marți, 7 septembrie 2010

Filtrul meu de iaz nu functioneaza cum trebuie, De ce?



Iazul arata mizerabil, filtrul achizitionat nu face doua parale!
De ce? Raspunsul la intrebare o gasiti in cele ce urmeaza. Daca va confruntati cu asemenea probleme si cel putin unul din cazurile de mai jos v-i se potrivesc, atunci este momentul de a corecta greselile. Este util sa cititi si celelalte articole legate de aceasta tema.

  1. Volumul de apa este mai mare decat capacitatea nominala a filtrului. Fiecare filtru are inscriptionat, de regula, pe ambalajul lui volumul maxim de apa pentru care este destinat. De regula, valoarea indicata corespunde cu situatia ideala: iaz cu plante si fara pesti. Daca aveti pesti sau nu aveti plante, capacitatea filtrului va trebui dublata. Daca aveti pesti si nu aveti nici plante, capacitatea filtrului de iaz se va dubla din nou, sau chiar si mai mult. Deci intr-un iaz cu pesti si plante de 5m3 alegeti un filtru de min. 10m3. Daca nu aveti plante sau sunt foarte putine, alegeti un filtru de iaz de min. 20m3. Daca cresteti pesti multi, filtrele budget din supermarketuri sunt investitii inutile. In cazuri extreme mai bine apelati la un specialist
  2. Pornesc filtrul fiecare zi si, totusi, apa este murdara. Aceasta este o greseala des intalnita. Denitrificarea - extragerea substantelor nutritive ce hranesc algele si otravesc pestii sunt efectuate de catre bacterii aerobe. Fiind aerobe aceste bacterii au nevoie de aer, pe care le primesc din fluxul de apa. In lipsa miscarii de apa, in filtrul stationar, bacteriile incep sa se descompuna dupa doua ore de inactivitate. La urmatoarea repornire, nu numai ca nu va mai functiona denitrificarea dar va impinge inapoi in lac namolul putrezit cu bacteriile aerobe moarte. Nu opriti niciodata filtrul de apa in perioada sezonului, cu exceptia intretinerilor scurte.
  3. Spal regulat filtrul si totusi apa este verde. Alta greseala este spalarea filtrului. Mai corect ar trebui sa-l denumim clatirea filtrului. Acest proces de curatare ar trebui sa se rezume la degajarea sedimentelor din fundul filtrului, respectiv la o clatire usoara a buretelui si a mediilor de filtrare in cazul in care se colmateaza. Buretele si mediile de filtrare for prezenta o pelicula bruna (cu variatii spre rosu, verzui, gri) de colonii bacteriene foarte importante. Acestea nu trebuiesc indepartate. Clatiti usor aceste medii pentru a preveni colmatarea lor, caz in care bacteriile nu ar avea mediu propice de supravietuitoare. Daca se poate agrava si mai mult aceasta greseala, atunci este cazul in care se spala filtrul cu detergenti sau clor. Este o activitate minutioasa care va distruge bacteriile utile nu numai din filtru dar si din iaz.
  4. Am montat un UV-C si mai mare dar nu are efectul scontat. (vezi la pt. 6)
  5. Am montat o pompa de apa si mai mare dar nu are efectul scontat (vezi la pt. 6)
  6. Am montat un filtru de iaz si mai mare dar nu are efectul scontat. Sistemul de filtrare compus din Pompa - filtru - sterilizator cu ultraviolete va functiona optim daca toti parametri lor sunt in concordanta unele cu celelalte. Daca va asamblati o masina cu sasiu de Trabant, roti de tractor si motor de avion, nu va zbura, ci se va dezintegra. Daca are roti de curse, sasiu de tractor si motor de avion, tot nu va zbura. Ansamblul pompa - filtru - ultraviolete, la randul sau, trebuie sa fie perfect echilibrate, pornind de la necesarul de filtrare al apei. Daca pompa de apa este prea puternica, atunci filtrul va fi spalat cu sedimentele cu tot iar ultravioletele nu au timpul necesar de sterilizare. Daca pompa este prea mica, atunci celelalte elemente vor functiona bine, dar nu la capacitatea optima. Daca exista discordante, atunci capacitatea de filtrare este mult diminuata, ati aruncat banii pe fereastra si veti ramane nemultumiti.
