vineri, 13 august 2010

Doresc o pompa de iaz. Ce pompa sa aleg?


Utilitatea pompelor de iaz


In primul rand ne punem intrebarea, la ce folosesc pompele de iaz:
- aspect estetic conferit de jocuri de apa sau cascade si cursuri de apa in miscare
- alimenteaza filtrele de apa instalate
- miscarea apei ajuta la prevenirea imbacsirii apei si la ridicarea concentratiilor de substante nocive
- apa in miscare ajuta la egalizarea temperaturii din apa.
- Oxigenarea apei este foarte esentiala in cazul iazurilor.


Alegerea pompei potrivite

Pentru alegerea pompei potrivite cea mai buna optiune este sa cereti sfatul unui specialist sau sa consultati documentatiile aditionale.
Ce fel de pompa sa aleg?:
In principiu exista mai multe feluri de pompe ce pot fi utilizate in iazuri. Pentru a sti sa alegem, trebuie sa ne definim exact criteriile si domeniul de utilizare:
  • Pompele casnice cu/fara hidrofor nu au ce cauta in iazurile noastre
    Pompele casnice consuma exagerat de mult curent, chiar de 10 ori mai mult decat strictul necesar.
    Pompele casnice lucreaza la presiuni exagerat de mari, nefolositoare, ba chiar daunatoare, antrenand sedimente, pietris, resturi vegetale dar si animale acvatice (icre de pesti) in pompa.
    Pompele casnice sunt foarte zgomotoase
    Pompele casnice nu pot fi montate sub apa, necesitand un put izolat separat de iaz, cheltuielile de montare fiind excesiv de ridicate.
    Pompele casnice nu sunt destinate pentru uz continuu
    Pompele casnice nu sunt destinate pentru utilizarea in ape contaminate, cu sedimente multe si concentratii de saruri minerale inalte.
  • Pompe submersibile de vidanjare, cu flotor. Aceasta optiune este mai aproape de scopul nostru, cu unele rezerve:
    consumul de curent este si aici relativ ridicat.
    Majoritatatea pompelor submersibile cu flotor nu sunt destinate uzului continuu. Se vor defecta in curand iar garantia se va pierde imediat la constatarea cauzei defectiunii. Nu achizitionati chilipiruri din supermarketuri!
    Pompele submersibile cu flotor nu au gratii de protectie pentru prefiltrarea particolelor mari, care ar putea bloca rotorul. Mai mult, pot absorbi si ucide pestii din iaz daca acestea sunt aspirate. Prada vor cadea cu siguranta pestisorii mai mici.
    Pompele submersibile cu flotor sunt zgomotoase si provoaca vibratii puternice si deranjante vietii acvatice.
    Pompele submersibile cu flotor au o putere de absorbtie destul de ridicata si pot absorbi icre si pesti mai mici.
  • pompe pentru fantani arteziene. Cu exceptia pompelor submersibile pe care le vom detaila mai jos, acestea sunt, de obicei, cu functionare uscata. Alegerea acestor pompe cad in sarcina specialistilor, deci nu vom detalia acest aspect.
  • Pompele de iaz, sunt concepute si destinate special in acest scop.
    Pompele de iaz au un consum foarte scazut,
    Pompele de iaz au o fiabilitate ridicata, destinata a fi utilizata non-stop luni intregi. Pe langa acest fapt, daca sunt intretinute, au o durata de utilizare foarte lunga. Unele pompe au garantie de functionare de cinci ani.
    Sunt foarte silentioase, practic imperceptibile
    Majoritatea pompelor de iaz contin racordurile necesare pentru instalare precum si un cablu suficient de lung pentru a putea fi montat fara probleme in majoritatea iazurilor. Sunt echipate, de regula cu gratii de prefiltrare pt a preveni absorbtia pestilor

Clasificarea pompelor de iaz.
pompele de iaz pot fi clasificate in functie de domeniul de utizare:

- pompe cu diuze, pentru montarea in iazuri de dimensiuni mici si medii, oferind mai multe tipuri de diuze pentru a ridica aspectul iazului. Majoritatea pompelor cu diuze detin racorduri laterale pentru a putea alimenta in paralel si o alta sursa, de ex. Sistem de filtrare sau cascada. Atentie, utilizarea in paralel a doua iesiri va diminua cantitatea de apa debitata la fiecare iesire, eventual duza nu va putea forma un aspect suficient de placut. In cazul in care se doreste un sistem de filtrare, va sugeram sa optati pentru o pompa de filtrare separata. Astfel puteti opri jocul de apa daca nu doriti sa functioneze, in timp ce pompa de filtrare va trebui sa functioneze fara oprire. Inaltimea coloanei de apa este intre 0.6-3 m.

- Pompe de filtrare. Daca aveti instalat o instalatie de filtrare a apei, va sugeram sa optati pentru o pompa de filtrare speciala. Acestea sunt pompe de putere scazuta, cu consum minim posibil, calculat in asa fel incat sa poata ridica cantitatea necesara de apa la inaltimea filtrului. Achizitionarea unei pompe de filtrare separata este binevenita in orice caz. Singura exceptie este in cazul in care doriti sa utilizati un filtru sub presiune care sa alimenteze o eventuala cascada mica sau curs de apa fara a opri instalatia pe parcursul sezonului. Inaltimea coloanei de apa nu ar trebui sa fie mai mare de 1 m pentru o exploatare eficienta.

- Pompe de cascade. Sunt pompe sililare in alcatuire, doar ca au o putere si debit suficient de mare incat sa alimenteze un curs de apa sau cascada propriu-zisa. In general debitul acestora se afla undeva intre 10 - 40 m3 apa / h. Coloana de apa recomandata este intre 1-3 m. Caracteristicile sale tehnice sunt aproape de cele ale pompelor submersibile cu flotor.

Alte clasificari
Din alt punct de vedere, exista pompe cu motor sincron si cu motor asincron. Cele cu motor asincron sunt, de obicei, pompe mari (Messner MP) si au capacitatea de a se putea reglat debitul prin intermediul unor variatoare de curent.
Exista pompe de interior, mai mici si cu prestante mai reduse.
Dupa tensiunea de lucru sunt pompe care functioneaza la o tensiune de 220V CA si sunt altele care utilizeaza 12 / 24V CC
Am putea adauga aici si o clasificare in functie de calitatea lor, dar nu o facem, pretul si garantia fiecarui produs poate fi un indiciu in ceea ce priveste calitatea pompei.

Dupa ce am facut cunostinta cu tipurile pompelor, va trebui sa decidem asupra dimensiunilor lor:
Gasiti documentatie in acest sens pe www.lac.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.