marți, 14 decembrie 2010

Sa imbunatatim sistemul de recirculare al iazului

http://blogs.discovermagazine.com/discoblog/files/2008/12/water-drop.jpg
Daca iazul Dvs dispune de un sistem de pompare si recirculare care nu functioneaza la parametri optimi, exista cateva metode de imbunatatire fara a achizitiona o pompa mai puternica. 
In cele ce urmeaza va explicam factorii care influenteaza performanta sistemului de pompare. Pe urma veti putea utiliza aceste informatii ca pe un checklist de evaluare a pompei de iaz.




PRINCIPIILE DE BAZA ALE FUNCTIONARII POMPEI DE IAZ



Prima informatie importanta despre pompa se refera la puterea maxima exprimata, de obicei, in Watt (W), uneori in cai putere (hp). Wattajul este un indicator al energiei pe care o pompa o exercita pt actionarea apei, atat din punct de vedere al debitului cat si al inaltimii de ridicare. Acest lucru inseamna ca energia este impartita intre punerea in miscare a volumului de apa si urcarea apei la un anumit nivel.


Transpus in practica, acest lucru inseamna urmatoarele:
- cu cat inaltimea necesara de ridicat este mai mare, cu atat debitul apei va fi mai scazut.


Din acest punct de vedere este important sa cunoastem inaltimea de ridicare a pompei de apa in cauza (de ex. in cazul unei cascade) dar si a cantitatii de apa ce va putea fi debitata la inaltimea specifica.


Ca sa fim mai bine intelesi:  
- Daca urcam o galeata de apa, cu scripetii, la etajul 1, vom utiliza o cantitate data de energie. 
- Daca, insa, vom urca aceeasi galeata de apa la etajul 2, atunci vom utiliza o cantitate dubla de energie.
In analogie: 
- Daca vom ridica o jumatate de galeata de apa la etajul 2 vom folosi aceeasi cantitate de energie ca si in cazul ridicarii unei galeti pline pana la etajul 1.


 Din acest motiv suntem nevoiti sa utilizam toata energia disponibila pentru pomparea apei fara a pierde inutil energie.
http://www.teichpflanzen-shop.biz/wp-content/uploads/cascademax_pumpenkurve.gif
Din exemplul de mai sus reiese ca in cazul unei pompe de iaz o diferenta mica de inaltime duce la modificari sensibile de debit.

SURSELE PRINCIPALE ALE PIERDERII DE ENERGIE



Energia pompei sistemului de recirculare a apei din iaz este pierduta pe traseul de conducta situata intre pompa si iesire.
Daca diametrul conductei este prea mica, atunci o parte insemnata de energie va fi pierduta din cauza frecarii, adica din cauza rezistentei intampinate de catre apa pe peretii conductei. Din acest motiv energia pierduta pe conducta este influentata de diametrul conductei.
In mod foarte simplist si generalizat putem afirma ca daca dublam diametrul conductei atunci pierderile datorate frecarii se vor reduce la un sfert fata de situatia initiala.
Aplicarea in practica inseamna ca prin schimbarea conductei cu unul mai larg vom avea un debit de apa mult mai mare.
In principiu: cu cat presiunea exercitata de pompa este mai mare cu atat pierderile pe conducta vor fi mai mici,  iar cu cat presiunea este mai mica cu atat influenta sectiunii conductei este mai mare. - iar in cazul pompelor de iaz, vorbim intotdeauna de presiuni scazute, implicit de o influenta foarte puternica asupra capacitatii pompei in functie de dimensiunea conductei.

O alta analogie: curentul electric:
- Pentru un curent de joasa tensiune (ex. 12V) dupa cativa metri tensiunea va scade dramatic. (analogie la scaderea debitului la presiune mica).
- Pentru a conduce un curent de joasa tensiune pe o distanta mai mare decat cativa metri este nevoie de utilizarea unei conducte electrice de sectiune foarte mare (analogie la diametrul mai mare care anihileaza partial pierderile cauzate de frictiune).
- Pentru a conduce curentul la distante mari este nevoie intotdeauna de curenti de inalta tensiune (analogie la presiune mare, acolo unde debitul nu mai este influentat atat de drastic de sectiunea conductei).
Din acest motiv, faptul ca in gospodarii hidrofoarele ce functioneaza cu presiune relativ mare sunt legate la reteaua de apa prin intermediul unor conducte cu sectiuni mici. Obisnuinta de a utiliza in gradina un furtun subtire poate deveni cu usurinta o decizie gresita de a utiliza conducte cu sectiuni mai mici decat necesar si in cazul iazurilor.

