Pregatirea iazului ornamental de gradina toamna. Pregatiti iazul pentru zilele reci
Daca a sosit toamna este timpul de a ne pregati iazul de gradina pentru acest sezon.
Mai jos gasiti cateva sfaturi utile pentru lucrarile de toamna la iazul ornamental
Plantele acvatice din Iaz - lucrari de intretinere
- Degajati, taiati frunzele vestejite (taiati tulpina la min. 5 cm de luciul apei pentru a preveni putrezirea ei)
- Daca plantele de tarm sunt in cosuri, in special cele sensibile la inghet, vor trebui mutate sub nivelul limitei de inghet.
- Plantele tropicale vor trebui iernate in incaperi protejate, cu lumina si umiditate suficienta.
Pregatirea iazurilor cu pesti in sezonul de toamna
- Schimbati hrana de pesti cu produse destinate pentru perioada rece. In cazul in care temperatura scade, digestia pestilor se reduce drastic. Din acest motiv o nutritie nepotrivita poate duce la probleme de sanatate.
- Verificati temperatura apei, pentru a determina momentul in care nu se mai hranesc pestii.
- Verificati starea de sanatate si observati eventualele aparitii de simptome, paraziti, infectii, infestatii ale pestilor
Filtrele de iazuri ornamentale toamna
- Daca temperatura apei a scazut sub 12 grade C este momentul sa dezafectati filtrele. Descompunerea bacteriana din interiorul filtrului este deja foare ineficienta, utilizarea filtrului nu mai este indicata. In plus, iarna, cand apa va fi racita, utilizarea filtrului va agrava situatia, apa se va recicla si se va raci si mai mult, va deranja stratificatia apei, zona de la fundul apei se va raci excesiv, ducand la probleme sau chiar moartea pestilor.
- Verificati starea filtrului. Este recomandat sa comandati acum eventualele piese de schimb, burete, medii de filtrare, carbune activ, zeolita, etc) Veti avea timp suficient pentru a le primi. Primavara lipsa unor piese de schimb din sistemul de filtrare va va da bataie de cap, si puteti ramane fara ele pana gasiti produsele necesare.
- Sterilizatoarele (filtrele) cu ultraviolete UV-C se vor demonta si se vor tine fara apa pentru a preveni spargerea sticlei de quartz. Scoateti sticla din montura, cu mare grija, si curatati-l. Montati sticla de quartz la loc. Procurati din timp becul de schimb, care se va monta primavara OBLIGATORIU!
- Filtrele externe se vor pastra dupa spalare prealabila tot in loc ferit de inghet pe perioada iernii.
Pompele de iaz si gradina
- Scoateti pompele submersibile, spalati-le bine. Nu le lasati in apa peste iarna.
- Demontati pompa, extrageti rotorul, detartrati piesele afectate de depuneri, gresati-le si pastrati-le intr-un loc ferit de inghet.
- Verificati eventualele urme de uzura. Schimbati rotorul daca semnele de uzura sunt foarte evidente. In special la pompele mai mari, uzura axului rotorului poate provoca atingerea miezului rotorului de corpul interior al statorului, ce va duce in foarte scurt timp la scurtcircuitare si defectarea ireparabila a intregii pompe.
- Unii producatori recomanda pastrarea pompei intr-o galeata de apa, pentru a preveni uscarea garniturilor de cauciuc din interiorul pompei.
- Recomandam sa nu utilizati pompa iarna, dar daca totusi o faceti, coboriti-l sub limita de inghet, Tineti minte ca o utilizare a pompei de iaz in perioadele geroase va duce la racirea excesiva a apei, a perturbarii stratificarii apei, probleme cu pestii, s.a.m.d. In cazuri extreme apa va fi racita sub zero grade, pompa putand fi blocata, la un moment dat, de catre bucati de gheata.
Calitatea apei din iazul ornamental Toamma
- Toaman frunzele cazatoare, precum si cele ce provin de la plantele acvatice reprezinta o problema de luat in serios.
- Utilizati un mincioc si eliminati regulat frunzele cazute in apa. Daca nu le eliminati frunzele cazute din timp, acestea se vor scufunda la fundul iazului.
- Iazurile mai mici pot fi acoperite cu o plasa de protectie. Astfel preveniti caderea frunzelor in iaz.
- Skimmerele din iaz vor capta frunzele cazute, dar pot fi zile, in special dupa o bruma serioasa, cand cantitatile de frunze cazute sunt mari, iar cosul schimerului se infunda foarte repede. Verificati si curatati cosul skimmerului ori de cate ori trebuie.
- La sfarsitul sezonului utilizati un aspirator de iaz pentru a absorbi sedimentele depuse in fundul iazului. Daca le lasati acolo peste iarna, acestea vor fermenta si vor distruge calitatea apei.
- Puteti folosi si oxidator de sedimente cu rezultate bune.
- Unii specialisti recomanda un schimb de 1/3 din apa. Utilizati doar apa fara clor. Acest schimb este benefic deoarece dupa perioada de vara, pe urma evaporarilor puternice, apa a devenit foarte dura, cu concentratii foarte mari de saruri minerale, eventuale solventi si alti compusi chimici nedoriti.
- Testati calitatea apei cu teste de apa, in special nivelul aciditatii pH, Nitritul si Nitratii. Daca aceste valori ale sunt mari, faceti schimburi moderate de apa.
- Nivelul aciditatii sa se incadreze intre valorile 6.8 - 8.0.
- Tratamente cu culturi bacteriene va pot ajuta inca la ameliorarea starii apei. Este putin eficienta utilizarea acestor tratamente dupa ce apa s-a racit puternic.
Echipamente de protectie a iazului Iarna
- Inghetarea completa a iazului are ca efect redizolvarea in apa a unor gaze de putrefactie, monoxid de carbon si alte gaze nocive. Mentinerea pe perioada iernii a unei orificii neinghetate in iazul Dumneavoastra este foarte important, in special atunci, cand doriti sa iernati si pesti in iaz.
- Procurati-va din timp compa anti-inghet din polistiren. Acesta are efect in cazuri normale. Acolo unde iarna este destul de dura, utilizarea unei pompe de aer aditionale va garanta mentinerea neinghetata a apei sub copca. Spargerea ghetii iarna este periculoasa. Streseaza pestii inutil si puteti foarte usor sa distrugeti si izolatia iazului.
- Puteti utiliza o copca cu incalzire sau sa instalati un incalzitor in filtrele care dispun de aceasta optiune (ex. Filtrul de presiune de la Velda)
Iluminatul acvatic
- Becurile pot fi mentinute in apa, dar este recomandabil sa le desfaceti, sa tratati garniturile cu unguent siliconic pentru a preveni craparea lor prin imbatranire. Ar fi pacat sa le gasiti primavara ruginite, pline de apa.
- Atentie la becurile de halogen de putere mare instalate pe linia apei. In cazul temperaturilor scazute, pornirea sau oprirea iluminarii, eventual stropirea cu apa rece peste sticla reflectorului poate avea ca rezultat pleznirea sticlei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.