Intrebari si raspunsuri - Intretinere iazuri
- notiuni generale despre filtrare
- tipuri de filtre
- filtre biologice
- pompe de filtrare
- becuri cu ultraviolete UV-C
Filtrarea apei din iazuri
La ce servesc filtrele?
Iazurile artificiale difera de cele naturale din mai multe aspecte:
- in mod natural nu s-ar putea intretine singur, asa cum au fost concepute
- chiar daca s-ar putea intretine, aspectul acestuia nu ar fi constant, cum ne-am dori
- plantele nu s-ar dezvolta controlat
- pestii nu ar putea trai intr-un spatiu atat de restrans
- in scurt timp s-ar colmata complet.
Din acest motiv intretinerea iazurilor este o activitate continua pe tot parcursul anului. Modul in care iazul a fost conceput si contruit va face diferenta intre o intretinere usoara si unul plin de greutati.
Rolul filtrului este de a ajuta la mentinerea unui echilibru biologic sanatos si de a mentine apa mereu curata.
Ce fel de filtrare are loc in interiorul acestora?
Sistemele de filtrare au un scop dublu:
- filtrare mecanica, pentru captarea si eliminarea periodica a impuritatilor, sedimentelor, resturilor de plante si vietuitoare moarte, ce se afla in iaz
- filtrare biologica, de catre baterii aerobe denitrificatoare, prin descompunerea si prelucrarea substantelor nutrtive, aflate in abundenta in apa, pentru a putea fi asimilate cu usurinta de plantele acvatice - ce actioneaza tot ca niste filtre.
Filtrarea mecanica este destula?
Filtrarea mecanica are sens doar pentru protectia pompelor. Oricum majoritatea reziduurilor se va decanta la fundul iazului. Doar abordarea laica considera ca filtrarea propriu-zisa are loc in mod mecanic.
Ce inseamna filtrarea biologica?
Orice iaz, ca un ecosistem inchis, pentru a functiona perfect, tinde spre echilibru. Aceasta stare este dificil de atins in ecosistemele artificiale cu dimensiuni reduse. O serie de factori externi afecteaza calitatea apei: reziduuri din exterior, agenti chimici, biologici, mecanici, etc. Acesti poluanti intra in contact cu apa, se descompun, imbogatesc cu substante nutritive apa. Apa bogata in nutrienti va conduce la aparitia si proliferarea algelor, conducand la o apa tulbure si mizerabila. Rolul filtrelor biologice este de a capta, prelucra si asimila substantele nutritive in locul bacteriilor. Coloniile de bacterii nitrificatoare si microorganismele din apa absorb aceste substante si le prelucreaza pentru a putea fi asimilate prin radacini, de plantele de rang mai inalt.
Am nevoie de filtru in iazul meu?
Da si nu. Daca am un iaz plantat corespunzator cu plante acvatice, oxigenatoare, de mal sau plutitoare este posibil sa am in general apa limpede. Este probabil ca in primavara, va aparea efectul de inverzire a apei dar acesta dispare in timp. Totusi, sedimentatia va trebui extrasa, si resturile de plante si frunze moarte se vor colecta din apa.
Daca nu am plante destule sau suficient dezvoltate, cu siguranta un sistem de filtrare va este de folos, plantele nefiind in stare sa corecteze oscilatiile periodice intervenite in bio-sistemul acvatic minuscul
Daca aveti pesti, atunci singura solutie ca iazul Dvs sa nu devina in scurt timp o mocirla puturoasa este instalarea unui filtru adecvat
Ce fel de iaz este mai usor de intretinut?
In principiu, iazurile mai mari si adanci, cu volum de apa mai semnificativ, este mai stabil din punct de vedere al echilibrului biologic. Totusi costurile intretinerii si - eventual - al filtrarii pot fi substantiale
Iazurile mai mici sunt mai instabile, raspunzand foarte rapid si energic la orice modificare, fiind ea climatica, hidrologica, chimica sau biologica. Daca se scapa de sub control, iazurile mici se pot reface si mentine cu costuri semnificativ mai reduse.
Cate tipuri de filtre pentru iazuri exista?
- Filtre biologice simple - monocamerale
- Filtre biologice complexe - multicamerale
- Filtre de presiune
- Filtre de pompe
- Skimmere
Cum functioneaza un filtru biologic simplu?
In general filtrul biologic simplu este alcatuit dintr-un recipient prin care apa intra in partea de sus, trece printr-un burete, pentru filtrare mecanica, apoi printr-un material din zeolita, eventual carbune activ, pentru filtrare chimica, inele de plastic, pentru colonizare bacteriana, urmand sa paraseasca filtrul printr-un orificiu aflat la baza recipientului.
Care este avantajul filtrului biologic simplu?
este simplu de intretinut, poate fi controlat, este cea mai ieftina alegere. Filtrele ce se monteaza in fata pompelor, in apa, pot fi ascunse fara sa se vada, in apa, benefic in cazurile unde nu exista posibilitatea de a monta si ascunde un filtru. Filtrele submersibile sunt, totusi, destinate iazurilor f. mici si sunt un pic mai dificil de intretinut ca cele de exterior.