Poate este prea tarziu in acest caz sa va atragem atentia asupra riscurilor date de supradimensiuonarea constructiilor acvatice, dar in majoritatea situatiilor constructiile exagerate (Ex: cascade mult prea inalte) vor duce la necesitatea utilizarii unei cantitati de energie mult prea mari pt antrenarea unei cantitati suficiente de apa la aceasta inaltime. In multe cazuri euforia proiectarii unui complex acvatic in gradina genereaza exagerari inutile. Cascade inalte, late, cu debite necesare mult prea mari care, pe urma, se dovedesc prea galagioase, stridente, inestetice.




Cantitatea de energie pierduta pe traseu este legata de urmatorii factori:

- Lungimea conductei, (cu cat lungimea este mai mare, cu atat frictiunea va fi mai mare. Deci evitati lungimile inutile)





Coturi, racorduri, robineti: (fitinguri ce perturba fluxul apei, prin strangularea inevitabila rezultata chiar din forma acestora, sectiunea peretilor racordurilor prezinta un diametru mai redus. Robinetul deschis doar partial este unul din principalele cauze ale scaderii debitului), Utilizati robineti speciali de iaz, cu profile drepte, ce nu formeaza strangulari si vartejuri, ca si in cazul robinetului de instalatie din casa.

 - Strangulari pe conducta (utilizarea de conducte moi, care se strivesc usor, ducand la scaderea debitului), Asemenea conducte, in special cele din materialele moi, utilizate in irigatii de gradina, nu sunt destinate iazurilor. Evitati utilizarea unor asemenea componente, iar daca exista, atunci schimbati-le cu materiale adecvate acestui scop


 - Starea suprafetei interne a conducte (ex. depuneri de piatra, alge, greseli de fabricatie fac ca suprafata furtunului sa nu fie neteda)
- Strangulari inutile la intrare in conducta (in multe cazuri pompele sunt livrate cu fitinguri multi-dimensionale, ce permit racordarea pompelor la mai multe dimensiuni de conducta iar cand, la montare, nu se debiteaza partea mai strangulata decat cel necesar pentru a se ajusta cu conducta, rezulta o obturare cu diafragma mult redusa),



- Blocaje mecanice (gratiile pompei pot fi colmatate cu alge, frunze, pietris absorbit, dar si in interiorul conductelor pot aparea dopuri si blocaje similare.  Nu uitati ca pompele prevazute cu bureti de prefiltrare se colmateaza foarte rapid, blocand serios cantitatea maxima absorbita a apei. Din acest motiv se recomanda verificarea si curatarea periodica a buretilor de prefiltrare).


- Colmatarea filtrelor de presiune: In multe cazuri filtrele de presiune montate pe retea devin atat de colmatate incat ingreuneaza fluxul apei. In acest caz clatiti sistemul de filtrare si verificati daca nu exista reziduuri solide si particole in filtru care pot bloca fluxul normal al apei).
 
- Obstructionari la intrarea in pompa (Unele pompe au din constructie un sistem mecanic de controlare a debitului prin actionarea unui levier sau buson care, daca nu sunt deschise complet, reduc debitul apei. Verificati daca acest tip de robinet nu este intredeschis),

- Strasee sinuoase (in mica masura, dar traseul sinuos poate influenta fluxul drept al apei. In plus, traseul sinuos inseamna si lungimi inutile).

- Conductele urcate prea sus: (in multe cazuri conductele urca la inaltimi inutile fata de punctul de iesire. Spre exemplu: sistemul pompeaza apa peste coama unei stancarii iar iesirea la cascada este situata mult mai jos).

- Pungi de aer in conducta: (exista situatii cand traseul sinuos al conductei permite blocarea aerului. Acest lucru este cel mai evident daca este vorba despre partea de sorb, inaintea pompei. Spre ex.: daca conducta dintre un skimmer  si pompa contine aer, debitul pompei va putea scadea foarte mult, ba chiar va putea opri complet fluxul apei.)

