marți, 23 august 2011

Reabilitarea sistemului de filtrare al unui iaz

Multe dintre problemele ivite sunt cauzate de utilizarea ineficienta a sistemului de filtrare achizitionat. In majoritatea cazurilor aceste filtre nu sunt corespunzator utilizate sau nu sunt suficient de bine exploatate.
In cele ce urmeaza va prezint o conversatie avut cu un client (sa-l numim Dl. Popescu, pt a pastra anonimatul). Problema dezbatuta se refera la incapacitatea de a remedia calitatea apei din iaz.  Cu niste sfaturi ieftine s-a reusit o reabilitare impresionanta:

Ma numesc Popescu. Am un lac de 6-7 mc. Dupa 3 zile am apa supa cu taitei. Nu se mai vede nimic. O scot si puna alta. Volumul butoiului de filtrare este de 60 litri. Am un singur mediu de filtrare, respectiv un disc de burete de 4 cm grosime.
Va rog sa ma ajutati pt a remedia calitatea apei din iaz.
Multumesc
Raspuns:

Stimate Dle Popescu
Un butoi de 60 litri ar trebui sa faca fata, macar partial la filtrare.
Din start trebuie stiut ca filtrarea este de doua feluri:
- mecanica - pt inlaturarea impuritatilor mai mari, a algelor, excrementelor, resturilor vegetale moarte, care odata ajunse inapoi in apa, prin descompunere, favorizeaza aparitia algelor
- biologica - un film de bacterii colonizante care prelucreaza amoniul si nitritii in nitratii folositori si asimilabili pt plante.
In cazul in care aveti doar un singur burete, acesta nu este in stare decat de o partiala filtrare mecanica.Pe urma, cu schimbul prea frecvent de apa, bacteriile denitrificatoare nu pot ajunge la maturitate. Algele, in schimb, in doar cateva zile, reapar imediat. Deci nu exista nici o sansa pt a ajunge la o oarecare stabilitate in 3 zile.
In locul Dvs asi face urmatorii pasi:
- asi mai adauga material filtrant in butoias (vata sintetica, orice material sintetic cu suprafata cat mai mare, pe care se pot coloniza bacteriile cat mai bine;
- Asi intretine regulat filtrul.  Nu prin spalare ci doar prin clatire usoare, pt a elimina sedimentele nu si bacteriile;
- asi trata apa din start cu bacterii speciale (se gasesc in comert - si la noi) pt a inocula apa;
- Asi monta pe sistemul de recirculare si filtrare un bec cu UVC suficient de mare pt a steriliza apa;
- Nu asi schimba apa nici daca se inverzeste, ci asi astepta cel putin 2-3 saptamani pt a observa cum calitatea apei se amelioreaza.
Daca apa se inverzeste chiar asa de repede,  in doar 3 zile, calitatea apei dvs este destul de compromisa.  Probabil aveti o cantitate foarte mare de nitriti, amoniu, fosfor in apa.  Daca apa este din retea, atunci este destul de grav.  Daca este din fantana, acest lucru se intampla, din pacate, in multe cazuri.
Deci cu o filtrare mai eficienta, cantitatile excesive de nutrienti din apa pot fi, treptat, eliminate. Bine inteles doar in cazul in care capacitatea filtrului depaseste contributia pestilor la distrugerea calitatii apei.
Nu uitati, pestii dvs cresc in viitor, iar chiar daca in acest moment filtrul Dvs va fi eficient, la anul cu siguranta va fi depasit.
Plantele sunt foarte importante, dar acestea nu pot fi eficiente, deoarece consuma in general nitrati si fosfati. Nitratii nu sunt, intotdeauna singurele substante prezente. Asa cum am mai spus, nitritii, amoniul nu sunt asimilati de catre plante, doar de catre alge. Bacteriile nitrificatoare si denitrificatoare descompun amoniul in nitriti si apoi in nitrati.
Acum este destul de cald si, in majoritatea iazurilor, apa este pusa la incercare.
Incercati si dvs sa ecranati luciul apei.  Cel mai eficient ecran este nufarul, dar daca nu acopera acum aprox 50% din suprafata apei, lumina prea multa ajunge la supa de alge.
Pe urma algele suprapopulate vor dezoxigena apa in timpul noptii, iar pestii, care oricum sufera enorm la fiecare schimbare de apa (pH, temperatura, salinitate diferita) se vor sufoca.


Va multumesc pentru informatiile foarte utile. Pentru inceput am mai adaugat doua discuri de buret, deci am 3 medii de filtrare acum, de 4cm grosime fiecare. 
Intentionez sa renunt la pesti maine dimineata si as vrea sa pun o solutie cu bacterii. 
Eu pun apa din pamant nu din retea. Cum pot echilibra nitritii si celelalte componente din apa ca sa nu mai faca alge atat de multe? Aveti de vanzare solutia care mi-ar trebui mie? Daca da spuneti-mi va rog niste cantitati si niste preturi.
Va multumesc

Stimate Dle Popescu

 Apa proaspata in lac este plina de substante minerale si, asa cum am mai scris anterior, acesta duce la inverzirea apei in prima perioada a lacului.  De obicei apa incepe sa devina opaca dupa 3 zile si se stabilizeaza in 2-3 saptamani.  Daca apa se inverzeste in 3 zile atunci este un caz extrem.
In orice caz, aveti nevoie de plante suficiente.
Pt inceput se recomanda folosirea de bacterii ce ajuta foarte mult la stabilizare, oprind ultravioletele in primele zile, chiar cu riscul ca apa sa se inverzeasca si mai mult.
Buretele va ajuta. Este bine sa le clatiti regulat, in functie de necesitate.
Nu disperati, Daca intr-o luna apa nu se stabilizeaza, atunci problema trebuie reluata. 
Cu stimaMultumesc pt lamuriri.
Acum am pus in filtru un starter pt bacterii si am luat de la un prieten din filtru mazga aia neagra de iese cand spala filtru in 2 sticle la 5l pe care am turnat-o peste buretii mei. Sper sa o ia din loc mai rapid in felul asta. Astept sa vad cum se comporta. 
Am redus mancarea pt pesti pt a evita depuneri nedorite. 
Plante am vreo 10 in apa si in weekend merg la apa pt a mai lua inca 10.
Multumesc


Patru saptamani mai tarziu


Buna dimineata,
Scuze pt intarzierea cu care va scriu inapoi dar am avut multa treaba in aceasta perioada.
Printre altele am urmat sfaturile dumneavoastra in legatura cu popularea filtrului, calitatea apei si filtrare. Vreau sa va spun ca dupa un timp in care apa a trecut prin mai multe faze s-a clarificat atat de bine incat nu imi venea sa cred. Este cristal. Am facut si analiza la apa cu doua recipiente: in prima am pus apa plata pe care o iau de la Kaufland iar in a doua apa din pond. Ce credeti? Am avut un soc. Apa din pond era dupa primul test de suspensii mai buna ca apa plata. Asa am inteles cat conteaza filtrarea bio care vad ca intra din ce in ce mai des in discutie. Ulterior la testul cu electroliza am constatat ca amandoua ape sunt cam la fel. 
In curand imi voi achizitiona si un UV.
Multumesc pt sfaturi.
Popescu
PS In cateva zile va transmit si cateva poze
Toate buneNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.