luni, 1 august 2011

Filtrele de iaz nu combat matasea broastei

 Solicitare: 
Buna ziua.
Am achizitionat o pompa UBBINK ELIMAX si Filtru sub presiune si UVC BIO PRESSURE 3000. Aparatura a fost montata la un iaz care are aproximativ 350 l apa, in aprox. 2 saptamani s-a format in iaz o verdeata (denumire populara matasea broastei).
Va rugam sa ne dati solutia pt. rezolvarea acestor probleme

Ref la intrebarea Dvs: MATASEA BROASTEI
Matasea broastei se formeaza in ape cu concentratie mare de substante nutritive, amoniu, nitriti, nitrati, fosfor, etc.  Ironic, matasea broastei este unul din cele mai bune filtre din iaz. Probabil ati remarcat ca in apa tulbure (unde predomina algele verzi) nu prea exista matasea broastei (deoarece necesita si multa lumina).  Iar unde apare matasea broastei, acolo apa se clarifica.  Practic, toata matasea broastei este "construita"din substantele nutritive absorbite din apa.
Din pacate filtrele de apa nu sunt armele directe de combatere a matasii, deoarece acestea nu trec prin filtru. In schimb filtrele concureaza serios la extragerea substantelor nutritive din apa.
Mai mult, becurile cu ultraviolete nu sunt eficiente, deoarece iradierea are loc doar in interiorul instalatiei, iar matasea broastei fiind ancorata de stanci, de peretele bazinului, de plante, etc, acestea nu vor ajunge niciodata in sistemul de sterilizare a becurilor UVC.
Pentru combaterea matasii broastei este nevoie de mai mult timp. Este nevoie de stabilizarea iazului, iar dupa aceasta se va retrage treptat. In schimb puteti utiliza substante de tratare speciale cum ar fi:
Strobinol x- compus peletizat pe baza de paie de ovaz, foarte eficient in razboiul contra algelor filamentare, actiunea lui fiind pe termen lung
Tablete Alglets - in dozaj precis este foarte eficient in anihilarea rapida a algelor filamentare
Algenweg sau AlgClear - substanta lichida cu efect rapid contra algelor filamentare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.