marți, 17 august 2010

Cartitele - combaterea cartitelor


COMBATEREA CÂRTITELOR

Cârtitele cauzează pagube serioase în grădinile noastre. Sfaturile în privinta combaterii cârtitelor sunt multe si, de cele mai multe ori, crează confuzii. Încercăm toate sfaturile venite de la cunostinte sau asa zisii "specialisti" pierzînd timp si bani pretiosi pe leacuri băbesti sau gadgeturi sofisticate. De fapt, leacurile băbesti si substantele chimice nu numai ca nu au efect dar pot cauza si alte probleme grave în grădină.
Cârtitele sunt animale de padure, ce trăiesc preponderent în natura dar, dat fiind restrângerea ariei de viată precum si capacitatea lor dezvoltată de adaptare vor putea coloniza cu usurinta zonele rezidentiale. Din moment ce ei au nevoie de o reţea de tunele pentru a supravieţui, cu cat sunt lăsati să-si dezvolte mai bine reteaua de comunicatii subterane cu atât vor fi mai greu de controlat si de combătut.
Prinderea lor este singura metodă eficientă de combatere. Este literalmente un război de uzură.
Daca doar câteva locuinte se ocupă cu plasarea capcanelor de cârtite pe o anumita arie, populaţii intregi se pot dezvolta în zonele rezidenţiale. Pare straniu faptul că, în ciuda tuturor cunoştinţelor si surselor de informatii existente, pledând capcanele ca singurele fiabile pentru abordarea problemei, suntem încă la faza de utilizare a leacurilor băbesti, de produse chimice, de pompare a gazelor în sol, de amplasare a dispozitivelor ultrasonice si ultra-sofisticate si a vrăjitoriilor fără, însă, cu prea mult succes.

SĂ CUNOASTEM INAMICUL

Cârtita comună, contrar perceptiei popularizate, este un animal insectivor si nu rozător. Hrana cârtitelor se bazeaza pe nevertebrate, insecte, milipede, furnici, samd. Râmele de pământ reprezinta, totusi, sursa principală de hrană. Deci metoda de a controla insectele, nu au un efect concret în combaterea cârtitelor.
Activitatea cârtitelor poate fi destul de rapsodică pe parcursul unui an, apar si dispar în functie de sezon. Pe terenuri mai mari cârtitele pot migra dintr-o zonă în cealaltă. Cârtitele pot ajunge cu usurintă în zone noi sau să repopuleze retele de tuneluri abandonate. Cârtitele pot abandona unele zone dacă sunt deranjate (ex. dispozitivele cu ultrasunete sau de frecventă joasă) dar, de obicei, vor reapare atunci când ne asteptăm mai putin la ele.
Chiar si atunci când nu sunt deranjate, activitatea cârtitelor poate dura doar o săptămână sau două. Această caracteristică a cârtitelor poate confirma eronat, că eventualele remedii si tratamente aplicate functionează cu succes.
Lista arsenalului utilizat în combaterea cârtitelor este foarte largă (lesie, otrăvuri si chimicale diferite, sticlă spartă, ardei iute, lame de ras, clor pentru albirea rufelor, pastile anti-cârtite, crengi de trandafir, ghemotoci din păr uman, dispozitive vibrante seismice, subsonice sau aparate ultrasonice, ulei de castor sau derivate, Motorină si explozibili). Unele din aceste arme pot avea succes mai degrabă prin modalitatea de a canaliza frustratiile provenite din esecurile anterioare (mă refer aici cu jocurile destul de periculoase cu gaz si instrumente pirotehnice).

