de neclaritati.
-cum alimentez acest iaz? Sa trag o conducta subterana si cu robinet?
Alimentarea este necesara doar la umplere, la reumpleri dupa eventualele spalari si supliniri ulterioare. Un iaz de aceasta dimensiune nu necesita montarea unui sistem autonom de alimentare.
-cum golesc ( ma gandesc daca pot cu apa incalzita din iaz  sa ud restul plantelor din parc scotand apa cu o pompa)
Golirea nu este necesara, doar odata la 1-2 ani, in functie de gradul de colmatare. Nu va sfatuiesc sa utilizati apa din iaz pt irigare, deoarece suplinirea prea frecventa va duce, inevitabil la inflorirea algelor. In plus, este dificil sa stabilizati nivelul apei, plantele, in special nuferii, vor suferi. 
-cum as putea sa recircul apa? Ar fi nevoie ca o pompa sa functioneze nonstop pentru asta si cat curent ar consuma intr-o luna 
Un iaz fara pesti nu necesita o pompare continua de apa. In anotimpul cald este, totusi, binevenit o miscare, care sa oxigeneze apa. O mica fantana arteziana fa fi de ajuns. 
-am vazut ca exista doua variante una cu o mica tasnitoare in mijlocul apei (ce utilaje implica si cat m-ar costa?) si altele cu un soi de cascada (cred ca prefer tasnitoarea). Are ceva daca tasnitoarea va fi mai intr-o parte tinand cont de faptul ca pe mijloc va fi podetul? 
Tasnitoarea este o alegere corecta. Daca iazul este separat, ca si in cazul Dvs, cu o zona mai ingusta, sfatul meu ar fi sa incercati sa separati zona de absorbtie de cea de refulare, adica sa montati pompa intr-una din zone iar diuza in cealalta. Acest lucru presupune fie montarea artizanala a diuzei cu un furtun prelungitor, fie desfacerea capacului pompei si montarea unui furtun pe sorbul pompei, capatul furtunului fiind amplasat in cealalta zona a iazului, fara a uita sa-i montati o gratie de protectie, pt evitarea absorbiei de resturi de plante, broaste, etc, ce ar putea bloca pompa.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    am in gradina mica fantana arteziana confectionata dintr-un bazin de plastic care s-a cam deteriorat.As vrea sa-l captusesc cu foile decorativa cu pietricele dar nu stiu cum sau cu ce se lipeste.Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de suport. Exista un tip de adeziv pe baza de neopren

      Ștergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.