miercuri, 18 august 2010

Cea mai buna si de calitate pompa de iazuri si cascade?

Foarte multi se intreaba care pompa merita cumparata pentru a avea problemele cele mai putine. In orice caz, fiind vorba de o investitie serioasa pe termen mediu, este bine de stiut in ce ne investim sau ne irosim banii.

In primul rand alegeti pompa potrivita. Vizitati situl lacor pentru a va putea face calculele in alegerea pompei potrivite, atat ca debit, putere dar si ca utilitate. Aici gasiti mai multe informatii despre pompa potrivita.


Intrebarea noastra este:
CARE ESTE CEA MAI BUNA POMPA
DIN PUNCT DE VEDERE CALITATIV?

Inainte de a ne bizui orbeste pe o anumita firma, trebuie sa va informez, ca de Dvs va depinde in proportie de 90% durata de viata a pompei. - Aici ma refer la intretinerea pe care o necesita fiecare pompa in parte
Restul de 10% depinde de calitatea fabricatiei, a proiectarii si a materialelor utilizate.
Ne concentram asupra acestui aspect in cele ce urmeaza.

Calitatea materialului si calitatea fabricatiei pompelor se leaga intre ele. O firma care produce la duzina, va incerca sa reduca costurile prin materii prime ieftine si slabe calitativ si nici din pdv al executiei nu ridica pretentii exagerate.

Chinezariile

Asa numitele chinezarii sunt exemplele cele mai elocvente. (Nu uitati ca practic toate pompele se fabrica in China, chiar daca pe eticheta apare altceva inscris - asamblarea capacului fabricat in china intr-o fabrica din Italia pe o pompa fabricata tot in China, poate fi legal italian, dar faptic este tot chinez.
Diferenta este ca atata timp cat o firma de renume are fabrica externalizata si strict controlata CTC in China, calitatea acestor produse este ideala.
Sunt insa o sumedenie de fabrici clandestine care fabrica produse contrafacute. Mai sunt si fabrici care produc no-branduri sau brenduiesc produse dupa comanda clientului. Si aceste produse sunt - deseori - slabe calitativ.

Cum se deosebeste o pompa slaba? In afara de cazurile clare de contrafacere unde doar un ochi avizat ar putea face diferenta - calitatea imbinarilor, materialului si zgomotul pe care o face, impreuna cu o vibratie neplacuta - va da de gol apartenenta pompei .

Exista pompe chineze care chiar functioneaza bine, dar nimeni nu a stat sa le testeze cat sunt de fiabile, care este durata lor de viata.

Pompele consacrate:

Oase:
Oase este cea mai renumita marca de pompe in Europa. Produc, in general, prin intermediul firmelor externalizate in Orient. Pompele lor sunt de calitate, reflectat foarte bine de pretul lor piperat. Cu o intretinere cumsecade aceste pompe nu ar trebui sa ridice probleme.
Probleme semnalate: Mai nou pompele mari au tendinta de a se bloca din cauza spargerii lagarului de ceramica (ex. Oase Profimax 40000) (3 + 2 ani garantie)

Messner:
Messner este o firma Germana cu pompe fiabile, pe care le putem imparti in 2 categorii: Pompele mici (max. 4500 l/h din categoria pompelor Messner M) care sunt relativ ieftine si foarte fiabile. Sunt pompe de mici dimensiuni, garantie de 3 ani, si putine probleme semnalate. Se recomanda cu sinceritate. Probleme: electrice, ireparabile, eventual probleme de rotor, ce se poate schimba. (3 ani garantie)
Categoria de pompe mari, sunt destul de scumpe si functioneaza impecabil, la parametri optimi, silentiosi si fara cusur, dar...... Exista un dar. Problema cea mai mare a pompelor profesionale Messner este incapacitatea de a lucra in apa dura fara intretineri foarte dese. Practic spatiul dintre stator si rotor este atat de mica incat cea mai mica depunere de calc va bloca rotorul. Daca nu aveti probleme cu duritatea apei, sau nu este o problema executarea unor spalari regulate (care nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute) aceasta pompa ar putea fi solutia ideala. (5 ani garantie). Este mult mai permisiva decat pompele Messner. Sunt si mult mai ieftine decat cele de la Messner si Oase, doar ca sunt limitate la capacitati de 12, 15 sau 18 m3/h - unde pot fi castigatorii testului la capitol pret/performanta.

