Intrebare: de unde sa procur plante acvatice, sa fie si frumoase si sa nu ma coste o avere?
Foarte multi dintre noi detinem un iaz ornamental in gradina sau macar un mic biotop, un petic de oaza acvatica. Apa, din acest motiv, devine centrul de atractie al curtii. Nu este totuna, deci, ce aspect va avea iazul nostru.
Daca dimensiunea iazului sau biotopul este mic, atunci recomandarea noastra este sa gasiti plante acvatice care au un aspect mult mai atragator si din acest punct de vedere plantele selectate de calitate ar trebui sa fie alegerea buna (daca nu este vorba de cantitate, atunci sa fie calitate).
Daca iazul este mai mare sau/si bugetul este mai rastrans, atunci va trebui sa luati in considerare procurarea de plante din alte surse decat comertul.
O alternativa viabila - schimbul si cadoul
Aici doresc sa atrag atentia asupra experientei mele, adica schimbul sau cadoul de plante cu alti prieteni sau iubitori de gradina este o solutie foarte binevenita. Cine cauta gaseste intotdeauna o sursa. Forumurile de pe internet dezbat de multe ori aceste teme.
Nu este vorba de a cere cuiva sa smulga o planta inradacinata din iaz ci de a prinde momentul cand fiecare iaz trece prin perioada de intretinere.
Spre ex:
Nuferii care se transvazeaza, de obicei, primavara, se inmultesc prin segmentarea rizomilor in mai multe bucati si in foarte multe cazuri dimensiunea nuferilor cere cosmetizarea de primavara. In 2-3 ani volumul nuferilor va fi mult prea mare pentru iazul in care a fost plantat initial. Daca identificati din timp aceste surse veti avea ocazia sa le primiti cadou cu toata placerea, in loc sa fie aruncati in compost.
Un alt exemplu sunt plantele de tarm, gen papura, care scoate o sumedenie de stoloni care ies la suprafata in locuri nedorite in iaz si care, de obicei, sunt extirpate.
Pontederia infloreste tot anotimpul cald si are o sumedenie de seminte care pot fi utile pentru un iaz nou. Doar trebuie sa-i acordati timp suficient sa creasca.
Plantele plutitoare, gen salata sau zambila de apa sunt plante de sezon, nerezistand la temperaturile din tara noastra. Primavara sunt scumpe iar toamna le gasiti si gratuit. Multi achizitioneaza aceste plante tocmai din considerente pragmatice, fiind considerate cele mai bune filtre naturale. Insa, dupa ce au extras substantele necesare si s-au inmultit vertiginos vor cadea in propria capcana, adica nu vor mai rezista concurentei si incep sa decada. Din moment ce ingalbenesc, foarte multi vor prefera sa le scoata din iaz. Oricum, aceste plante plutitoare se regenereaza foarte repede. Puteti incerca sa le iernati, daca aveti conditii de pastrare la o temperatura decenta.
Oxigenatoarele, ca si bradisul, cresc intr-un ritm extraordinar. Toti proprietarii de iazuri care au bradis sunt nevoiti sa le rareasca de mai multe ori pe ani. Daca aceste plante sunt sanatoase, nu sunt invadate de matasea broastei, atunci puteti lua in calcul si aceasta varianta.
Plantele acvatice din natura! Riscurile lor
Daca doriti sa extrageti plante acvatice din lac pentru ornarea iazului va recomandam o mare circumspectie. Cu aceste plante puteti infecta iremediabil iazul.
Daca, totusi, optati pentru asemenea plante, va sfatuim sa le tratati cu substante fungicide pe baza de cupru, tinand planta cel putin o zi intr-o astfel de solutie. Merita efectuata pentru ca daca infectati iazul, problemele vor fi mult mai greu de remediat.
Verificati si eventuala prezenta a insectelor nedorite pe frunze, tulpini, radacini si/sau rizomi.
