vineri, 3 septembrie 2010

Prevenirea depunerilor de sedimente in iazuri si lacuri ornamentale

Pentru majoritatea proprietarilor de iazuri ornamentale, iazuri cu pesti sau piscine de inot naturale se iveste problema depunerii pe fundul bazinului a malului, sedimentelor.
Cum putem scapa de depunerile din iazuri?
Lacurile si iazurile cu pesti sunt mari decantoare de namol din motivul simplu ca pestii produc cantitati considerabile de excremente. In cazurile in care in apropierea iazurilor exista plante cu frunze multe, sau zona este bantuita de vant si praful depus in lac are cantitati considerabile, respectiv in cazul in care aluviunile sunt produse din cauza ploilor care deverseaza pamant in apa iazului, volumul de depuneri poate ajunge la 10-20 cm pe an. Aceasta este o cantitate enorma.
Care ar fi solutiile:

1. Utilizati substante Silt Remover sau Bio-Oxydator. Acestea sunt substante inofensive, ce contin stabilizatoare de pH, var si o selectie de bacterii. Din cauza ca namolul are o aciditate ridicata, oxigenul lipseste, descompunerea namolului este foarte lenta. Prin utilizarea oxidatoarelor, pH-ul se amelioreaza si bacteriile din compozitia lor incep sa prelucreze incet-incet masa de sediment, reducandu-l in scurt timp la un strat fin de nisip. Oxidatoarele de sedimente sunt substante foarte eficiente in iazuri de mici dimensiuni.

2. Aspiratoarele de iaz. Acestea par la prima vedere o solutie foarte la indemana. Dar este foarte important sa decideti pe care sa-l cumparati. Este o invetitie mare, totusi, si nu este indiferent data investiti intr-un utilaj nefolositor. Daca, spre exemplu achizitionati un aspirator mic, ca de pilda aspiratorul de la Ubbink sau chiar si cel de la Oase PondoVac, poate nu va fi de mare folos.
Aspiratorul pe care o folosim, si a fost prezentata intr-un blog din luna precedenta, este un Tornado, care este destinat pentru iazuri mari, este un aspirator profesional care, totusi, nu poate fi utilizat in iazurile mici, deoarece puterea de suctiune este atat de mare incat seaca complet un iaz mic inca inainte de a termina curatarea. Pe de alta parte pretul lui de 4400 euro este destul de mare pentru a fi la indemana oricui. Va sugeram sa ne contactati daca doriti achizitionarea unui aspirator potrivit. - info@lac.ro

3. Spalare generala. Sunt cazuri in care depunerile sunt atat de mari incat este inevitabil sa se execute o spalare generala. In acest caz va sfatuim sa depozitati intr-un recipient mare o cantitate cat se poate de mare din apa din iaz, acesta fiind important pentru inocularea cu micro-organisme. Oricum, dupa 2-3 ani este important sa schimbati apa din iaz. Motivul este ca din cauza evaporarilor pe timp de vara, suplinirea cu apa va aduce la cresterea excesiva a concentratiei de substante minerale in apa. (evaporarea elimina apa distilata, lasand in urma lui substantele minerale). Dupa 2-3 ani concentratiile de minerale si alte substante nocive pot fi multiplele apei originale.

4. Baie in lacurile, piscinele de inot. In lacurile si iazurile (piscinele) de inot neutilizarea frecventa duce la acumularea de sedimente. Dupa un timp aceste sedimente vor fi acumulate in cantitati atat de mari incat o baie in aceasta piscina nu va mai fi pe placul multora. In schimb, daca faceti baie frecvent, veti barbota apa suficient ca impuritatile din apa sa nu aiba posibilitate de a se sedimenta. Din experienta proprie pot spune ca in cazul in care se face regulat baie in iazul de inot, nu ar trebui sa existe sedimente la fund si, doar cu exceptia unelor zone mai ascunse, ar putea sa va lipsiti de problema in tot cursul sezonului cald.


Un comentariu:

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.