Intrebari si raspunsuri - Constructia iazurilor
DESIGNUL IAZULUI ORNAMENTAL DE GRADINA
Care este dimensiunea optima pentru un iaz ornamental de gradina artificial?
Raspunsul ar fi: cat mai mare, dar avand in vedere faptul ca in majoritatea cazurilor exista o limita trasata de catre dimensiunile disponibile, bugetul alocat, raporturi estetice, acesta este influentata de factorii mai sus amintiti.
Un iaz ornamental de gradina poate fi foarte estetic si placut chiar daca este foarte mica, in schimb pentru un iaz cu pesti este nevoie de un volum si o adancime considerabila. Priviti pe cat posibil si latura estetica. Daca iazul Dvs va domina intreaga curte, in curand va deveni foarte incomoda si va arata de prost gust. Mai ales atunci cand nu a fost construita asa cum trebuie si pierdeti controlul iazului, acesta devenind neingrijit si creind o sumedenie de probleme.
Ce adancime se recomanda pentru un iaz cu pesti?
Adancimea minima la noi in tara este de 70-120 cm, in functie de zona geografica. O adancime mai mare se impune in zonele cu iarna aspra. Zonele mai calde nu sunt afectate iarna de inghet. Vara, in schimb, apa se va incalzi prea repede, o zona mai adanca va oferi pestilor un refugiu, iar din punct de vedere chimic si biologic apa va fi mult mai stabila.
Atentie! O adancime excesiva a iazului ornamental de gradina, mai ales in cazul in care acesta nu este protejat corespunzator, poate duce la accidente. Mare atentie la copii, dar si la animale.
Ce forma sa aiba iazul meu?
Gustul Dvs precum si desenul zonei hotareste cum sa arate perimetrul iazului ornamental de gradina.
In privinta sectiunii, se recomanda executarea de terase late de 30 cm si inalte de 20-30 cm. Aceste terase permit amplasarea de plante acvatice la adancimea corespunzatoare, previne alunecarea foliei, impiedica inecarea accidentala a persoanelor sau animalelor cazute in apa si care nu se pot catara altfel la mal.
Daca aveti si pesti, executati o groapa de dimensiunea necesara pentru a permite tuturor pestilor sa se adune in timpul iernii. Aceasta groapa este de fapt o zona din fundul bazinului si ar trebui sa aiba un perete abrupt si adanc de cel putin 50 m. Astfel iarna, apa cu densitate mai mare si cu o temperatura constanta de cca 4-6 grade celsius nu se va putea amesteca cu apa din straturile superioare, permitand pestilor sa supravietuiasca pe timpul iernii.
MATERIALE UTILIZATE IN CONSTRUCTIA IAZURILOR
Care sunt posibilitatile de izolare a iazurilor ornamentale de gradina?
- Izolarea cu argila, eventual Bentonita
- Bazine betonate
- Bazine preformate
- Folii din polietilena sau PVC
- Membrane din cauciuc
Care este cea mai usoara modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?
Cel mai simplu este utilizarea de bazine preformate. Se monteaza usor si sunt destul de rezistente. Se recomanda doar pentru iazuri foarte mici, sub 1mc, altfel preturile vor fi mult prea ridicate, costurile nefiind justificate de avantajele sale.
Care este cea mai ieftina modalitate de constructie a iazului ornamentale de gradina?
In unele cazuri exista posibilitatea de a izola un iaz de gradina cu ajutorul argilei. Nu intotdeauna exista, insa la indemana acest material, nu ofera garantia unei izolari perfecte si apa va fi mereu murdara din cauza coloizilor de argila aflate in suspensie, agitate in special de pesti si alte animale .
In west se utilizeaza izolarea cu argila, prin pavarea cu dale de argila omogenizate in prealabil, de min. 10 cm grosime, si compactarea lor cu un utilaj special. Cu aceasta tehnologie destul de avansata si fiabila costurile de constructie exced costurile de izolatie cu membrana. Utilizarea argilei este o optiune acolo unde acest material exista in cantitati suficiente la locul constructiei, si in special, unde se doreste utilizarea de materiale complet naturale.