Optiunea cea mai buna, chiar daca nu cea mai ieftina, este achizitionarea de plante acvatice provenite din surse sigure.
Optiunea cea mai buna, chiar daca nu cea mai ieftina, este achizitionarea de plante acvatice provenite din surse sigure.
incercati si aici pe Gardenstore
Retineti, ca aceste sfaturi le dau din experienta proprie. Am reusit sa inoculez iazul propriu cu alge filamentoase deosebit de invazine si chiar cu o colonie de icre de pesti comuni nedoriti. doar pentru ca am avut incredere in ochii mei si contrar celor invatate si sfaturilor pe care le dadusem altora, am omis sa spal si sa dezinfectez plantele aduse de pe malul lacului de acumulare de pe Crisul Repede. Cu o investitie minora sau/si cu putina atentie puteti preveni necazuri si pagube ulterioare. (Cred ca nu trebuie sa fac analogie la riscurile de contractare a bolilor cu transmitere sexuala de la persoane aparent sanatoase)
Cadrul legal al colectarii plantelor acvatice din natura.
Cadrul legal al colectarii plantelor acvatice este un alt aspect ce nu trebuie trecut cu vederea.Sunt nenumarate soiuri de plante ce cresc in natura si sunt protejate prin lege.
Toata lumea stie de Tisa, de Larice, de Floarea de colt si de Nufarul termal din Baile 1Mai ca fiind ocrotite, in rest, liniste mare.
Am petrecut destul de mult timp pe net sa-mi dau seama ca in tara noastra ocrotirea naturii ramane la stadiu de enunt public. In afara de referire la Legea nr. 137/1995, OUG 57 din 20.06.2007 si de mentionarea listelor cu plante protejate, nu am gasit inca o lista concreta. Voi reveni cu amanunte daca voi gasi ceva. Daca, intre timp, stimati cititori, ma puteti ajuta cu informatii, va rog sa ne trimiteti si nouacadrul legal referitor la acest aspect.
Personal consider foarte important respectarea naturii, nu doar din cauza fortei punitive a pretinsei Legi, ale carei urme nu le gasesc, ci din firea mea "verde". Un iubitor de natura adevarat nu se atinge de plantele ocrotite tot, asa cum un iubitor de animale nu va captura animale salbatice sa le tina acasa intre gratii. Mai mult, un iubitor al naturii nu rupe florile, crengile copacilor, chiar daca acestea nu sunt ocrotite, nu se plimba cu ATV-ul prin padure facand praf si pulbere in urma rotilor, nu face foc de tabara in locuri neamenajate, etc., etc. In caz contrar nu suntem decat niste vandali egocentristi.
Pe de alta parte plantele acvatice destinate iazurilor ornamentale de gradina sunt soiuri atent alese, selectionate. Aceste plante acvatice vor orna cu siguranta iazurile artificiale. Oricum, exista o lista intreaga de plante acvatice foarte populare dar care nu se gasesc in natura.
Plante acvatice, nuferi |
Nuphar lutea |
Exista si un soi de nufar - Nuphar Lutea - care nu prea arata atat de bine intr-un lac mic, din cauza dimensiunii considerabile pe care o va avea, la maturitate si nici nu este atat de estetic, dat fiind dimensiunea redusa a florilor. Repet, acesta nu este prea indicat pentru iazurile de dimensiuni mici.
Botomus umbrellatus, este unul din plantele acvatice frecvent intalnite in natura. sunt frumoase, un pic sensibile la paduchi, dar merita considerate si acestea pt iazul Dvs. Personal agreez aceasta planta. Avand o crestere inalta, se recomanda in iazuri mai marisoare, plantate in grupuri, pentru a evita aspectul de "tarus batut in pamant" intre plantele scunde.
Papura, (typha) exista in cantitati considerabile in flora spontana. Cu un pic de atentie gasiti si soiuri mai speciale, Chiar si dintre cele pitice. Papura comuna, este prea mare pt iazuri mici. In comert exista mai multe tipuri de papura, din care puteti alege.
