Filtrul de iaz este esential pentru purificarea apei, eliminand compusii chimici toxici produsi de pesti, alte vietati acvatice, plante in descompunere, hrana pentru pesti precum si poluantii ce provin din exteriorul lacului.
In special in cazul iazurilor cu pesti neconsiderarea importantei mentinerii calitatii apei poate cauza fatalitati in populatia cu pesti, dar in majoritatea cazurilor va avea ca efect un iaz murdar, neintretinut si neplacut din punct de vedere estetic, un focar de infectie si nu numai.
In special in cazul iazurilor cu pesti neconsiderarea importantei mentinerii calitatii apei poate cauza fatalitati in populatia cu pesti, dar in majoritatea cazurilor va avea ca efect un iaz murdar, neintretinut si neplacut din punct de vedere estetic, un focar de infectie si nu numai.
Cati dintre Dumneavoastra ati primit sau ati pescuit un pestisor pe care l-ati pus intr-un acvatiu sau doar intr-o galeata pentru ca sarmanul peste sa moara in scurt timp?
Fara a realiza faptul ca ati pus pestisorul sa traiasca in toaleta proprie amoniul si nitritii proveniti din excrementele sale au devenit otrava cauzatoare mortii.
Filtrele biologice, din acest punct de vedere sunt importante pentru captarea, prelucrarea si eliminarea compusilor chimici atat de nocivi din apa iazului.
Chiar am nevoie de un sistem de filtrare in iaz?
Daca nu doriti pesti in iaz, dar puneti plante acvatice, atunci cu un pic de atentie veti putea crea o oaza frumoasa si sanatoasa fara montarea unui filtru. Probabil, insa, va fi nevoie de o pompita pentru a misca apa pentru ca stagnarea apei poate crea probleme ulterioare. Despre cum sa creem un biotop este o tema separata.
Ce fel de filtru sa montez in iazul meu?
Daca iazul Dumneavoastra are marime mica-medie si doriti sa tineti cativa pesti de decor in ea (crap Koi, carasi aurii, etc) veti avea nevoie de un sistem de filtrare care sa fie capabil de preluarea unei cantitati considerabile de apa.
In acest caz un filtru simplu, un filtru multicameral mic sau un filtru de presiune poate fi o alegere inteleapta.
Daca iazul Dumneavoastra are marime considerabila si multi pesti in ea, in special crapi Koi, atunci veti avea nevoie de un sistem de filtrare special proiectat pentru aceasta. Este de preferat sa apelati la un bun specialist, care sa va recomande sau chiar sa va monteze un asemenea sistem si sa garanteze pentru eficienta ei. Costurile unui asemenea sistem de filtrare este destul de mare, deci nu este recomandat sa va aventurati sa alegeti Dumneavoastra solutia cea mai potrivita. Dupa ce veti cheltui sume considerabile si sistemul nu va functiona, va fi tarziu de remediat problema fara noi costuri inutile. In orice caz, filtrele recomandate pentru iazurile mari sunt cele multicamerale profesionale.
Daca doriti o crescatorie de pesti intensiva, atunci va trebui utilizat sisteme ce extrag cantitati imense de reziduuri solide si sa descompuna substantele nocive in suspensia apei. Din acest motiv prefiltrele cu sita sau pasla, combinate cu filtrele cu granule (asa numitele bead filters) si skimmerele de proteine sunt combinatia ideala. Prefiltrele elimina eficient fecalele inca nedescompuse, filtrele cu granule descompun aceste substante amoniacale din apa, iar skimmerele de proteine elimina spuma rezultata din coagularea proteinelor ce provin din hrana pestilor. Si in acest caz (poate si mai mult) este valabil sfatul de a apela la un specialist. Moartea sau imbolnavirea pestilor din cauza unui sistem de filtrare ineficient va genera pagube si pierderi ulterioare mari.
Nu in ultimul rand lampile cu ultraviolete UV-C sunt esentiale si vitale pentru a oferi o apa sanatoasa si curata in iaz. Lampile cu ultraviolete au devenit un accesoriu aproape indispensabil in iazurile cu si fara pesti.
Sistemul de functionare al lampilor cu ultraviolete - pe scurt - este urmatoarea:
- radiatiile ultraviolete emanate de bec si exercitate asupra apei ce trece in corpul lampii duce la distrugerea ADN-ului algelor si lasa algele sa floculeze, adica sa se lipeasca unele de altele, putand fi captate de un filtru mecanic. Eliminarea prin aceasta metoda a algelor va duce la o limpezire rapida a apei. Dar nu numai algele sunt afectate ci si o serie de alti microbi nocivi vor fi eliminati din apa. ( dati click aici pt un tabel cu bacteriile sterilizate raportate la perioada necesara de expunere la razele UV-C, precum si pt tabelul cu efectele irdierii)
Utilizarea unui sistem de sterilizare cu ultraviolete este eficienta doar in combinatie cu un sistem de filtrare mecanic si biologic eficient. Daca nu exista un sistem de filtrare, atunci algele distruse reintra in circuitul natural (circuitul azotului, Nitrogen circle) si va deveni din nou o sursa de majorare a compusilor chimici din apa.
Filtrul este eficient doar atat cat de calitativ este mediul de filtrare
Fiecare sistem de filtrare vine cu mediile sale de filtrare gata pregatite, asa cum producatorul l-a considerat cel mai eficient (uneori doar pur si simplu mai ieftin).
