marți, 16 noiembrie 2010

Pregatirea iazului pentru iarna

La inceputul perioadei de iarna foarte multi proprietari de iazuri ornamentale sar tresariti si se simt nepregatiti si neinformati. Ce sa fac cu iazul iarna? Ce fac cu pestii, ce fac cu plantele, cu pompele, cu filtrele?
Pregatirea iazului pentru iernat ar fi trebuit sa fie precedata deja de unele masuri din toamna tarzie. Daca ati omis, atunci poate inca nu este prea tarziu sa va apucati de treaba: ....




PREGATITI POMPELE DE APA PENTRU IARNA
Scoateti pompa din iaz, spalati-l bine si eliminati toate reziduurile, depunerile de piatra, etc. Verificati integritatea pompei, starea axului, lagarelor. Verificati cu atentie starea cablului electric.  Daca observati urme mecanice, crapaturi cauzate de imbatranire, atunci nu mai folositi acea pompa. Pericolul de electrocutare este mare.
Daca este inca cald, si temperatura apei nu a cazut sub +10 C, puteti inca utiliza pompa, dar nu-l coborati prea adanc pentru a nu deranja apa stratificata de la fundul iazului.  Daca temperatura apei s-a racit considerabil, este momentul sa puneti pompa intr-un loc ferit de inghet.  Unii producatori recomanda pastrarea pompei intr-o galeata cu apa pentru a preveni deshidratarea garniturilor de cauciuc. Altii recomanda pastrarea pompei (in special pt pompele care sunt montate in afara iazului) in stare uscata. In acest caz noi va recomandam o ungere cu crema siliconica a tuturor componentilor din cauciuc.   

PREGATITI FILTRELE BIOLOGICE PENTRU IARNA

Cand temperatura apei a scazut sub +10C este momentul sa dezactivati sistemul de filtrare.
Va recomandam sa faceti o verificare amanuntita a tuturor componentelor din sistem. Astfel, daca exista probleme si/sau defectiuni aveti suficient timp sa-l remediati pana in primavara. Nu uitati sa va procurati din timp becurile de ultraviolete, ce se schimba obligatoriu la fiecare inceput de sezon.
Spalati filtrele bine. Daca aveti filtru de presiune cu back-flush, faceti o spalare si in acest sens. Asigurati-va ca nu exista depuneri sau blocari in furtun.
Daca aveti un filtru biologic simplu atunci spalati si clatiti bine toate elementele din filtru cu apa curata, pt a elimina depunerile. 
Exista posibilitatea de a utiliza filtrul si pe timpul iernii, dar aceasta va avea doar rol de filtru mecanic. In acest caz asigurati-va ca nu vor fi probleme cu inghetul. In caz contrar riscati sa ramaneti fara apa din iaz si/sau sa va distrugeti instalatia de filtrare. Puteti elimina macar instalatia de ultraviolete UV-C pt a nu risca spargerea sticlei de quartz din cauza inghetului. Nu merita consumat curentul atata timp cat iarna iazurile nu inverzesc.
Pompa de filtrare va trebui plasata sub nivelul de inghet, dar nu la baza iazului pt a nu perturba stratificarea apei. 
Exista posibilitatea de a monta instalatii de incalzire in filtre (disponibil la unele modele, ca accesoriu).

PROTECTIA PESTILOR PE PERIOADA DE IARNA

Daca in iazul Dvs aveti pesti ce nu rezista climatului din zona, atunci acestia vor trebui sa fie scosi din iaz si tinuti in acvariu peste iarna.
termometru de iaz
La temperaturi intre 7-10 C evitati sa mai hraniti pestii, eventual cu hrana speciala de iarna cu continut scazut de proteine. Pestii sunt animale cu sange rece ce nu sunt capabili sa digere hrana cu continut ridicat de proteine. Urmarea poate fi dramatica, imbolnaviri sau chiar moartea pestilor.
Sub 7C este interzis hranirea pestilor, pestii intrand in hibernare. Este indicat sa monitorizati temperatura apei, pentru a sti cand si ce hrana sa dati pestilor.

PREGATIREA PLANTELOR DE APA PENTRU IARNA

Pe masura ce temperatura scade, este indicata efectuarea pregatirilor de iarna.
Taiati plantele marginale, palustre uscate, deasupra nivelului apei. (stuf, papura, etc)  Daca aveti un lac mare, taierea papurei si/sau stufului va putea fi facuta dupa inghetarea completa a luciului apei.
Taiati partile cu seminte, pt a nu se propaga in tot iazul
Daca aveti Canna, puteti sa-l scoateti si sa-l tineti in solar pentru iernat.
La fel, toate plantele tropicale vor trebui extrase si tinute in conditii in care temperatura nu coboara sub 15C.
Daca frunzele nuferilor s-au ofilit si nu mai exista lastari noi, inseamna ca si nuferii au intrat in hibernare. Nuferii pot fi tinuti sub limita de inghet, sau in ghiveci, la loc ferit de inghet. Nuferii exotici vor trebui tinuti in apa mult mai calda in incaperi protejate de inghet, la o temperatura relativ constanta.
Restul plantelor perene in ghiveci pot fi mutati in zone mai adanci.  Majoritatea plantelor palustre autohtone ar trebui sa reziste si inglobate in gheata.

PREGATIREA IAZULUI CONTRA FRUNZELOR CAZATOARE

skimmer de suprafata

mincioc
Folositi un mincioc pentru adunarea regulata a frunzelor. Frunzele neadunate se scufunda in scurt timp la fundul iazului, aglomerand si mai mult sedimentatia.
Un skimmer inca activ ajuta foarte mult la adunarea frunzelor.  Va trebui, insa, sa controlati frecvent si sa curatati cosul skimmerului.

Velda test set


TESTATI CALITATEA APEI

Utilizati un test de apa de calitate. pentru a testa nivelul de pH, Amoniul si Nitriti. 
In mod ideal nivelul pH-ului este de 6.8 - 8.0.
Recomandam schimbarea unei treimi din apa daca nu a existat posibilitatea diluarii apei cu apa de ploaie.  In perioada de vara, pe urma evaporarii, concentratia de saruri minerale creste excesiv.  Daca, in schimb, a fost o perioada ploioasa, apa de ploaie a putut dilua, in oarecare masura, concentratia din apa.

PROTECTIA APEI CONTRA INGHETULUI

pompa aerare Ubbink
Copca de polistiren
Pe masura ce iazul ingheata, nivelul scazut de oxigen este inrautatit de cresterea nivelului de gaze provenite din descompunerea anaeroba a sedimentelor. Concentratia ridicata de gaze pot provoca intoxicarea sau chiar moartea pestilor.
Este foarte important sa eliminam gazele din apa.




Posibilitatile de eliminare a gazelor sunt: 
- utilizati o copca de polistiren
- utilizati o pompa de aerare, eventual combinata cu o copca de polistiren
- utilizati un incalzitor electric
- utilizati o pompa de capacitate mica, impreuna cu o diuza venturi, pt aerare. Aceasta pompa sa nu fie plasata mai adanc de 30cm.
Niciodata nu spargeti gheata daca s-a format deja.  Nu numai membrana poate fi atinsa dar pestii intra in stare de soc si pot interveni probleme grave, chiar fatalitati.

In rest, nu mai aveti multe de facut, doar sa asteptati primavara sa soseasca.

(C): www.lac.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.