MOTIVELE APARITIEI CÂRTITELOR

Cârtita reprezintă o problemă serioasă în zonele rezidentiale din următoarele motive:
- Restrîngerea serioasă a habitatului natural al cârtitelor, modificarea sistemelor de canalizare precum si amplificarea aportului de substante chimice din sol (constructiile subterane îngrădesc sau modifică serios frontul de miscare a cârtitelor. Combinatiile de pesticide, ierbicide, deversările de substante poluante modifică compozitia chimică si biologică din sol, cauzănd restrângerea ariei în care aceste vietăti pot să trăiasca.
- Biomasa artificială creată si mentinută în practica actuală peisagistică. Aceste modificări pot functiona si ca un magnet în cazul aplicării excesive de substante de fertilizare a solului, de concentratie de compost, de aplicare de mulci, irigare sistematizată, utilizare de turbă si pământ de flori îmbunătătit, caz în care poate exista o concentratie mai mare de hrană. Bordurile, stâncile de decor, gadurile, precum si multe alte elemente constructive din grădină oferă un loc prielnic de înmultire a insectelor si a viermilor.
- Metode de control nefunctionale. Cârtita are o rata a natalitătii destul de redusă pentru un mamifer mic. Doar trei sau patru pui se nasc odată într-un an. Rata de supravietuire este sub 50% în mediu natural.

ARMELE DE COMBATERE A CÂRTITELOR

Nu există leac chimic contra cârtitelor (cel putin ca sa nu afecteze serios si mediul înconjurător). Capcanele mecanice rămân, deocamdată, cele mai eficiente sisteme de combatere a cârtitelor. Capcanele mecanice sunt relativ simple, nepoluante, cu risc redus de a afecta biodiversitatea (specific la tintă) si chiar functionează! Dintre aceste capcane, există pe piată mai multe modele, unele mai eficiente altele mai putin. Unele sunt mai durabile altele mai putin. Unele mai scumpe altele mai putin.
Parcurgând mai multe informatii, printre altele si studii de specialitate publicate de specialisti la diferite universităti de renume mondiale, se pare că cea mai bună solutie ar rămâne utilizarea capcanelor anti-cârtita mecanice. Utilizarea de gaze aprinse ulterior sau a dispozitivelor pirotehnice au randament minim si risc major de accidentare. (Am găsit pe internet o suită de filmulete si relatări despre eroi americani care, introducând gaz de butelie în tunel si dând foc ulterior cu o lampă de acetilenă, aproape că au aruncat în aer grădina, distrugănd complet gazonul si radiculatia plantelor din jur. Altul, mai destept a instalat o armă la gura musuroiului, reusind să împuste, în fine, o cârtita. Succesul dânsului a fost considerabil, drept dovadă l-a postat pe YouTube. Consider, totusi, că majoritatea oamenilor de bun simt si cu ceva minte nu vor recurge la tertipuri de genisti pentru a extirpa câteva cârtite amărâte.

Dispozitivele electronice

Sunt dispozitive sofisticate care, în majoritatea cazurilor promit mai mult decăt sunt în stare în realitate. Din punct de vedere a raportului pret - performantă sunt destul de deficitare. Idea de bază este că aceste dispozitive nu ucid ci doar doresc să îndepărteze cârtitele din curte sau grădină. În lumina reglementărilor Europene, practic, aceste vietuitoare sunt protejate.
Aceste dispozitive electrice pot avea principii de functionare destul de diferite
- Dispozitive anticârtită cu ultrasunete - functionează pe bază de baterie sau solare. Undele de ultrasunete, perceptibile doar animalelor sunt destul de deranjante si ele tind să părăsească aria de actiune. Problema este că această arie este relativ redusă fiind nevoie de montarea mai multor instalatii, functionarea aparatului nu poate fi sesizată (nu stim întotdeauna dacă functionează sau este defect), dar cea mai mare problemă este că undele ultrasonice nu se propagă decât în aer si doar în directie dreaptă, fără reflexie sau propagare. Deci în pământ se absoarbe toate undele generate. Unde să mai punem si cazurile concrete relatate, când cârtita melomană a arat pur si simplu pământul jur împrejurul dispozitivului, probabil din curiozitate.
- Dispozitiv anticârtită cu generator de sunete de joasă frecventă. Este un dispozitiv similar dar porneste de la premiza că undele de frecventă joase (tip bass) se propagă cu usurintă prin obstacole solide. Această teorie pare să se confirme si dacă pornim de la experiente relatate cum că jocul copiilor în grădină (pasii si tropotele puternice) fac ca cârtitele să părăsească zona. Problemele si la acest capitol ar fi că difuzoarele minuscule nu prea par potrivite pentru generarea de basi iar pe de altă parte există tendinta ca cârtitele noastre să se obisnuiască cu acest zgomot si să se acomodeze cu ele.
- Dispozitivele anti-cărtite seismice. Aceste dispozitive folosesc unde puternice de genul socurilor seismice, similar dar nu identice cu cele mentionate mai sus)

