sâmbătă, 11 septembrie 2010

Spuma si bule pe suprafata apei din iazul meu.




Ce inseamna aparitia spumei in iaz, in special la baza unei cascade?

Bulele de aer se sparg mai incet, deoarece continutul de proteine si substante organice acumulate din apa vor crea o pelicula a bulei mult mai rezistenta.



De obicei proteinele rezultate din hrana inbelsugata sunt sursa aparitiei spumei. In mod normal aceasta spuma de proteine este descompusa de bacteriile aerobe. In cazul scaderii nivelului de oxigen in apa aceasta despompunere este mult incetinita.
Formarea spumei poate avea loc dupa aplicarea de medicatii in iaz.
O crestere excesiva a masei de alge poate duce la cresterea nivelului de proteine din apa.


Cum sa scapam de spuma din apa?

1. Schimbati apa partial. Schimbarea partiala a apei din iaz va reduce nivelul de proteine spumante din apa.

2. Utilizati hrana de pesti cu nivel mai scazut de proteine. Probabil va trebui sa schimbati marca.

3. Hraniti pestii cu atentie. Dati de mancare doar cantitatea pe care o consuma in 5 minute, restul sa fie adunat de pe luciul apei.

4. Hraniti pestii cu hrana plutitoare. Nu utilizati hrana de pesti care se scufunda imediat. Majoritatea hranei va fi inecata in namol. Alegeti hrana plutitoare, putand astfel tine sub control cantitatea consumata de catre pesti.

5. Utilizati un schimer de suprafata. Schimerul nu va rezolva problema proteinelor, in schimb spuma va fi adunata de pe suprafata apei.
6. Instalati un schimer de proteine. Aceasta optiune este destinata pentru crescatoriile intensive de pesti, acvarii profesionale si mai putin in iazurile de gradina.
7. Protejati iazul. Asigurati-va ca nu exista riscul de a se scurge substante periculoase in iaz.



Recent, pe scara mult mai mare s-a putut observa acest fenomen, in Australia, pe coasta New South Wales. Descompunerile algelor, faunei marine, a deversarilor necontrolate a dus la cresterea nivelului de proteine din apa. Miscarea valurilor a generat formarea unei mase masive de spuma pe tarmul oceanului.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.