Modificarea structurala a filtrelor, pentru a utiliza alte tipuri de medii de filtrare nu este totdeauna posibila sau nu va duce la efectele scontate. Totusi, din timp in timp va fi nevoie de schimbarea mediilor de filtrare:
- buretii se uzeaza si necesita schimbare;
- zeolita se incarca si nu mai este eficienta (zeolita se poate, totusi, regenera in apa sarata, dar la fel ca un acumulator, aceasta regenerare nu este posibila la infinit, porii se incarca, depunerile de saruri vor reduce semnificativ suprafata activa, etc);
- carbunele activ se incarca si nu poate fi regenerat.
Pentru schimbarea mediilor de filtrare alegeti intotdeauna produsele cele mai bune calitativ.
Cum sa aleg filtrul de iaz cel mai potrivit?
In primul rand este nevoie de cunoscut volumul iazului, nu neaparat cu exactitate, dar o aproximatie de 80% va da idea despre volumul de apa ce necesita a fi filtrat.
Fiecare filtru biologic este destinat pentru a prelucra o cantitate anume de apa. Din acest motiv volumul maxim recomandat de catre producatorul filtrului nu trebuie sa fie mai mica decat volumul apei din iaz.
In afara de volumul maxim al filtrului, va trebui sa luam in considerare si eficienta cu care va putea prelucra o cantitate anume de apa. Aici sunt diferente considerabile, multi producatori exagereaza in prezentarea volumului maxim doar pentru a justifica pretul comparat cu concurenta. Unele filtre sunt mai mult mecanice, altele sunt mai eficiente in descompunerea biologica.
Celalalt factor - foarte important de altfel - este concentratia de substante (particule si substantele chimice minerale si organice in suspensia apei) ce trebuie eliminat. Degeaba se incadreaza filtrul in volumul iazului daca concentratia apei este atat de mare incat nu poate elimina eficient volumul de poluanti ce se genereaza constant in apa iazului.
Regula de baza este urmatoarea (aici vom face o exemplificare pentru a intelege mai bine sensul volumului maxim prelucrabil de catre filtru):
Filtrul comparat este destinat pt un iaz de 10000 litri:
- volumul maxim se refera la conditia ideala: iaz cu plante suficiente si fara pesti - 10000 l.
- iaz cu plante suficiente dar cu pesti - 1/2 din volum, adica destinat unui iaz de 5000 l.
- iaz fara plante si fara pesti - 1/2 din volum, adica destinat unui iaz de 5000 l.
- iaz fara plante si fara pesti - 1/4 din volum, adica destinat unui iaz de 2500 l.
Si in acest caz este vorba de pesti in cantitati rezonabile!
Tabelul de mai jos este o prezentare in ceea ce inseamna modificarea capacitatii filtrului in raport cu tipul iazului (continutul de plante si pesti din iaz). Tabelul se refera, in acest caz, la produsele Ubbink, dar pot fi gasite si la alti producatori.
In cazul nostru este important de identifacat diferentele majore legate de tipul iazului si filtrul ales.
Pentru a intelege mai bine coloanele, acestea sunt urmatoarele:
volumul de apa / filtrul ales / becul de ultraviolete / pompa necesara pentru sistemul de filtrare
Tabelul pt alegerea sistemului de filtrare pt un iaz preponderent cu pesti. sursa: Ubbink |
Tabelul pt alegerea sistemului de filtrare pt un iaz cu plante si cu pesti. Sursa: Ubbink |
- elimina toxinele din apa - filtrul biologic de iaz elimina toxinele (amoniul si nitritii) produsi pe urma descompunerii excrementelor, microorganismelor moarte, algelor si a resturilor de plante moarte. Ganditi-va ca ar trebui sa traiti intr-o incapere inchisa unde sunteti nevoiti sa traiti, sa va hraniti si sa utilizati toaleta fara sa aveti posibilitate de a aerisi incaperea, de a elimina gunoiul si deseurile menajere, fara sa puteti trage apa la toaleta. Exact acest lucru se intampla si in iaz cu pestii Dumneavoastra.
- eliminarea reziduurilor solide - depuse in fundul iazului (namol), ce plutesc la suprafata (frunze, praf, etc), sau imerse in volumul apei. Majoritatea filtrelor le capteaza prin intermediul unor site, bureti, perii, camin cu vortex, in functie de tipul sistemului de filtrare.
- controlul apei inverzite - sterilizatorul cu ultraviolete tine sub control "inflorirea apei" adica inverzirea accentuata provocata de inmultirea algelor unicelulare. Algele inmultite, care exista in suspensia apei sau plutesc pe luciul apei produc efectul de "supa de spanac". Sterilizatorul cu ultraviolete este benefica si in lupta contra bacteriilor nedorite si parazitilor.
Neluarea de masuri indestulatoare va aduce la incarcarea iazului cu alge.
Inmultirea accentuata a algelor va scadea dramatic nivelul de oxigen din apa, ducand la probleme serioase, sau chiar moarte pentru pesti.
- Legate de acest material, situl nostru mai contine o serie de informatii utile, iar pe masura posibilitatii noastre, noi si noi articole interesante vor fi publicate in continuare.
- Abonati-va la stirile noastre pentru a fi la curent cu noile informatii.
- Conectati-va cu blogul nostru.
- Sugestii pentru teme noi sunt binevenite.
Speram ca aceste informatii v-au fost si sunt utile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.