Si bentonita este o optiune, chiar daca nu confera izolatie 100%. In schimb tehnologia de izolatie cu bentonita in tara noastra este aproape necunoscuta
Folia de polietilena este des folosita, din pacate. Pretul cel mai scazut determina pe multi sa o utilizeze. Odata terminata lucrarea putem s-o luam de la capat. Pretul scazut nu justifica sacrificiile ulterioare necesare unei refaceri dese. Folia slaba de PE este foarte sensibila la actiunile mecanice, au o durata de viata foarte scurta si nu pot fi lipite daca se sparge. Folia agro de PE nu este destinata hidroizolarii. In schimb exista benzi de PE de grosimi considerabile, de altfel foarte rigide, care sunt utilizate in hidroizolarea bazinelor de colectare a deseurilor, decantoarelor, etc. Sunt materiale rezistente mecanic, dar complet inestetice si, totusi, scumpe, comparat cu concurenta, din cauza grosimii care este utilizat si din cauza costurilor de montare ridicate.
Folia din PVC este poate cea mai buna alegere in cazul unui buget moderat. Este si cea mai raspandita varianta in prezent. Sunt garantate chiar si pana la 10 ani si rezista destul de bine razelor UV. Se gasesc la diferite dimensiuni, de obicei in latimi de 2, 4, 6, 8,10 metri si grosimi de 0,5 la 1 mm. Folia mai subtire poate fi utilizata doar la iazuri de mici dimensiuni, unde o eventuala schimbare nu ar implica eforturi prea mari. Cautati doar materiale de calitate. Folii reciclate, cu suprafete neuniforme si miros neplacut nu merita cumparate. Se vor deteriora repede, durata lor de viata abia daca trece 2-3 ani, apoi se intareste si se crapa, deseori sunt deja perforate, plin de gauri provenite din procesul de laminare si contin solventi toxici. Cautati material de calitate. Verificati cu atentie calitatea lor, Se vede de la distanta si de catre un ochi neavizat daca acesta nu corespunde solicitarilor. Din pacate razboiul preturilor la hipermarketuri si-a spus cuvantul. In multe cazuri materialele disponibile sunt foarte slab calitativ.
Membrana de cauciuc EPDM este tot o folie dar din cauciuc sintetic, cu calitati net superioare oricarui alt material similar. Pretul acestuia nu este tocmai ieftina dar mai nou este apropiata de cea din PVC. Durata de exploatare excede practic durata de exploatare a unui iaz de gradina. Se sparge mult mai greu si poate fi reparat sau modificat cu mult mai mare siguranta. Practic la toate capitolele intr-un tabel de comparatie, membrana de cauciuc EPDM este avantajata. Dintre toate, membrana EPDM Firestone este cea mai populara si mai stabila calitativ. In prezent este solutia ideala pentru fiecare iaz si, practic, unica solutie la constructia de iazuri de dimensiuni mari.
Membrana de butil este similara cu membrana de cauciuc EPDM. A fost deschizatorul de cale inanintea cauciucului EPDM si are o istorie de peste 35 de ani, fara ca sa fie distrus calitativ. Tehnologia moderna precum si pretul mai ridicat a facut ca membrana de butil sa fie lasata in umbra fata de cauciucul EPDM
Care este cea mai rezistenta modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?
Betonul - la prima vedere pare a fi solutia pentru iazuri ornamentale de gradina care sunt frecvent supuse actiunilor mecanice. Gheata o va eroda totusi destul de repede si necesita reparatii dese. Costul constructiei este ridicata iar modificarile ulterioare sunt greu de efectuat. Dizolvarea varului si a altor aditivi in apa este destul de nociva pentru pesti.
Daca nu exista actiuni mecanice violente si repetate, membrana EPDM este cea mai rezistenta varianta. Testele arata ca exista in exploatare bazine izolate cu membrana de cauciuc de peste 35 de ani care isi mentine si azi caracteristicile fizice si chimice, chiar in arsita din sudul Spaniei.
Care este cel mai recomandat material pentru constructia iazului ornamental de gradina?