Cresterea papurei este destul de puternica. Iarna va trebui sa le taiati deasupra luciului apei pentru ca altfel va face prea multa mizerie.
Este important sa le tineti sub control fiind destul de evaziv.
Papura se planteaza in grupuri bine definite.
Locul cel mai potrivit este in spatele iazului, adica in partea dinspre care nu obtureaza vizibilitatea, respectiv sud/west pentru a oferi protectie solara.
Stuful si trestia nu au ce cauta intr-un iaz decorativ izolat cu membrana.
Rizomii stufului sunt ca niste piroane care sparg cu usurinta nu numai membrana ci chiar si betonul.
In plus sunt si foarte mari.
Aceste plante evazive pot fi plantate doar in iazuri si helestee naturale, cu conditia ca rarirea lor sa poata fi efectuata la nevoie.
Nici aspectul lor nu este prea placut de la mica distanta.
Irisi sunt flori des intalnite in natura.
Canalele umede sunt puncte unde se gasesc cel mai usor.
Pot fi gasite si in padurile de langa rauri, unde exista posibilitatea de a fi inundate periodic.
Fata de irisii comuni, puteti procura mai multe soiuri de irisi, in culori diferite.
Este o planta foarte populara si recomandata tuturor.
Atentie la iazurile mici, existand specii care cresc prea mare si prea puternic.
Menta de apa este, si ea, foarte raspandita, pe deasupra are si un miros frumos, fiind si folositor in bucatarie.
Florile de menta vor inflori intreaga vara.
Acopera bine marginea apei.
Se recomanda la toate tipurile de iaz.
Unele soiuri cresc destul de rasfirat dar pot fi tinute sub control
Florile de menta vor inflori intreaga vara.
Acopera bine marginea apei.
Se recomanda la toate tipurile de iaz.
Unele soiuri cresc destul de rasfirat dar pot fi tinute sub control
Pontederia cordata, Acorus calamus 'Variegatus', Zantedeschia aethiopica, Typha gracilis, Canna, Chala, sunt toate plante acvatice deosebit de frumoase si le recomandam sa le achizitionati, nefiind disponibile in natura. Oricum, veti fi tentati sa va completati gama de plante acvatice si cu unele soiuri speciale.
Cum sa extragem plantele acvatice din natura?
- In primul rand faceti o plimbare in natura sa identificati plantele pe care le doriti sau le simpatizati.
- Informati-va asupra conditiilor de crestere a plantelor pe care doriti sa le colectati.
- Informati-va asupra adancimii de plantare.
- Identificati plantele care chiar sunt destinate pentru iazul Dumneavoastra.
- Informati-va despre modalitatea de inmultire si de manipulare a plantei (ar fi inutil sa scoateti o planta cu radacina cu tot, daca se inmulteste doar prin samanta, sau invers, poate este de ajuns sa taiati doar o parte din rizom sau stolon pentru ca aceste plante sa poata fi mutati in iazul Dumneavoastra).
- Verificati plantele cu atentie. Nu le scoateti inutil daca au deja semne evidente de boli, infectii, paraziti.
- cautati sa scoateti plantele din grupuri mai mari, unde regenerarea este mai usoara, iar eutrofizarea din cauza suprapopularii este, oricum, iminenta. (Nurarul termal din Baile 1Mai sunt strict protejate de lege. Ar trebui rariti pentru ca s-au eutrofizat, adica se sufoca din cauza suprapopularii dar legea si opinia publica se opune vehement. Din acest motiv ne uitam pasivi cum se degradeaza aceasta rezervatie naturala).
- Nu scoateti plantele solitare, din motivul mai sus amintit.
- Colectati doar cantitatea necesara pentru a nu fi nevoiti sa aruncati o parte insemnata la gunoi.
