luni, 16 august 2010

Rolul plantelor acvatice din iazuri

Rolul plantelor din iazuri

Desi raspunsul pare de la sine inteles: plantele sunt importante pentru a conferi iazului un aspect natural, in cazul iazurilor artificiale exista mult mai multe probleme legate de aceasta tema:
Plantele nu au doar un rol pur decorativ: acestea sunt fundamentul vietii acvatice. Rolul lor este
multiplu:

  • Preiau prin radacinile lor substantele organice in exces, filtrand si clarificand apa.
  • Plantele submerse au un aport considerabil in oxigenarea apei. Doar plantele sunt in stare sa imbogateasca apa cu oxigen peste limita maxima, fizic posibila, in functie de temperatura apei.
  • Plantele de tarm si cele plutitoare au rol de umbrire astfel prevenind incalzirea excesiva a apei.
  • Plantele au rol de adapost, de hrana si loc de inmultire pentru vietuitoarele acvatice.
Plantele acvatice pentru foarte multi dintre noi inseamna nufarul. Dar este bine de stiut ca exista trei categorii de plante de rang superior care au un rol important si distinct in viata acvatica:
  • plantele acvatice de mal (palustre): stuful, papura, irisii, chala de apa, pontederia, etc. toate acestea sunt plante care traiesc "cu piciorul in apa". Fiind plante foarte virile au o crestere puternica si capacitate de filtrare insemnata. Au rol de protectie al iazului, de fixare a malului, de umbrire si loc de adapost pentru animale.
  • Plantele plutitoare: aici ne referim nu doar la plantele care nu au radacinile fixate in sol si care plutesc in deriva, ca salatele de apa sau zambilele de apa, dar si plantele cu frunze plutitoare - nufarul, spre exemplu. Puteam cataloga aceasta categorie in doua, dar importanta este sa intelegem rostul lor. Aceste plante au un rol de filtrare foarte insemnat. Spre exemplu zambilele au fost in stare sa filtreze apa in multe cazuri intr-un termen f. scurt in situatii in care filtrele de iaz au esuat sa functioneze la parametrii nominali. Detalii interesante despre zambila de apa si puterea lor de filtrare puteti gasi aici>>>. Este interesant de observat ca atunci cand aceste plante nu se simt bine si incep sa aiba o culoare palida galbuie la lastarii noi, inseamna ca au extras cam tot ce era cu putinta din apa. Daca, deci, aveti o apa curata si zambilele sau salata incepe sa se vestejeasca, inseamna ca si-au facut datoria cu brio.
  • Plantele submerse (ex Elodeea) au un rol important atat in filtrare cat si in oxigenare. Nivelul de oxigen dizolvat in apa depinde in special de temperatura apei. De exemplu in timpul verii, la 26 grade cantitatea de oxigen dizolvabil este jumatate fata de cantitatea de oxigen dizolvabil la 5 grade. Intr-un mod miraculos plantele au o capacitate de a majora nivelul de oxigen in apa peste limita fizic posibila.
Continuand tema oxigenului merita, totusi, sa subliniem faptul ca daca in timpul zilei o masa vegetala bine dezvoltata poate sa imbogateasca apa cu cantitati considerabile de oxigen, in timpul noptii, cand fotosinteza plantelor inceteaza, (deci in locul producerii de oxigen acesta se consuma) exista riscul ca pestii sa sufere de lipsa oxigenului. Verificati dimineata daca pestii dau semn de insuficienta a oxigenului.
Plantele nu inseamna doar viata. Acestea cresc si mor, complet sau partial. Partile moarte vor trebui eliminate din timp. Daca fiecare planta este alcatuita din substantele nutritive extrase din apa, "caramida cu caramida", daca se vor lasa sa se descompuna, nu facem altceva decat sa reintroducem aceste substante in apa. Curatarea de resturi inseamna in timpul verii inlaturarea frunzelor rupte, a florilor vestejite (in special la nuferi) si o defrisare totala toamna tarziu, cand plantele acvatice (majoritatea perene) mor.
Alegerea plantelor potrivite nu este chiar usoara. Se recomanda alegerea lor in functie de marimea iazului, respectand raporturile dintre cele trei categorii amintite, in cantitati suficiente, in asa fel incat cresterea lor, inflorirea lor sa aduca si un aspect placut in tot cursul anului.
Exista mai nou tabele speciale care clasifica plantele acvatice in functie de utilitatea lor in anume tipuri de apa. Dezbaterea acestei teme poate fi subiect in viitor, pentru neavizati determinarea soiurilor cele mai compatibile fiind practic imposibila, fara o studiere atenta a chimiei apei.

Este bine sa se respecte unele principii la plantare:
  • Plantele inalte (stuful, papura, etc) se va plasa in general in partea din spatele iazului, adica in zona de dincolo de iaz daca ne uitam din perspectiva dominanta, dinspre casa, spre exemplu. Astfel evitam sa acoperim iazul si sa nu se mai vada. Plantele inalte se recomanda sa se planteze, totusi, in partea sudica, daca se poate, pentru a oferi o umbra suficienta luciului de apa.
  • Plantele de dimensiuni diferite se vor planta in trepte pentru a nu atrofia cele mai scunde ramase in umbra plantelor mai inalte.
  • Plantati plantele acvatice in cosuri sau saci speciali. Astfel puteti detine controlul asupra inmultirii nedorite. Inmultirea plantelor va putea fi facuta mult mai usor. De ex. nuferii se vor extrage usor din cos si se pot inmulti prin divizarea rizomului. Daca este sa scoateti nufarul din pamant veti rani planta nejustificat si veti murdari apa rascolind namolul de la fund.
  • Fiecare planta se dezvolta cel mai bine daca este plantata la adancimea optima. Nuferii, in functie de specie, prefera adancimi cuprinse de la 20 cm la 150 cm.
  • Plantele plutitoare, ca zambila de apa sau salata de Nil nu sunt perene in tara noastra. Acestea se planteaza dupa ce temperatura apei a ajuns 10 grade si aerul este mai cald de 5 grade. Toamna, se vor scoate din apa si composta. Nu merita chinul pastrarii peste iarna, oricum in primavara se pot achizitiona plante noi care in scurt timp vor umple luciul apei, prin inmultirea lor puternica.
  • Daca plantele dau semne de slabire, poate insemna ca duc lipsa de substante nutritive. In acest caz se recomanda utilizarea de ingrasamant special ce se introduce la radacina plantelor.
  • Taiati frunzele de nufar daca incepe sa se ingalbeneasca. La fel si florile moarte. O frunza de nufar traieste in medie 3 saptamani iar o floare cca 3 zile.
  • Fiti atenti la daunatori. Unele plante pot fi infestate foarte rapid de boli. Daca este posibil, scoateti planta din iaz si spalati-l cu o substanta pe baza de cupru. Paduchii de pe frunzele plantelor pot fi spalate cu un jet de apa, in mod regulat. Singura solutie ce poate fi utilizat contra paduchilor sunt cele pe baza de sapun, sprayuri ce se gasesc in comert. Orice alta substanta chimica intrata in contact cu apa va distruge iremediabil viata acvatica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.