  7. Schimb regulat apa din iaz si totusi apa redevine murdara. Aceasta munca de sisif, obositoare si costisitoare este si inutila. Schimbarea apei din iaz este recomandat odata la 1-3 ani, in functie de cantitatea de apa evaporata pe an, pentru a ameliora situatia in care apa din iaz devine foarte incarcata cu saruri minerale lasate pe urma apei evaporate pe parcursul anului. Daca iazul este foarte colmatat, distrus complet, atunci ultima sansa este de a spala complet bazinul. Daca pestii sunt bolnavi, specialistul va poate recomanda o dezinfectie totala a iazului. In rest nu se schimba apa. Ciclul azotului din apa este lege. Dupa cateva zile de la umplerea bazinului algele monocelulare sunt primii care populeaza fiecare iaz, iar proliferarea lor duce la inverzirea rapida si normala a apei. Poate doar un sistem de clarificare cu ultraviolete ar putea ameliora aceasta situatie. Dupa un timp insa, bacteriile si plantele incep sa concure cu algele pentru hrana, se absorb o mare parte din substantele nutritive existente dizolvate in apa si apa se stabilizeaza. O schimbare regulata nu va oferi sansa stabilizarii apei. Filtrul de apa va lucra inutil si la efort maxim. Deci nu schimbati apa! Recomandam utilizarea de colonii bacteriene si substante de initiere atunci cand umpleti un iaz cu apa proaspata. Va va scuti de problemele amintite in viitor.
  8. A trecut deja doua saptamani de cand am montat filtrul si nu prea vad schimbari majore in clarificarea apei. Filtrarea biologica are nevoie de o colonie de bacterie sanatoasa si bine dezvolatata. Pentru ca o colonie bacteriana sa se dezvolte suficient, este nevoie de 6-8 saptamani de la prima pornire a sistemului de filtrare. Scurtati aceasta perioada, inoculand filtrul cu bacterii speciale. Reduceti astfel perioada de tranzitie la doar cateva zile.
  9. Filtrul functioneaza dar nu ca atunci cand era noua.: Ca si orice instalatie cu piese de uzura si filtrele contin parti care vor trebui schimbate din cand in cand. Becurile de ultraviolete garanteaza functionarea in parametri optimi 5-10.000 ore, ce ar insemna o functionare fara oprire pe un intreg sezon cald. Dupa expirarea acestei perioade, (daca nu cumva s-a si ars pana atunci) spectrul de lumina se schimba intr-o frecventa mai mica, implicit razele UV-C nu vor mai fi atat de agresive in distrugerea algelor. Schimbati becul la inceputul fiecarui sezon. Zeolita care compune multe dintre mediile de filtrare, se poate regenera cu apa sarata, carbunele activ, piatra de lava, patroanele de fosfatare si substratele de filtrare similare, in schimb, se satureaza cu substantele nocive absorbite. Acestea se schimba, la randul lor, la inceputul sezonului. Filtrele cu burete, daca este manipulat cu grija poate fi utilizat multi ani, in special daca ne raportam la preturile destul de scumpe la filtrele de schimb, este bine sa aveti grija de acestea. (Oricum, am stabilit de la inceput ca filtrele se clatesc si nu se spala pana se rup cu totul)
  10. Filtrul meu este plin de sedimente. Exista situatii in care iazul este atat de puternic incarcat incat este nevoie de clatiri foarte dese, chiar zilnice. O mica atentie la inceput va reduce drastic aceste perioade de interventie, paralel cu clarificarea treptata a apei. Aceste sedimente sunt suspensii de argila si sedimente antrenate de pompa sau pesti. Ridicati pompa la un nivel mai mare si extrageti sedimentele din iaz cu un aspirator adecvat, eventual tratati iazul cu oxidator de sedimente. Antrenarea excesiva a sedimentelor redizolva din nou substantele organice - apa va deveni bogata in alge, si filtrul va fi mereu plin.
    1. Pompa mea cu filtru nu e buna, mereu se imbacseste si nu curata suficient apa. Multe dintre pompele pe care le gasiti in comert au un filtru de burete atasat in fata sorbului. Destinatia acestui filtru este de a preveni absorbtia de obiecte care ar putea bloca pompa sau infunda diuzele. Acest filtru nu este destinat clarificarii apei. In cazul in care apa este murdara, buretele pompei se infunda foarte repede, ducand la disperare fiecare proprietar de iaz. Nu va bazati pe acest mic filtru, rolul lui este cu totul altul decat clarificarea.
Pentru cei mai bine instuiti: ciclul azotului in apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.