- Uzarea rotorului din pompa (prin frecare dimensiunea paletilor se reduce, implicit se mareste spatiul dintre paleti si carcasa pompei, presiunea scazand tot asa ca si in cazul segmentilor uzati din motor. Neintretinerea periodica a pompei va duce la uzarea prematura a componentilor in miscare, nu numai a rotorului ci si a intregului ansamblu de pompare. Prin curatarea rotorului si statorului preveniti uzura prematura si distrugerea iremediabila a pompei)

 Recomandari:

- Utilizati conducte cu diametrul cel mai mare posibil.

- Reduceti lungimea traseului la minimul necesar (ex. amplasati pompa intr-un loc mai apropiat, fara a periclita insa recircularea apei, asa cum a fost ea proiectata sa functioneze)

- Eliminati sursele de obstructionare (fitinguri inutile, racorduri multi-dimensionale nedebitate, robineti intredeschisi, bureti colmatati, gratii acoperite cu frunze si alge)

- Schimbati conducta daca constatati depuneri serioase, (evitand sa utilizati de ex. furtunul de gradina cu pereti moi. Recomandarea noastra este fie furtunul inelat special de iaz, fie conductele de PEHD, utilizat in special pentru trasee mai lungi).

-Coborati mai jos conductele: (daca este posibil coborati mai jos conductele, fara a depasi inaltimea de iesire).

- Eliminati pungile de aer din conducta: (In special in partea de absorbtie, aerul poate fi eliminat sau prin indreptarea conductei pt a permite aerului sa iasa, sau prin inversarea temporara a fluxului, prin racordarea pompei in sens invers, spaland aerul din circuit, apoi racordand din nou conducta in pozitia normala de lucru)

- Schimbati rotorul pompei (sau doar paletii, dupa caz) pentru a imbunatatii caracteristica pompei

- Verificati si curatati pompa periodic (depunerile din pompa incetinesc sau chiar blocheaza rotorul)


CONCLUZIE

Pe baza acestor date puteti identifica cauzele care deduc debitul apei. 
Prin luarea masurilor propuse veti putea genera un debit de apa mai mare decat initial.
Bine inteles exista situatii cand debitul de apa nu va fi suficient nici dupa efectuarea modificarilor necesare. In acest caz nu va ramane decat sa considerati necesara achizitionarea unei pompe mai puternice.
 
Daca, totusi, va trebui sa achizitionati o pompa noua! 
- Exista diferite tipuri de pompa de iaz, cu destinatii mai specializate, altele au utilizare mixta:
       - pompe cu diuze cu jocuri de apa (in general sunt pompe de debit mic sau mediu, si presiune medie, destinate iazurilor de mici dimensiuni. Este un allrounder general)
       - pompe pentru cascade, (cu debit mai mare, dar si presiune mai pronuntata)
      - pompe de filtrare (cu debite medii sau mari, dar presiune foarte mica, deci si consum mai redus raportat la debit. Pot fi folosite si la cascade si cursuri de apa cu elevatie scazuta)
      - pompe pt fantani arteziene (cu debite variate dar, in general, cu presiune mai mare, implicit cu consum mare)

- In mod normal, fiecare pompa are mentionat pe ambalaj sau in documentatie, curba de debit/presiune. 

- Pe baza graficelor puteti identifica debitul raportat la o inaltime oarecare.
 
- Luati in considerare faptul ca aceste grafice sunt stabilite in conditii optime de laborator. Deci, in practica debitele primite nu vor fi aceleasi cu cele teoretice, din specificatiile tehnice. Factorii mai sus amintiti vor diminua considerabil parametri pompei utilizate.

- Consultati un specialist. Firmele de profil ar trebui sa aiba specialisti care, pe urma informarii despre situatia reala, despre datele referitoare la dimensiunile sistemului de recirculare din iazul Dvs, va putea aproxima destul de bine caracteristicile necesare ale pompei si va pot oferi cea mai buna solutie. Astfel veti fi asigurati ca nu veti cadea in situatia in care sa achizitionati o pompa prea slaba nevoilor Dvs sau, din contra, inutil de puternica, cu consum exagerat de curent.











Participati la dezbaterea acestui subiect >

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.