Care este dezavantajul filtrului biologic simplu?
Necesita totusi interventii dese, se infunda usor, are eficienta limitata, nu poate fi mascata usor, trebuie plasat deasupra nivelului apei, cu exceptia filtrelor ce se monteaza in apa, in fata pompelor, care in schimb sunt foarte greu de intretinut
Cum functioneaza un filtru biologic multicameral?
Principiul este identic cu a filtrelor simple, cu diferenta ca apa trece prin mediile de filtrare diferite, trecand in camere de filtrare consecutive, cu posibilitate de decantare repetata si eliminarea sedimentelor prin actionarea unui robinet.
Care este avantajul filtrului biologic multicameral?
Randamentul acestor filtre este mult superioara si se utilizeaza de la 3 mc la capacitati industriale. Pot fi montate in doua feluri:
- deasupra pamantului ca si in cazul filtrelor normale, o pompa impingand apa la intrarea filtrului, iar la iesire curge inapoi in iaz
- gravitational, la unele modele, la nivelul apei, montat intr-un locas special amenajat, cu avantajul de a nu fi la vedere. Apa intra in filtru prin principiul vaselor comunicante si o pompa extrage apa curata din ultima camera de filtrare.
Aceste filtre sunt usor de intretinut si controlat si au un randament superior.
Care este dezavantajul filtrului biologic multicameral?
In principal costul ridicat de achizitionare, precum si dimensiunile generoase care o fac cu greu mascabile intr-o gradina arhitecturala, exceptia facand-o filtrele gravitationale, mascabile subteran.
Cum functioneaza un filtru de presiune
Filtrele de presiune, dupa cum spune si numele, sunt unitati de filtrare inchise ermetic, care functioneaza sub presiunea data de pompa. Aceste unitati capsulate contin un set de burete de filtrare si, dupa caz, alti agenti de filtrare. Filtrele de presiune sunt destinate iazurilor cu dimensiuni intre 2 la 20 mc apa, dar pot fi usor legate in paralel, in cazul iazurilor mai mari.
Care este avantajul filtrului de presiune?
Sunt usor de intretinut, usor de mascat si poate fi instalat sub sau deasupra nivelului apei. Sunt foarte compacte. Pot fi clatite printr-o actionare simpla a unui levier sau robinet, prelungind perioada de intretinere foarte mult timp. Avantajul major este faptul ca fiind capsulate pot trimite apa mai departe, la o mica cascada sau curs de apa, eventual la o statueta sau joc de apa, eliminand astfel nevoia unei eventuale pompe secundare.
Care este avantajul filtrului de presiune?
Pretul este mai ridicat decat in cazul filtrelor simple, sunt sensibile la inghet (in cazul in care au fost uitate nedezafectate pe timpul perioadei reci), nu se renteaza la volumuri de apa mai mari. Necesita un debit aproximativ dublu al apei fata de celelalte tipuri de filtre, implicand costuri energetice mai mari.
Ce sunt filtrele de pompe si la ce folosesc ele?
Unele pompe, in special seturile de pompe de capacitati mici, contin un burete fixate in fata sorbului avand scopul de a filtra apa ce intra in pompa, protejand astfel angrenajele in miscare a pompei. Aceste filtre nu pot fi considerate ca adevarate filtre pentru iazuri. Exista unele pompe montate impreuna cu un sistem de prefiltrare, dar eficienta acestora, ca si in cazul filtrelor biologice simple montate in fata pompelor, este limitata si de capacitate redusa. Sistemul are un cost relativ redus si intretinerea este simpla dar un pic anevoioasa.
Ce este si la ce foloseste skimmerul?
Skimmerul este un dispozitiv asemanator sorbului de prea-plin, care are menirea de a aduna apa din parte superioara a iazului. O parte insemnata a reziduurilor si mizeriei ce intra in descompunere in apa provine din exterior si, in general, pluteste un timp pe suprafata apei. Aceste reziduuri plutitoare sunt captate prin aspiratie de catre skimmere. Reziduurile mari sunt captate in cosul de filtrare a skimmerului, usor de supravegheat si curatat, restul intrand in filtru prin intermediul pompei. skimmerele pot fi fixe sau plutitoare, dar au un numitor comun, capacitatea de adaptabilitate in parametri relativ largi, la modificari ale nivelului apei. Rezultatul este o apa mai curata, un luciu impecabil usurarea considerabila a eficientei filtrului si probleme mult mai putine de ancrasare a pompei.
LAMPILE UV-C
La ce folosesc lampile UV?
