SKIMMERUL
Skimmerul este un accesoriu foarte important in iazurile animate. Este un accesoriu tot mai popular, iar pentru cei care l-au incercat si s-au convins de beneficiile skimmerului, acest accesoriu este considerat indispensabil in iaz.
Vizionati video Youtube daca nu se deschide in aceasta pagina
Avantajele skimmerului
Pe cat de important, atat de neglijat sau, poate, necunoscut, skimmerul ajuta la mentinerea curata a apei, prin mai multe mijloace:
- Skimmerul aduna frunzele si florile cazute in iaz. In timpul toamnei o cantitate impresionanta de frunze aterizeaza pe luciul apei, iar daca aceste frunze nu sunt adunate zilnic, se afunda in apa si incepe sa putrezeasca. Florile de primavara au aceeasi efect, chiar daca cantitatea lor este mai neglijabila. Colectarea frunzelor se face intr-un cos colector, astfel nici lacul si nici filtrul nu va fi supraincarcat cu materiale aflate in descompunere.
- Praful ce se depune in cursul unui an pe luciul apei, contribuie serios la colmatarea iazului. Skimmerul aduna imediat firele de praf si le absoarbe, ducandu-l direct la sistemul de filtrare.
- Skimmerul contribuie la recircularea uniforma a apei. Daca este plasata central, (sau daca sunt mai multe skimmere, plasate uniform impartite pe zone) skimmerul absoarbe apa de pe o suprafata mult mai mare decat o face sorbul unei pompe.
- Skimmerul contribuie la uniformizarea temperaturii apei, absorbind apa calda de la suprafata.
- Nu in ultimul rand, skimmerul ofera sansa unui luciu de apa perfect curate, fara praf, frunze, alge, doar o reflexie curata, pe care si-o doreste fiecare proprietar de iaz.
- Nu sunt calcule precise pe aceasta tema, dar din experienta proprie pot sa afirm ca montarea unui skimmer poate dubla capacitatea / eficienta unui sistem de filtrare
Suprafata mare de absorbtie | Colectare grosiera sigura | Curatare simpla | Imbunatatirea calitatii apei |
Montajul skimmerului
Skimmerul se monteaza totdeauna la sorbul pompei, de preferinta la pompa sistemului de filtrare.
Gasiti un loc cat mai bun pt montarea filtrului. Daca iazul este mic, este suficient doar un singur skimmer. Locul va trebui astfel ales incat sa poata fi accesibil in tot timpul anului. In general este suficient sa-l ajungeti chiar si cu un bat de bambus, pt a extrage cosul daca acesta se umple. Probabil cel mai bun loc este zona cea mai putin activa a apei, departe de zona unde se scurge apa filtrata, cascada, sau cursul de apa. Chiar si directia dominanta a vantului este important de luat in seama, in special la lacurile de mari dimensiuni.
Daca pompa este submersibila, in cele mai multe cazuri va trebui sa inlaturati carcasa pompei de iaz si sa infiletati o diuza potrivita, de dimensiunea maxima adminsa. Prin intermediul unui tub flexibil racordati skimmerul de pompa.
Asigurati-va ca furtunul are dimensiunea corecta. Daca furtunul este prea scurt, functionarea skimmerului poate fi obstructionata, daca este prea lung, atunci va scadea capacitatea pompei. Retineti, pompele de iaz au putere foarte limitata de suctiune.
Furtunul va trebui sa fie de marimea maxima recomandata. Un furtun subtire va crea aceeasi probleme de scadere drastica a debitului pompei.
Asigurati-va ca furtunul nu contine aer. Pe traseu lung este posibil ca pungile de aer sa stopeze complet pompa. Aceasta situatie poate fi remediata prin miscarea furtunului astfel incat sa se elimine aerul, eventual prin spalarea traseului cu un debit de apa mare, in sens invers, pana cand aerul este eliminat de catre fluxul de apa.
Montarea propriu-zisa a skimmerului o dezbatem mai jos, avand in vedere faptul ca diversele tipuri au sisteme de montare diferita, avantajele si dezavantajele lor pot fi diferite.
Principiul de functionare a skimmerului
Indiferent de tipul skimmerului, principiul este aceeasi.
Un inel plutitor, sau o usa plutitoare separa apa de gura de colectare a skimmerului. In momentul in care pompa este pornita, pe urma absorbtiei apei din camera de colectare scade nivelul apei, astfel portanta inelului sau usitei scade, scufundandu-se sub nivelul apei. Apa se revarsa in bazinul de colectare pentru a egaliza nivelul apei. In foarte scurt timp nivelul se egalizeaza, iar inelul sau usita va fi mereu sub nivelul apei, la doar cativa mm, adancime.
