miercuri, 15 decembrie 2010

Radiatiile ultraviolete UVC - wiki

Explicam principiul de functionare a sistemelor de sterilizare cu ultraviolete UVC

Ce sunt radiatiile ultraviolete?
Luminile ultravioletele (in continuare UV) sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai scurta decat lumina vizibila, dar mai lunga decat razele X, cuprinse intre 10-400 nm. 
Cu toate ca lumina ultravioleta este invizibila ochilor, majoritatea oamenilor cunosc pericolul dar si beneficiile radiatiei acestui spectru de lumina. Numele provine de la faptul ca acesta este "dupa violet" adica dupa spectrul cu lungimea de unda cea mai scurta si inca vizibila ochiului uman.
Majoritatea razelor ultraviolete pot cauza reactii chimice sau pot provoca fluorescenta unor substante.


Tipurile de radiatii ultraviolete
Radiatiile ultraviolete sunt impartite in mai multe grupe, dupa lungimea lor de unda.
http://www.hanalamp.com/new2/image/technical_new/u_00_02.gif

NumePrescurtareLungime de unda in nmEnergie / foton
Ultraviolete A, unde lungi, sau lumina neagraUVA400 nm–315 nm3.10–3.94 eV
ApropiateNUV400 nm–300 nm3.10–4.13 eV
Ultraviolete B sau de unde lungiUVB315 nm–280 nm3.94–4.43 eV
MediiMUV300 nm–200 nm4.13–6.20 eV
Ultraviolete C, unde scurte, germicidaleUVC280 nm–100 nm4.43–12.4 eV
IndepartateFUV200 nm–122 nm6.20–10.2 eV
VacumVUV200 nm–100 nm6.20–12.4 eV
JoaseLUV100 nm–88 nm12.4–14.1 eV
SuperSUV150 nm–10 nm8.28–124 eV
ExtremeEUV121 nm–10 nm10.2–124 eV
http://www.open2.net/open2static/source/file/root/0/55/1/225353/sunblock01.gif 
Sursa principala a razelor ultraviolete este Soarele. Soarele emite radiatii in spectrul UVA, UVB si UVC. 
Stratul de ozon al Terei blocheaza 97-99% din radiatiile UV pana ajunge la sol. 
Circa 99% dintre radiatiile UV care ajung la suprafata pamantului sunt radiatii de tip UVA. 
Radiatiile UVC precum si celelalte radiatii mai puternice sunt responsabile pentru generarea stratului de ozon in atmosfera. 



Expunerea prelungita la razele UVB poate cauza arsuri si unele forme de cancer al pielii, la alte afectiuni cronice si acute ale pielii, afectiuni ale ochilor (pierderea sau diminuarea temporara si/sau partiala a vederii, cataracte, orbire totala), sistemului imunitar si a distrugerii  structurii ADN-ului. Din acest motiv trebuiesc luate in serios efectele nocive ale acestui tip de radiatie.




http://image.made-in-china.com/3f2j00UvRTScPhqBgt/UV-Filter-Quartz-Tube.jpgSticla normala este partial transparenta pentru UVA dar este opaca pentru lungimile de unda mai scurte. (Sticla normala este transparenta pentru 90% din spectrul mai mare de 350nm dar blocheaza peste 90% din spectrul mai mic de 300nm). Totusi, sticla de silica si quartz (in functie de calitatea lor) poate fi transparenta chiar si la radiatii UV mai scurte decat UVC.

Materialele plastice, polimerii, colorantii, pigmentii se degradeaza din cauza radiatiilor UV.

Si acum despre Radiatiile ultraviolete de spectru C, adica UVC

Radiatiile UVC au energia cea mai puternica si este cea mai periculoasa radiatie ultravioleta
In trecut importanta radiatiilor UVC era destul de neglijata, atata timp cat singura sursa de radiatie era Soarele, iar atmosfera o filtreaza aproape in totalitate.
In zilele moderne radiatiile UVC sunt utilizate la sterilizare, in instalatii medicale, industriale, alimentare, dar si in iazurile ornamentale si piscine.

http://www.creator-uvir.com/upload/editorfiles/2010.5.10_16.50.30_3713.jpg
Atentionare!
Nu uitam sa mentionam pericolul expunerii la aceste radiatii! Nu porniti becurile daca acestea au fost desfacute, si nu priviti in lumina emanata! Chiar si pentru o clipa, privind in lumina, ochii vor fi afectati! Majoritatea instalatiilor contine o fereastra din sticla sau plastic prin care se poate observa in siguranta functionarea becului. Majoritatea instalatiilor de sterilizare dispun de un micro-intrerupator de protectie care intrerupe lumina daca se desface capacul duliei.