Alegerea cea mai recomandata este membrana de cauciuc EPDM sau butil. Este un elastomer rezistent la intemperii, are o durata de exploatare foarte mare (primul iaz pilot dateaza de aprox. 35 de ani, in Spania de sud, si nu prezinta urme de uzura). Fiind elastic, se muleaza bine pe orice suprafata, rezista foarte bine actiunilor mecanice si poate fi usor de lipit in cazul in care este nevoie de suprafete mai mari, sau s-a perforat accidental. De altfel in cazul membranei EPDM nu este vorba de o lipire ci de vulcanizare, ce confera o etansare perfecta, fata de lipirile cu adezivi in cazul foliei PVC. Nu este de neglijat si faptul ca sunt perfect utilizabile si pentru pesti, avand certificari de netoxicitate.
Aceste membrane se livreaza la diferite dimensiuni, cea mai mare fiinde de 15,2 x 60m, si poate fi fasonat in orice forma. Dezavantajul este ca la asemenea dimensiuni manipularea membranei este foarte anevoioasa si necesita utilaje si echipa de specialisti.
O alta trasatura specifica este modalitatea de imbinare, fie ea prin vulcanizare la cald sau vulcanizare la rece prin intermediul benzilor de butil (in functie de membrana)
Membrana se utilizeaza in deosebi la investitii mai mari, unde se necesita montari de materiale aplicate intre ele si in cazul in care investitia se doreste pe termen lung, cu costuri de intretinere si reparatie minime, fiind alegerea cea mai potrivita pentru constructia unui iaz ornamental.
POMPELE PENTRU IAZURI ORNAMENTALE DE GRADINA
De ce sunt speciale pompele pentru iazuri ornamentale de gradina?
Pompele destinate pentru cascada si filtre sunt astfel fabricate pentru a lucra in regim non-stop, cu apa murdara, si consum cat mai redus. Din acest motiv alegerea pompei potrivite este esentiala nu doar pentru miscarea corespunzatoare a apei ci si pentru economii de curent. Din acest motiv hidrofoarele si submersibilele ce se gasesc in comert nu sunt deloc potrivite acestui scop.
Cate tipuri de pompe de apa exista?
- Pompe de presiune “uscate” cunoscute in uzul casnic, si in special in gradina, sunt pompe ce ridica apa la 10-60 m, adica 1-6 bari, au debit redus, de cca 2500-6000 litri pe ora si sunt racordate prin conducte de presiune, Au consum ridicat (800-2000 w) si sunt zgomotoase. Pentru uz continuu pompele din comert, cele “ieftine”, nu corespund scopului nostru. Pretul relativ redus va fi in curand eclipsata de costurile intretinerii, energiei si fiabilitatii scazute.
- Pompe submersibile sunt optiunea multora avand in vedere pretul foarte scazut, consum relativ moderat (300-1500 kw) si debit relativ ridicat (5-40 mc apa). Presiunea de lucru este intre 0.5 - 1.5 bari, adica o capacitate de ridicare a apei de 5-15 m. Reprezinta o alternativa de luat in seama la alegerea unei pompe pentru cascade mai inalte. Poate aspira reziduuri cu particule destul de mari si sunt relativ silentioase fiind ascunse sub apa. Pompele ieftine din comert nu sunt destinate functionarii intensive si mai repede decat mai tarziu se deterioreaza ireparabil. In majoritatea cazului garantia nu este valabila la submersibilele exploatate in mod continuu.
- Pompe pentru iazuri au capacitati foarte variate, presiune relativ redusa, un consum extrem de scazut si o fiabilitate constanta si pe termen lung. Pompele pentru iazuril sunt, la randul lor, de mai multe feluri: pompe pentru jocuri de apa, pompe pentru filtre si pompe pentru cascade. Delimitarea acestora este doar teoretica, avand in vedere ca in majoritatea cazurilor utilizarea lor este multipla. Pompele mai mici pot fi achizitionate in set cu duze diferite si sunt in general cu sau fara burete de prefiltrare. Seturile cu duze au capacitati cuprinse intre 500 - 9000 l/h. Pompele de filtrare au debite substantiale cu un consum cat mai redus nefiind nevoie de presiuni mari, adica de ridicari mai mari de 1 m. Spre exemplu o pompa cu capacitatea de 10mc/h poate consuma doar 75w in timp ce un hidrofor de acceasi debit ar consuma peste 2000 w, adica chiar de 30 de ori mai mult. Aceste pompe pot fi utilizate si pentru cascade si cursuri de apa de inaltimi reduse.