- Asigurati-va ca aveti conditiile de transport (galeata cu apa, portbagaj suficient de incapator, copertina, etc) pentru ca aceste plante sa nu se distruga pana ajungeti cu ele acasa.
- Asigurati-va ca aveti uneltele necesare si potrivite pentru a colecta plantele pentru a putea lucra cu pierderi minime colaterale.
- Nu lasati in urma Dvs un loc devastat!
Extras din OUG 57/2007
Un asterisc * înaintea numelui habitatului semnifica faptul ca este un habitat prioritar. - Extras
Cod
"NATURA Denumirea tipului de habitat
2000"
1110 Maluri nisipoase acoperite permanent cu un strat mic de apa marina;
1140 Lagune si golfuri cu bancuri de nisip neacoperite de apa;
1150 *Lagune si golfuri cu bancuri de nisip;
1160 Lagune si golfuri cu bancuri de nisip;
1210 Vegetatie anuala la linia de tarm;
2190 Depresiuni umede intradunale;
3130 Ape statatoare, oligotrofe pana la mezotrofe cu vegetatia de Littorelletea uniflorae si/sau de Isoeto-Nanojuncetea;
3140 Ape puternic oligomezotrofe cu vegetatia bentonica de Chara spp.;
3150 Lacuri eutrofe naturale cu vegetatie tip de Magnopotamion sau Hydrocharition;
3160 Lacuri distrofice si balti;
31AO *Izvoare termale din Transilvania acoperite de lotusi;
3220 Râuri alpine si vegetatia herbacee de pe malurile lor;
3230 Râuri de munte si vegetatia lor lemnoasa cu Myricaria germanica;
3240 Râuri de munte si vegetatia lor lemnoasa cu Salix elaeagnos;
3260 Cursuri de apa din pajistile montane cu vegetatia de Ranunculionfluitantis si Callitricho-Batrachian;
3270 Râuri cu maluri namoloase cu vegetatie de Chenopodian rubri si Bidentian p.p.;
6420 Pajisti umede cu ierburi înalte;
7110 *Turbarii active;
7120 Turbarii degradate înca capabile de o regenerare naturala;
7130 Turbarii de acoperire (*daca este activa turbaria);
7140 Mlastini turboase de tranzitie si turbarii miscatoare;
7210 *Mlastini calcaroase cu Cladium mariscus si specii de Caricion davallianae;
7220 *Izvoare petrifiante cu formare de travertin (Cratoneurion);
7230 Mlastini alcaline;
ANEXA 3
SPECII de plante si a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale
de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica, extras, fara a fi completa, continand plante palustre si/sau acvatice.
*Nymphaea lotus var. thermalis
Marsilea quadrifolia Trifoias de balta
* Gladiolus palustris Gladiola
Iris aphylla ssp. hungarica (I. hungarica) Iris
Iris humilis ssp. arenaria (I. arenaria) Iris
Saxifraga hirculus Ochii soricelului
Carex chordorrhiza
Carex lachenalii
Salix bicolor
Ligularia sibirica Curenchiu de munte
Aldrovanda vesiculosa Otratel
Eleocharis carniolica
Liparis loeselii Mosisoare
Carex chordorrhiza
Carex lachenalii
Rhynchospora alba
Schoenus ferrugineus
Tofieldia calycuta
Lycopodium spp.
Lycopodium inundatum
Anexa:
Zone umede de importanta internationala
Zonele umede de importanta internationala sunt acele arii naturale protejate al caror scop este asigurarea
protectiei si conservarii siturilor naturale cu diversitatea biologica specifica zonelor umede.
Managementul acestor zone se realizeaza în scopul conservarii lor si al utilizarii durabile a resurselor biologice pe care le genereaza, în conformitate cu prevederile Conventiei privind conservarea zonelor umede de importanta internationala, în special ca habitat al pasarilor acvatice.
Cu speranta ca aceste informatii v-au fost de folos, asteptam sugestiile si observatiile Dvs
Ms pen plantele arătate
RăspundețiȘtergere