Dezinfectarea apei

http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/205715525/X_ray_UV_light.summ.jpgRadiatiile Ultraviolete sunt eficiente ca si bactericide si viricide. Utilizarea radiatiilor UV in sterilizarea apei (potabile, reziduale menajere, de iaz, de piscina) este foarte raspandita in zilele moderne. Eficienta contra virusilor si bacteriilor este explicata deoarece marimea lor redusa le expune mai puternic fata de radiatii decat alti patogeni mai mari, care probabil au si o protectie suplimentara. (ex Giardia), deci ADN-ul lor este mai protejat.

Radierea germicidala cu ultraviolete, (Ultraviolet germicidal irradiation - UVGI) este metoda de sterilizare ce utilizeaza raze ultraviolete de o lungime de unda suficient de scurta pentru a distruge micro-organismele. Este foarte eficient in distrugerea acidului nucleic in organisme prin distrugerea legaturilor din ADN. Prin aceasta metoda se elimina capacitatea reproductiva a organismelor, ducand la disparitia lor. 

In cazul algelor, distrugerea apare deja la nivelul membranei, floculandu-le, se aduna la suprafata apei iar acestea, devenind lipicioase, se lipesc unele de altele, facilitand captarea lor de catre un filtru mecanic.

Factori ce determina eficienta radiatiei UVC

Eficienta radiatiei depinde de, intensitatea radiatiei, timpul necesar expunerii si de garantia expunerii complete a apei

Intensitatea radiatiei inseamna ca este necesar o cantitate de radiatie pentru a genera efecte letale. Din acest punct de vedere puterea becului cu ultraviolete este determinanta. Producatorii de instalatii cu ultraviolete specifica volumul de apa pe care fiecare produs in parte, raportat la puterea becului, o poate steriliza. Ei specifica si debitul min-max al pompei care va antrena instalatia.

Timpul necesar expunerii inseamna ca fiecare micro-organism in parte este distrusa daca a fost expusa radiatiilor ultraviolete la un timp oarecare, ce difera de la organism la organism. In cazul unui bec UVC timpul petrecut de apa in cursul sau prin fata becului este vitala. Daca fluxul este exagerat, timpul petrecut in fata becului nu va fi suficient pentru o sterilizare eficienta, deci va fi inutila. Un flux prea incet va steriliza si mai bine dar va instalatia de filtrare va fi ineficienta.

Expunerea completa inseamna ca - in cazul iazurilor - este necesar ca intreg volumul apei din iaz sa ajunga in fata luminii ultraviolete. Daca exista zone statice, ce nu sunt antrenate de catre pompa nici la absorbtie si nici la refulare, atunci aceste zone nu vor fi sterilizate, permitand proliferarea algelor, bacteriilor si altor agenti patogeni. Din acest punct de vedere este important ca proiectarea si amplasarea sistemului de recirculare / filtrare sa fie bine gandita.

Este foarte important ca intreg sistemul: pompa - lampa UVC - filtru sa fie setat la parametrii optimi de debit / presiune raportate la necesitatea iazului

Constructii artizanale de instalatii cu ultraviolete?