Diferentele de nivel sunt tolerate, in principiu intre 7-20 cm, in functie de model. Toleranta maxima depinde si de modul in care a fost instalat initial, daca s-a luat in calcul nivelul maxim - minim tolerat al lacului. In caz contrar, daca nivelul apei scade sub cota minima admisa skimmerul ramane deasupra apei (nu exista riscul distrugerii pompei, fiecare skimmer are, de regula, orificii inferioare care permit, totusi, o cantitate de apa sa ajunga la pompa) iar daca nivelul creste excesiv atunci capacul plutitor al skimmerului se desprinde de corp. s
Tipuri de skimmere
Skimmere Messner
SKIMMER DE INSTALARE 200 Skimmerul
de instalare se instaleaza direct pe un tub de PVC de canalizare de 125
mm. Acest tub trebuie montat inainte de izolare, dar ofera in acest fel
o stabilitate suplimentara. Fiind si cel mai ieftin skimmer tip 200,
este alegerea celor care-si proiecteaza de la bun inceput intreaga
instalatie de filtrare si recirculare. Pompa recomandata: 3000 - 39000 l/h. Recomandat pt suprafete pana la 60 m².
|
SKIMMER MIC 140 Skimmer siplu pt iazuri mici ce se racordeaza direct la sorbul pompei. Dezavantajul este ca va trebui gasit un loc stabil si la adancime corespunzatoare pt a putea fixa ferm pompa cu skimmerul. Recomandat pt iazuri cu suprafata de max 30m2, racordate la pompe cu capacitate de 3-6000 l/h. Cosul de colectare este mai mic decat la skimmerele 200. Este cel mai ieftin skimmer din familie |
SKIMMER PLUTITOR MIC 140 - Cu
acceasi capacitati ca si skimmerul fix mic, acest skimmer are avantajul
de a fi independent de nivelul apei, tolerarea diferentelor de nivel
mari fiind data de plutitoarele atasate. Recomandat
pt iazuri cu suprafata de max 30m2, racordate la pompe cu capacitate de
3-6000 l/h. Este mai scump ca skimmerul simplu.
|
SKIMMER PLUTITOR 200 - Skimmerul plutitor 200 are avantajul enorm ca nu depinde de nivelul apei. Poate fi montat ulterior, oriunde in iaz. Pompa recomandata: 3000 - 39000 l/h. Recomandat pt suprafete pana la 60 m². Este un skimmer destul de scump, dat fiind modul de instalare, dar in cazurile unde cele doua skimmere nu pot fi instalate, aceasta este o optiune viabila |
Skimmerul
de la Velda este o optiune simpla si interesanta pentru simplul motiv
ca are o pompa instalata. Este recomandata pt iazurile mici, fara
sisteme de recirculare. Pompa sistemului are o capacitate de 2000 l/h,
iar suprafata recomandata este de max 20m2. Nu este dependent de
adancimea apei. Este un skimmer modern, estetic si foarte usor de montat
si intretinut.
Vizionati aici daca nu se descarca automat filmuletul
|
Oase BioSys Skimme |
Este un skimmer vertical, montabil in marginea iazului. Exista variante care cuprind in interiorul lor nu numai pompa ci si becuri de UV-C, un set intreg de filtrare mecanica si biologica si diuze venturi de aerare. Este un skimmer / filtru elegant, eficient si usor de intretinut. Insa se recomanda montarea lui odata cu constructia iazului. Montarea ulterioara ar putea fi coplicate.
Oase ProfiSkim |
Skimmer
profesional, cu profil scund si capacitate de absorbtie ridicata. Ideal
in iazurile unde este nevoie de o capacitate de colectare marita.
Oase Aqua Swimskim 25
Oase Swimskim 25 |
Exista o serie intreaga de alte skimmere. Alegerea cea mai buna poate fi luata daca apelati la un specialist.
Riscurile skimmerului:
Se pune problema daca skimmerul nu absoarbe si vietatile din apa (pestii, racusorii, etc). Raspunsul este negativ. Dupa experienta proprie skimmerul nu capteaza aceste vietati. Skimmerele de mare capacitate (cele verticale, cu usa) - sunt dotate din fabrica cu trapa de scapare pt broscute. Pestii evita sa inoate in directia cursului de apa. Daca, totusi, sunt prinsi in skimmer (aici fiind vorba doar pestii mici) acestia pot sa sara din apa. Daca ati gasit, totusi un pestisor mort in skimmer, puteti fi sigur ca acesta sau era deja mort in momentul absorbtiei, sau era atat de slabit incat era, oricum, sortit mortii.
Intretinerea skimmerului.
Daca algele (in special matasea broastei) se depune pe cilindrul culisant, este probabil ca inelul skimmerelor orizontale (ex skimmerele 200) sa se blocheze. Nu aveti decat sa curatati aceasta suprafata.
Skimmerele speciale pot necesita proceduri speciale.
Unde gasesc skimmere? >>>
Trimit un mail >>>
Puteti cautat despre skimmer in acest blog introducand cuvintele cautate in bara de cautare, stanga sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.