Lampile UV-C actioneaza prin iradierea apei cu raze ultraviolete in spetrul C. Trecand prin fata lor algele iradiate vor suferi arsuri pe suprafata membranei si se distrug in curand. Suprafata arsa devine lipicioasa, iar algele se vor lipi intre ele, formand grupuri si smocuri care se vor agata mult mai usor de suprafata filtrelor. Bacteriile denitrificatoare care colonizeaza filtrele vor descompune algele moarte si o vor transforma in substanta nutritiva asimilabila pentru plantele de rang mai inalt. Lipsa plantelor va ineficientiza partial absorbtia substantelor organice.
Lampa UV fara filtru nu face altceva decat retrimite algele moarte in apa unde se va descompune din nou intrand in circuitul apei. Din acest motiv lampile cu UV-C au randament maxim doar impreuna cu sistemul de filtrare biologic si mecanic.
De asemenea, durata de viata a becurilor este de cca 5-8000 ore, ce inseamna un intreg sezon din an, dupa care eficienta lor scade drastic, schimbandu-si spectrul de frecventa luminoasa. Deci, cu toate ca functioneaza, ecestea nu vor mai lucra la randament optim.
Necesarul calculat este de 1-2 wati / m3 apa. Mai putin la iazuri fara pesti si mai mare in cazul iazurilor cu pesti.
Lampa UV fara filtru nu face altceva decat retrimite algele moarte in apa unde se va descompune din nou intrand in circuitul apei. Din acest motiv lampile cu UV-C au randament maxim doar impreuna cu sistemul de filtrare biologic si mecanic.
De asemenea, durata de viata a becurilor este de cca 5-8000 ore, ce inseamna un intreg sezon din an, dupa care eficienta lor scade drastic, schimbandu-si spectrul de frecventa luminoasa. Deci, cu toate ca functioneaza, ecestea nu vor mai lucra la randament optim.
Necesarul calculat este de 1-2 wati / m3 apa. Mai putin la iazuri fara pesti si mai mare in cazul iazurilor cu pesti.
Ce marime de lampa UV-C se recomanda?
In conditii normale, se recomanda sa se calculeze cu becuri de puterea de 1-2 wati / mc apa. Majoritatea producatorilor mentioneaza pentru fiecare lampa in parte la ce cantitate de apa se recomanda.
Dupa cum am mai mentionat, in cazul in care iazul nu are pesti nu este necesar o putere atat de mare ca si in cazul iazurior cu pesti. Helesteele sunt deja cu totul alta problema. In cazul lor se impun filtre sofisticate.
Ce pompa se leaga la lampile UV-C?
Se impune consultarea prealabila a prospectelor de la fiecare lampa in parte. Aici veti gasi indicatiile referitoare la debitul de apa optim. Un debit inferior nu strica, in schimb inseamna ca ati investit pentru o lampa mult prea mare. Un debit mai mare ineficientizeaza filtrul, Apa va trece prea repede prin fata becului si nu va avea puterea si timpul necesar pentru a iradia si a distruge algele.
In plus, un flux mai mare poate insemna si o presiune mai mare. Majoritatea becurilor rezista la o presiune de 0.5 sau 1 bari, ceea ce echivaleaza cu presiunea a 5 sau 10 m coloana de apa. Un hidrofor de casa, ce ridica coloana de apa la 30-60 m va sparge instantaneu becul, nemaivorbind de consumul exagerat pe care o are. Din acest motiv se va alege doar pompele special destinate in acest scop. Cereti sfatul specialistului pentru a alege pompa potrivita.
Care este durata de viata a lampilor UV-C?
Lampile UV-C functioneaza, daca sunt intretinute, ani lungi, singurul lucru ce trebuie schimbat este becul ars sau care a trecut deja de un sezon de functionare.
Cum se intretin lampile UV-C?
Se schimba dupa fiecare sezon, sau daca s-a ars, cu unul nou, de aceeasi parametri cu cel initial. Se va evita atingerea becului cu mana. Cea mai mica pata de grasima se va arde pe suprafata becului, reducand drastic transparenta sticlei.
Carcasa de sticla se va curata ocazional de depuneri de murdarie si tartru, similar cu produsele casnice, fara insa a aplica materiale abrazive pentru a inlatura depunerile.
Garnitura de cauciuc se va spala cu grija, aplicand vaselina siliconica de protectie, pentru a preveni imbatranirea si craparea prematura a garniturii.
Inaintea fiecarei lucrari de intretinere se va scoate lampa din priza!
Este nociva becul UV-C pentru pesti sau plante?
Nu, cu conditia sa fie utilizata asa, cum se recomanda, adica cu carcasa proprie. In caz contrar DA.
Este interzisa folosirea becurilor UV-C demontate! Razele ultraviolete provoaca arsuri ale pielii si vatamarea serioasa a ochilor, chiar si daca v-ati uitat in lumina doar cateva momente.
NU PRIVITI SPRE BECUL UV-C?
Multe sisteme au incorporat in busonul duliei un micro-inrerupator care, atunci cand este dessurubat, sau nu este strans suficient, intrerupe curentul de la bec, evitand astfel accidentele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.