http://assets0.qypecdn.net/uploads/photos/0167/7231/handyman_medium.gif?45130Am gasit pe internet diferite forumuri pe care mesteri in bricolaje cer sau impartasesc sfaturi de confectionarea unor instalatii de sterilizare UVC artizanale.
Daca nici pana acum nu este evident de ce sa nu construim o instalatie proprie de UVC, atunci reamintim cateva dintre cauze:
  • confectionarea unui tub etans pt carcasa, impreuna cu racordurile de intrare si iesire
  • daca carcasa nu este etansa (deschisa, adica fara presiune) exista riscul radierii periculoase
  • sunt necesare materiale rezistente la radiatiile UVC, polimerii din plastic sunt sensibile la UV
  • este nevoie de o sticla de quartz speciala, sticla nu permite trecerea radiatiilor UVC decat intr-un procent infirm, deci utilizarea unui borcan de muraturi chiar nu este viabila,
  • trebuie procurata o dulie speciala ca soclu pentru bec (daca doriti becuri tip neon, ce ar simplifica montura, atunci problematica va fi procurarea sticlei de quartz),
  • Este nevoie de un balast electric cu parametri bine definiti, si nu cel de la neoanele obisnuite,
  • Trebuie sa le asamblati si sa le testati,
  • iar daca functioneaza, eficienta acestor dispozitive va fi indoielnica.
  • Instalatiile din comert sunt proiectate in asa fel incat sa maximizeze eficienta lor, au reflectoare interne, paleti generatoare de vortexuri, dispozitive de curatire a sticlei, etc.
  • Daca, din considerentele de mai sus le supradimensionati, va trebui sa luati in calcul consumul excesiv, ce se ridica la 5kW pe fiecare watt suplimentar, calculat pe un sezon de 7 luni (5000 ore)
  • chiar daca becul nu este acoperita de garantie, instalatia este cu siguranta
  • Siguranta contra electrocutarii este oare asigurata in cazului unei constructii artizanale? Becurile profesionale au dispozitive de siguranta in caz de patrundere a apei la bec. Apa si curentul electric nu fac casa buna impreuna!
 Deci, evitati sa va pierdeti timpul si banii in constuctia unui dispozitiv ce are putine sanse sa functioneze. Ulterior veti realiza ca va trebui sa achizitionati unul functional.

Tabel privind expunerea la radiatiile UVC necesare distrugerii micro-organismelor


Micro-Organisme Dozaj necesar UVC
µWs/cm2*
Bacterii
Shigella flexneri (dizenterie) 3 400
Legionella pneumophillia (legionela) 3 800
Strptococcus hemolyticus (gastroenterita) 5 500
Staphylococcus opidermidis (toxic shock syndrome) 5 800
Leptospira iterrogans (leptospirosa) 6 000
Salmonella typhose (febra tifoida) 6 000
Salmonella paratyphi (fabra paratifoida) 6 100
Corynebacterium diptheria (difteria) 6 500
Eschericia coli (E-coli) 7 000
Shigella sonnei (gastroenterita) 7 000
Moraxella catarrhalis (meningita bacterial , pneumonie) 8 500
Streptococcus lactis 8 800
Enterococcus faecales (infectiile tractului urinar) 10 000
Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza pulmonara) 10 000
Pseudomonus aeruginosa 10 500
Salmonella typhimurium (gastroenterita) 15 200
Clostridium tetani (tetanos) 23 000
Chiste
Vibrio cholera (holera) 6 500
Bacteriophages 6 600
Cryptosporidium sp. (boli diareice) 10 000
Alge
Chlorella vulgaris (alge verzi comune) 22 000
Mucegai
Penicillium expansum (Mucegai albastru) 22 000
Saprolegnia sp. zoospore (spori de ciuperci) 35 000
Virusi
Influenza(virus gripal) 6 500
virus Hepatic 8 000
Variola 9 000
Giardia lamblia 10 000
virus Poliomelitic 21 000
virus Rota 24 000
Paraziti
Trichodina sp. (parazit al pestilor) 35 000
Nematod - oua 92 000
Icthyophthirius sp. (pete albe) 336 000




Tabel de aplicatie pt sterilizatoarele UVC


nr Sterilisare Effecte ale UV Tipuri si dimensiuni ale Patogenilor Dozaj UV (intensitate x timp expunere)


mici
medii   mari mJ/
cm2
MWsec/
cm2
µWsec/
cm2
flux
m3


Virusi Bacterii Alge Mucegai Protozoare        
1 Controlate dif sp. mm sp. mm sp. unele sp. Nu <10 <10 <10 000 >6m3/hr
2 De-activate dif sp. maj sp. maj sp. mm sp. Nu 15 15 15 000 4m3/hr
3 De-activate dif sp. maj sp. maj sp. maj sp. unele sp. 30 30 30 000 2m3/hr
4 Letal maj sp. maj sp. maj sp. maj sp. unele sp. 100 100 100 000 0.6m3/hr
5 Letal maj sp. maj sp. maj sp. maj sp. mm sp 200 200 200 000 0.3m3/hr
Legenda: sp. = specii   *   maj = majoritatea   *   mm = mai multe   *   dif = diferite

Alte tabele:

