miercuri, 20 februarie 2013

Alegerea plantelor acvatice pentru un iaz de inot si ornamental

INTREBARE
Pentru zona vegetala din iazurile de inot aveti vreun furnizor de plante? Cum pot calcula de ce cantitate si tipuri de plante am nevoie in relatie cu suprafata?

RASPUNS
Referitor la plantele acvatice, problema este mai delicata. 
Pe Gardenstore puteti comanda o sumedenie de plante acvatice. Acestea fiind plante sezonale este posibil sa nu fie listate, doar in perioada disponibila. Luati legatura cu echipa, ca sa va informeze despre o lista completa a produselor disponibile.
Daca va spun ca un nufar necesita 2-4 m2 iar o planta acvatica se planteaza cu +/- 20-40 cm distanta, probabil ca v-am ajutat doar la numarul de plante nu si cu soiurile si varietatile necesare. 
Iazul cu plante acvatice, fie ea ornamental, de inot sau cu pesti ornamentali, necesita o planificare minutioasa. Exista o sumedenie de factori ce influenteaza planul de plantare:
 • zona geografica
 • pozitionarea in curte
 • dimensiunea iazului
 • cerinte estetice
 • disponibilitatea
 • tipul si capacitatile sistemului de filtrare si recirculare
 • calitatea apei din punct de vedere a compozitiei chimice, duritatii, aciditatii, etc. (acest factor este, probabil cel mai important, frecvent trecut cu vederea, deoarece apa va decide ce plante vor creste optim si ce plante pot tine in sanatate si echilibru mediul acvatic
Alegerea plantelor acvatice este mult prea important, dar in acelasi timp necesita cunostinte aprofundate. Fara  prelevarea unor masuratori, consultanta la fata locului si rediscutarea proiectului nu se poate face nici macar o estimare sumara. 
Sunt prea putini specialisti adevarati in acest domeniu, deoarece nici macar in facultate nu se pune un accent pe aceasta tema. Lipsesc chiar si profesorii priceputi in acest domeniu. Exista doar un manunchi de carti de specialitate pe care le-am putut gasi la anumite expozitii internationale sau pe internet, tin legatura cu renumiti cultivatori de plante acvatice pentru a colecta cat mai multe cunostinte din acest domeniu si inca exista mult de invatat si experimentat.
Va recomandam sa consultati un specialist, dar daca nu iau in calcul factorii enumerati mai sus, puteti fi sigur ca acel specialist nu are nici cea mai vaga cunostinta despre principiile ce mentin apa sanatoasa. Astfel rezultatul va putea fi dezamagitor.

Un comentariu:

 1. Buna!

  Am realizat si pagina de Facebook a Blog Director de Gradinarit, in care esti inscris de ceva vreme si, cu ocazia asta, vreau sa relansez proiectul. Te astept pe http://www.facebook.com/pages/Blog-Director-de-Gradinarit/491278297588434 si sper sa tinem legatura mai des.

  Merci,
  Silvia.

  RăspundețiȘtergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.