UBBINK:
Constructorul Olandez nu este foarte popular dar ofera suprize placute. Gama lui de produse se clasifica clar:
Ubbink Elimax - pompe de iazuri cu diuze - este varful de lance si detinatorul recordurilor de fiabilitate. Importatorul in 5 ani de zile nu a raportat nici o reclamatie de defectiune la aceasta pompa. Este foarte fiabila, rezistenta la uzura si la duritate exagerata. Recomandat cu caldura in orice situatie. Este pompa No.1 pentru noi, deocamdata. 5 ani garantie
Ubbink Cascademax - pompele de cascada de la Ubbink sunt foarte fiabile, sau semnalat, in schimb probleme care tin de lipsa intretinerii. La pompele mari rotorul are deja o greutate considerabila, Este inevitatil ca din cauza frecarii axul ce se invarte in lagarul de ceramica sa aiba un joc tot mai mare. Daca se omite sa se spele interiorul si de a se indeparta piatra, acesta va incepe sa slefuiasca peretele rotorului pana cand o roade complet, provocand scurtcircuitarea ei. Chiar daca rotorul poate fi schimbat si statorul va putea suferi avarii iremediabile.


Ubbink Powermax: pompele de filtrare de la Ubbink au fost foarte faimoase. Chiar daca nu are nici pe de parte presiunea etalata pe ambalaj, Ex Ubbink Powermax 10000 pe cutie prezinta 3,6 m h.max, in realitate abia daca rezista sa ridice apa la 2 m. Personal l-am considerat favoritul no.1 pe care o utilizam si recomandam chiar si la cascade de max 1 m inaltime. Erau foarte fiabile, foarte silentioase si foarte economice. Din pacate seria produsa intre 2008-2009 a avut o serie de probleme legate de partea electrica. Din experienta proprie consider ca Ubbink a revizuit aceasta pompa si a remediat greselile, sau cel putin a reluat productia dupa sistemul vechi si fiabil. Speram ca pompele din 2010 nu vor mai prezenta probleme. O recomandam, totusi, pentru fiabilitatea consacrata, 5 ani garantie, iar daca partea electrica da rateuri, schimbarea in garantie este o optiune viabila, Ubbink fiind considerat ca foarte admisibila la pretentiile de preschimbare.
Ubbink Indoor - sunt pompitele destinate in interior. Sunt pompe foarte bune, semnalandu-se doar 1-2 cazuri legate de stator - pompele fiind schimbate in garantie.

Libel este, sau mai bine zis a fost brandul secund al Ubbink, producand pompe neexigente si ieftine, cu 2 ani garantie, publicului larg, intr-un spectru cuprins intre 350 - 3900 l/h. Din 2010 Libel s-a desfiintat, rebrenduirea aducand numele de Ubbink Xtra (curios, nu?)
Erau pompite foarte ok. Functionau bine chiar si dupa expirare garantiei. Se apropiau de calitatea pompelor Messner M mici. O recomandam cu sinceritate.

Velda produce o gama de pompe foarte fiabile dar pretul lor este relativ piperat. Din motiv ca aceste pompe nu sunt prea bine cunoscute de mine, nu cunosc problemele legate de eventualele defectiuni.

Alte branduri.
Aici poate ma ajutati Dvs. Experienta mea s-a limitat la aceste pompe, iar cu celelalte branduri nu am avut contacte suficiente pentu a putea da un verdict clar, mai bine ma abtin.



Concluzie:
In afara unor rare cazuri de defectiune interioara, de fabricatie, lipsa intretinerii este factorul care va decide viata pompei Dvs. Chiar si o mare parte din defectiunile electrice se datoreaza neintretinerii.
Daca, o pompa se blocheaza din cauza depunerilor atunci bimetalul de protectie decupleaza pompa pt a proteja circuitele acestuia. Bimetalul se declanseaza doar daca sesizeaza o crestere de temperatura. Dupa racire bimetalul reporneste si iar declanseaza, acest ciclu repetandu-se pana cand observam ca pompa nu mai functioneaza si scoatem fisa din priza.
Intre timp, insa, nenumaratele supraincalziri la nivelul statorului va aduce doua probleme mari:
- incalzirea peretelui interior al pompei faciliteaza depunerea de piatra in interior. Acest ciclu poate continua pana cand rotorul nici macar nu mai poate fi extras din locasul ei.
- bimetalul poate ceda, nefiind proiectat sa functioneze sute de cicluri. Astfel daca ramane blocat in pozitia deschis, atunci pompa nu va mai reporni, daca ramane blocat in pozitia armata atunci pompa se va incinge pana cand se va arde circuitele interne ireparabil. Deci, daca observati ca pompa nu mai functioneaza, opriti imediat alimentarea electrica si procedati la curatarea completa a pompei in interiorul statorului.
Pompa de apa are o viata limitata. Nu asteptati de la el sa functioneze o suta de ani. Verificati regulat integritatea cablului electric. Acesta este foarte vulnerabila. Daca sesizati crapaturi provenite din imbatranirea materialului, eventual urme mecanice, pompa va trebui dezafectata.
Nu uitati, o pompa valoreaza mai putin decat viata unui om!

Succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.