TEST DE EFICIENTA ANTI MICROBIANA 
No.
Germeni
Sterilizare
Timp
Institut
1
Staphylocous aureus  ATCC 65328
99.9%
20sec.
FITI
2
Escherichia coli  ATCC 25922
99.9%
20sec.
FITI
3
Salmonella typhimurium  KTCC 1925
99.9%
20sec.
FITI
4
Klebsiella pneumniae  ATCC 4352
99.9%
20sec.
FITI
5
Pseudomonas aeruginosa  ATCC 27853
99.9%
20sec.
FITI
6
Escherichia coli   ATCC 43895
99.9%
20sec.
FITI
7
MRSA(Methicillin Resistance S.aureus) ATCC 33592
99.9%
20sec.
FITI
8
Bacillus subtilis  ATCC 6633
99.9%
20sec.
FITI
9
Shigella flexneri  ATCC 9199
99.9%
20sec.
FITI
10
Vibrio parahaemolyticus  ATCC 17802
99.9%
20sec.
FITI
11
Staphylocous aureus  ATCC 6538
99.9%
20sec.
KOMTRI
12
Escherichia coli  ATCC 8739
99.9%
20sec.
KOMTRI
13
Salmonella typhimurium  KTCC 1925
99.9%
20sec.
KOMTRI





Nivelul energiei ultraviolete la  253.7 nm. lungime de unda necesara pentru distrugerea micro-organismelor
DESCRIERE
Dozaj
(μW/cm2)
Timp
XD
(10cm
)
BACTERIA
sec.
Agrobacterium tumefaciens.
8500
14
Bacillus Anthracis.
8700
14
Bacillus megaterium (vegitative)
2500
4
Bacillus megaterium (spores)
52000
84
Bacillus subtilis (vegitative)
11000
18
Bacillus subtilis (spores)
58000
94
Clostndium tetani.
22000
35
Corynebacterium diphtheriae
6500
10
Escherichia coll.
7000
11
Legionella bozemanil
3500
6
Legionella dumofil
5500
9
Legionella gormanil
4900
8
Legionella micdadel
3100
5
Legionella longbeachae
2900
5
Proteus vulgaris
6600
11
Pseudomonas aeruginosa (laborator)
3900
6
Pseudomonas aeruginosa (exterior)
10500
17
Rhodospilium rubrum
6200
10
Salmonella enteritidis
7600
12
Salmonella paratyph
6100
10
Salmonella typhimunum
15200
25
Salmonella typhosa 
6000
10
Sarcina lutea
26400
43
Serratia marcescens
6200
10
Shigella dysenteriae 
4200
7
Shigella sonnei
7000
11
Staphylococcus epidermidis
5800
9
Staphylococcus faecalis
10000
16
Legionella pheumophila
3800
6
Legionella interrogans (infectius jaundice)
6000
10
Mycobacterium tuberculosis
10000
16
Neisseria catarrhalis
8500
14
Staphylococcus hemolyticus
5500
9
Staphylococcus lactis
8800
14
Viridans strptococci
3800
6
Vibrio cholerae
8500
14
SPORI DE MUCEGAI

Aspergilus flavus (verde-galbui)
99000
160
Aspergilus glaucus (verde-albastrui)
88000
142
Aspergilus niger (negru)
330000
532
Mucor ramosissimus (gri-deschis)
35200
57
Penicillium digitatum (oliv)
88000
142
Penicillium expensum (oliv)
22000
35
Penicillium roqueforti (verde)
26400
43
Rhizopus nigricans (negru)
220000
355
ALGE

Chloreila vulgaris (alge)
22000
35
VIRUSI

Bacteriophage (E. coli)
6600
11
Hepatitis virus
8000
13
Poliovirus (poliomyelitis)
6600
11
Rotavirus
21000
34
Tobacco mosaic virus
24000
39
PROTOZOARE

Nematode - spori
92000
148
Paramecium
200000
323
DROJDII

Drojdie de paine
8800
14
Drojdie de bere
6600
11
Drojdie comuna de prajituri
13200
21
Saccharomyces var. ellipsoideus
13200
21
Saccharomyces sp
17600
28


Preluare, traducere si adaptare personala din wiki, si nu numai:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet_germicidal_irradiation
http://tmc-ltd.co.uk  
http://www.fitnessmark.com/purelight-xd.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.