- Pompele de cascade au debit mare si se aleg dupa necesarul de debit si inaltimea la care trebuie ridicata apa. Au iesiri cu racord de 1,5 sau chiar 2,5”.
- Pompele pentru fantani arteziene, pot fi uscate (similar cu pompele de hidrofor) sau submersibile. Sunt pompe profesionale cu debite impresionante, destinate utilizarii continue. Sunt destul de costisitoare si utilizate in general in domeniul public.
Cum aleg pompa potrivita?
Definiti de la bun inceput ce doriti sa aveti in gradina: cascada, joc de apa, curs de apa, angrenarea unui filtru sau chiar mai multe optiuni impreuna. Decideti, in cazul in care doriti utilizarea multipla, daca este eficient utilizarea unei singure pompe pentru functii multiple sau mai bine alegeti pompe separate pentru fiecare scop in parte. Consultati tabele sau mai bine apelati la sfatul unui specialist pentru a determina debitul necesar de apa corelat cu diferenta de altitudine sau distanta furtunului. Spre exemplu o pompa de 4000 litri ce poate fi montat ideal in centrul unui iaz de cca 10 mp sau va putea antrena un filtru biologic nu va avea un volum suficient pentru o cascada inalta de 2 metri. Pompa racordata la un filtru de presiune va functiona impecabil la o diferenta de nivel de max 1 metru dar nu va debita necesarul de apa la o inaltime mai mare. Un curs de apa utilizand o pompa de filtrare cu consum redus dar si presiune redusa, daca este condus pe un traseu prea lung si mai ales in cazul in care se utilizeaza un furtun de diametru redus, isi va pierde o mare parte din presiune. Este important de stiut si faptul ca, din pacate, presiunile si debitele mentionate in cazul pompelor de filtrare, de iazuri si cascade nu corespund cu parametri reali, masurati la montara. Acest lucru se intampla din cazul ca aceste valori sunt masurate in cazuri ideale iar la montajul propiu-zis, unde se vor utiliza racorduri, coturi, furtune lungi si cu diametru insuficient, valorile masurate vor scadea drastic.
Ce trebuie sa stiu inainte de a monta pompa?
Siguranta inainte de toate! In orice caz se va monta un releu de protectie de 10-30mA. Nu uitati, aveti un utilaj electric ce utilizeaza, in general, 220 V si care, in ciuda sistemelor de protectie montate in majoritatea lor, nu pot preveni toate accidentele provocate prin exploatarea necorespunzatoare a acesteia. Montati prize de exterior bine protejate de intemperii. Protejati si mascati cablurile electrice ale pompelor sau sistemelor de iluminat in mod corespunzator.
Pompele mai mari si mai sofisticate pot fi montate nu numai in apa ci si “uscat”, in camera pompei, impreuna cu filtre si accesorii diversi. Este o solutie mai moderna, practica si estetica. Conditia generala este ca acestea sa fie montate sub nivelul limitei minime a apei din iaz.
Majoritatea pompelor contin stuturi de racordare multi-dimensionate, Spre exemplu exista racorduri care pornesc de la 40mm si se reduc in trepte chiar si pana la 12 cm. Este livrat asa pentru a putea face alegerea potrivita scopului fiecarui tip de instalatie si, in special, pentru ca este livrat unei palete large de pompe, cu debite foarte diferite. Nu faceti economii la alegerea de furtun potrivit. Alegeti totdeauna dimensiunea maxima si nu uitati sa decupati strangularile inutile.
Folositi doar furtun inelat negru. Acestea au dimensiunile potrivite pentru racordurile pompelor. Nu se stranguleaza si nu se taseaza si sunt usor de condus pe orice traseu. Furtunul transparent are dezavantajul ca in interiorul lui se va forma in curand dopuri de alge, presiunea din interiorul lor nefiind, in general, suficienta pentru a o inlatura, Este si inestetica, fiind vizibila in apa. In plus are dimensiuni diferite in interior, fiind nevoie sa apelati la mesterii inutile daca racordul este prea strans sau "joaca"
Cum se intretin pompele de iazuri
Pompele de iazuri au o durata de viata foarte lunga, comparat cu perioada de functionare. Pompele de calitate au garantii de 5 ani. Totusi, pentru a va putea bucura de functionarea impecabila a pompelor se impun unele masuri de intretinere:
- curatati periodic gratiile exterioare ale filtrelor de depunerile aspirate
- desfaceti gratia sorbului, extrageti rotorul si detartrati-l impreuna cu interiorul statorului cu apa si otet. In general ajuta si introducerea pompei intr-un recipient cu apa si otet si lasat sa functioneze un timp pana la decolmatarea completa.
