vineri, 13 august 2010

Montarea pompelor de iaz

Amplasarea pompei

Daca doriti sa montati o pompa de cascada sau filtrare, fara duze, montarea pompei este simpla.

Fixati pompa in acea zona a iazului unde apa recirculata, impreuna cu pompa, va putea antrena in miscare toata cantitatea de apa. Daca pompa este montata in apropierea zonei de deversare, circuitul se inchide, aparand zone unde apa va balti.

Nu fixati pompa prea sus, sa nu fie la vedere, respectiv sa nu existe posibilitatea ca pompa sa ruleze uscat, la eventualitatea scaderii nivelului apei.

Este de preferat montarea pompei pe un piedestal. Nu instalati pompa la fund astfel riscati sa antrenati sedimentele depuse si pompa sa absoarba pietre sau alte obiecte care ar putea dauna paletilor.

Daca montati o pompa cu diuza, acesta va fi montat, de regual, in centrul iazului, sau in zona in care nu exista riscul aruncarii apei pe uscat, din cauza vantului.

In acest caz se re recomanda fixarea pompei pe un suport adecvat. In cazul unui iaz de gradina o optiune ar fi montarea pe reversul unei lazi de legume. Astfel se poate asigura o stabilitate mai pronuntata. Este important de retinut ca adancimea reala a apei va da indiciul sigur asupra necesitatii ridicarii pompei la o anumita inaltime. Fiecare tip de diuza cere o anumita inaltime. O diuza jet se monteaza aproape de nivelul apei pe cand o diuza tip clopot (Bell Jet) va trebui sa fie destul de inalt pentru a putea forma un model acceptabil.

Majoritatea pompelor de calitate au diuze mobile, cu tija culisanta, in acest fel se poate fixa exact inaltimea potrivita a capatului diuzei.

Mompele de calitate pot avea optiunea racordurilor cu bila, astfel, chiar daca pompa nu este fixata pe un suport perfect orizontal, se poate alinia tija diuzei in directia perfect verticala.
Exista seturi complete de diuze cu tija flexibila, racord de ramificatie cu robinete si cap cu bila. Acest sistem permite ajustarea diuzei in aproape toate conditiile de lucru.


Furtunul de apa
Pentru transportul apei este nevoie de un furtun pe masura.

Regula de baza este: pompele sunt de debit mare dar presiune scazuta, astfel presiunea, si implicit debitul, va scadea drastic la iesire, daca:

•furtunul este strangulat
•furtunul este de diametru redus
•furtunul este mult prea lung
•furtunul este ridicat mult peste nivelul de apa necesar.

Pentru evitarea acestor neajunsuri:

•alegeti totdeauna furtunul cel mai mare posibil, dat de racordul cel mai mare al pompei.
•Folositi doar lungimea strict necesara.
•Nu folositi furtun de irigatie moale, acestea se pot strangula, oprind cu usurinta scurgerea apei.
Recomandarea este folosirea de furtun inelat negru in acest scop. Este foarte manevrabil, nu se stranguleaza si poate fi ingropat in pamant fara pericolul de a se turti. Acest tip de furtun este cel mai potrivit pentru iazuri dar trebuie avut in vedere doua aspecte:

•furtunul de iaz nu rezista la presiuni prea mari, peretele dintre inele este relativ subtire si un pic sensibil la spargeri.
•Folositi coliere de strangere adecvate, legarea cu sarma va taia membrana furtunului. Oricum, nu trebuie sa va ingrijorati. Presiunea redusa are riscuri minime ca furtunul sa sara de pe racord. Eventualele pierderi de apa la racordarea la pompa este nesemnificativa.
•Furtunul inelat transparent, sau verde, alb sau galben este mult mai rezistent, dar mai putin manevrabil. Acestea nu pot fi montate la vedere, fiind neestetic, si in scurt timp se vor depune depozite de alge pe suprafata interioara, ducand uneori la blocarea completa a furtunului. Pe de alta parte acest tip de furtun are dimensiuni usor diferite decat cele de iaz, racordarea lor la pompa fiind cateodata anevoioasa.

PROTECTIA ELECTRICA IN GRADINA.
Foarte important!!! Nu montati instalatii electrice de tensiune mare in gradina, in special in apa, daca reteaua de curent nu este prevazuta cu sistem de protectie la scurgeri de curent!

Verificati intotdeauna integritatea cablului si deconectati de la retea pompa de fiecare data cand intentionati sa atingeti apa.

Sursa, impreuna cu poze:
http://www.lac.ro/Montareapompelordiniaz.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.