joi, 10 februarie 2011

Intretinerea iazurilor si lacurilor de mari dimensiuni



Iazurile de mari dimensiuni necesita un tratament diferit de iazurile mici?

 Iazurile si lacurile de dimensiuni mari nu difera doar prin dimensiuni de iazurile mici, ci sunt niste entitati complet diferite ce necesita un tratament special, dar mai inainte de toate necesita o intelegere a tuturor proceselor biologice si chimice pentru asigurarea unei calitati al apei sanatoase.
Chiar si sistemele de filtrare mari nu vor functiona in iazurile mari. Iazurile de mari dimensiuni nu pot fi tratate cu instalatii de ultraviolete si filtre biologice din simplul motiv ca volumul de apa este mult prea mare.  Secretul se gaseste mai degraba in plantele acvatice si in volumul suficient de oxigen din apa.
Motivele ineficientei sistemului de filtrare in iazurile de mari dimensiuni:
  • Filtrele biologice au nevoie de curatire periodica si necesita cantitati imense de oxigen. In caz contrar vor lucra impotriva iazului.
  • Nu exista nici o posibilitate de a construi un iaz cu un sistem de recirculare eficient, adica nu exista garantia ca intreg volumul de apa din iaz sa treaca prin sistemul de filtrare cu o frecventa medie bine definita. 
Cu siguranta nu utilizati pietris compactat. Acestea nu vor face decat sa inghita sedimentele care se vor descompune in mod anaerob, imprumutand un miros urat si multe alte probleme.
In esenta, problemele de calitate ale iazurilor mari, ca de exemplu lacurile de golf iau urmatoarele aspecte:
  • Este necesar sa se controleze imputul substantelor nutritive (sarcina).
  • Plantele acvatice preiau substantele nutritive din apa. 
  • Suplimentarea cu cantitati mari de oxigen prin intermediul pompelor de aerare, fantani arteziene. Ecest lucru este de importanta cruciala.

Cum sa pastram calitatea apei intr-un iaz mare

Suplimentarea cu cantitati mari de oxigen incurajeaza natura sa se activizeze. Aerarea permite miscarea apei chiar si in cazul iazurilor mari. Imbunatateste si efectul vantului prin limitarea cazurilor in care stratificarea apei are loc vara.

Fara oxigen suficient iazul sau lacul va acumula sedimente nedescompuse. Oxigenul permite descompunerea rapida a sedimentelor prin procesul de nitrificare.
Daca nu se acorda suficienta atentie pentru aerarea corespunzatoare a iazului mortalitatea pestilor pe parcursul verii este iminenta. Apa calda nu mai are capacitatea de a absorbi oxigenul in cantitati suficiente si, asa cum am mai spus anterior, stratificarea apei va bloca patrunderea oxigenului in straturile inferioare ale apei.

Tratamente

Conform Wikipedia, Bio-augmentarea (Bioaugmentation)  inseamna introducerea unui grup de elemente microbiene naturale sau variante modificate genetic pentru a trata solul sau apa contaminata. In cazul nostru este vorba de aplicarea unor tratamente profilactice (insamantarea cu culturi bacteriene, planctoni, apa "vie" din iazuri bine stabilizate) sau tratamente necesare unor probleme ivite pe parcurs: algicide, substante ce ajuta la descompunerea sedimentelor, etc.
Majoritatea produselor de tratament au efectul cel mai puternic doar in combinatie cu un nivel ridicat de oxigen in apa. 
Produsele cele mai eficiente sunt, in general, destinate pentru controlul si limitarea substantelor nutritive din apa: Carbon (masa organica), Nitrogen (nitratii) si compusi ai Fosforului (fosfatii) Aceste substante nutritive se leaga, in majoritatea cazurilor, de oxigen, deci sunt concurenti cu plantele, algele, pestii, algele filamentoase, bacteriile aerobe din apa si din sedimente, alte vietuitoare acvatice, etc.
Lacurile si iazurile cu continut ridicat de substante nutritive vor fi caracterizate prin inflorire excesiva ale algelor verzi si filamentoase, dar si printr-o acumulare vertiginoasa a depunerilor de sedimente - namol.
In iazurile de mici dimensiuni, tratamentele cu substante chimice nu ar trebui sa fie utilizate, deoarece un sistem bine proiectat de filtru biologic, impreuna cu un sistem cu ultraviolete UVC ar trebui sa poata face fata necesitatilor. Substantele algicide si de tratament similar pot avea efecte nefaste asupra bacteriilor nitrificatoare, plante acvatice, pesti si alte vietuitoare din apa.  Nu uitati, majoritatea algicidelor intra in reactie cu oxigenul, nivelul acestuia scazand vertiginos din apa, mult sub valoarea critica.
Singurul moment in care tratamentul cu algicide ar trebui sa fie acceptata, in iazurile de dimensiuni mici sau medii, prevazute cu sisteme de filtrare, sterilizare, recirculare, este perioada de primavara cand aceste sisteme nu sunt inca pornite, sau doar recent, iar eficienta filtrarii bacteriene este mult prea limitata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.