- Interventiile de curatare trebuiesc facute mai des in cazul apei mai murdare sau/si mai dure
- Opriti imediat pompa, decuplati-l de la retea si verificati-l daca constatati ca debitul a scazut drastic sau s-a oprit. Pompele de iazuri sunt astfel concepute sa reziste multor probleme, dar nu abuzati de rezistenta lor. Garantia se limiteaza doar la defectiuni ce apar in cazul unei exploatari corespunzatoare si, in general, nu acopera piesele care prin natura lor sunt considerate de uzura (garnituri, rotor). Acestea se pot deteriora foarte usor prin neintretinere corespunzatoare.
In timpul iernii extrageti pompa din iaz si pastrati-l, dupa o curatire prealabila, intr-un loc ferit de inghet, intr-o galeata cu apa, pentru a preveni inghetarea sau, in cazul pastrarii in conditii uscate, de uscare si crapare a simeringurilor si inelelor de etansare.
Filtre de apa
Care este rolul filtrelor
Filtrele au rolul de a ajuta la mentinerea in conditii optime a calitatii apei. Cum un iaz de gradina nu poate fi considerat a fi un biotop natural, iazul de gradina nu poate sa se intretina de unul singur in intregime. Daca avem pesti in iaz, utilizarea filtrelor corespunzatoare este si mai necesara.
Ce fel de filtre exista?
In functie de metoda de filtrare filtrele pot fi mecanice, biologice, chimice si combinate.
In functie de tipul montarii: sunt filtre submersibile sau de exterior
In functie de modalitatea de scurgere a apei sunt filtre de trecere si de presiune
In functie de complexitate exista filtre simple si filtre multicamerale.
Cum functioneaza filtrul de iaz?
Apa din iaz este incarcata de particole mecanice in suspensie sau decantate la fundul iazului, substante organice in descompunere si substante chimice dizolvate in apa. Nivelul acestor poluanti va creste constant. Din acest motiv este necesar reducerea lor. Daca despre filtrarea mecanica nu trebuie sa spunem prea multe aici, fiind foarte usor de inteles menirea lor, este important sa reducem nivelul substantelor dizolvate (cele invizibile si insesizabile) care vor duce, insa, la distrugerea calitatii apei si va afecta plantele si vietuitoarele din apa.
Cum filtreaza biologic filtrul de iaz?
Materialele organice din iaz (plante moarte, excremente ale pestilor, resturi cazute in apa, pesti si alte vietuitoare moarte) vor incarca excesiv apa cu nitriti si alti compusi de amoniac, fosfor, potasiu, etc. Crescand valoarea lor, algele vor creste in conditii bune, ducand la inverzirea urata a apei. Plantele din apa nu pot absorbi nitritii sau amoniacul ci doar nitratii. Filtrele biologice sunt niste uzine biologice in care milioane de bacterii denitrificatoare descompun nitritii in nitrati, namolul organic in nisip, samd. Plantele, la randul lor, vor absorbii nitratii, se vor invigora si vor stabiliza calitatea apei. Detaliat gasiti mult mai multe informatii in documentatiile ce se ocupa cu filtrarea, respectiv in notiunile de hidrobiologia iazului.
Am nevoie de filtru?
Daca nu aveti pesti, dar aveti un iaz construit asa cum trebuie, cu plante atent selectionate, atunci puteti sa nu utilizati un filtru de iaz. Va exista momente cand calitatea apei va fi mai slaba dar apa se va putea redresa relativ usor.
Unde gasesc mai multe informatii despre filtrare ?
Deschideti urmatorul document din sectiunea FAQ ca sa gasiti informatii detaliate despre acest subiect aici >>>:
http://www.lac.ro/FAQintretinere.html
Alte informatatii la subiect, referitor la alegerea filtrului potrivit, aici >>>:
http://www.lac.ro/Alegereafiltruluipotrivit.html
participati la dezbaterea acestui subiect >
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.