Dispozitive mecanice

Paleta de dispozitive mecanice este, si ea, destul de vastă. Majoritatea lor sunt, practic, adaptarea capcanelor de soareci si/sau sobolani. (Personal am utilizat o capcană tip cleste si momeală pentru a prinde soareci, cu succes.) Dintre acestea enumerăm.
- Capcană cu arc (arc cu două inele aliniate, montate în tunel. Cârtita trece prin inel si declansând o piedică arcul se desprinde si cele două inele se deplasează de pe axul lor, provocând strangularea cârtitei). Aceste capcane sunt unidirectionale, din acest motiv se livrează si se utilizează în perechi, montate în ambele directii a tunelului. Provoacă moartea rapidă prin sugrumare.
- Capcană tip cleste (Un cleste cu arc, prevăzut cu două perechi de fălci. Clestele se deschide cu cu fortă, retinută de un arc puternic, în mijloc există o piedică care, odată actionată, declansează dispozitivul). Sistemul este bidirectional, deci se montează doar unul singur într-un loc. Provoacă moartea rapidă prin sugrumare, străpungere sau fractură a coloanei.
- Capcană tip tunel (un tub demontabil care are prevăzut la ambele capete câte o usă batantă monodirectională. Cartita intră prin usa dar nu mai are scapare). Este solutia ideală pentru cei care nu doresc moartea cârtitelor. Problema ramane, totusi, cum să scăpăm ulterior de prizonierul nostru. Dacă nu am dorit să-l ucidem cu capcana, o aruncăm peste gard, la vecini sau ne suim în masină si ne ducem în pădure, să-l eliberăm?
- Capcană cu percutor (este un dispozitiv ce se montează în centrul musuroiului. Se armează dispozitivul cu cui. Are prevăzut o limbă foarte sensibilă care, dacă este atinsă de cârtita, declansează percutorul, cuiul lovind puternic animalul. Provoacă moartea instantanee prin străpungere.

UNDE SI CUM SĂ MONTĂM CAPCANELE ANTI-CĂRTITĂ?

Decizia asupra locului montării, precum si numărului de capcane utilizate rămâne, de obicei, la latitudinea fiecăruia. Instructiunile de instalare sunt, de cele mai multe ori, sumare sau irelevante. De cele mai multe ori experienta si învătatul din greselile proprii, pot ajuta la optimizarea performantelor. Totusi câteva sfaturi vă pot ajuta:
- Tunelurile permanente, cele mai adânci, sunt utilizate cel mai frecvent, chiar si în timpul zilei.
- Identificati musuroaiele redeschise regulat. Acestea vor arăta cel mai bine traseele frecventate.
- Multe din traseele cartilelor se aliniază dealungul bordurilor, fundatiilor, gardurilor si a altor obstacole subterane.
- Căile cele mai frecvente se găsesc de-alungul perimetrelor cu copaci si trec cu usurintă prin solurile acoperite cu gazon.
- Grădina curată si întretinută respectiv gazonul tuns scurt va putea indica mai usor traseul utilizat de musuroaie.
- Încercati să stati aproape de sol, cu fata la soare, preferabil atunci când soarele este destul de jos pe orizont. Astfel se va contura foarte usor denivelările musuroiului.
- Musuroaiele pot fi deschise foarte repede de cârtite si nu înseamnă că ele vor fi utilizate regulat.
- Viteza de deplasare a cârtitelor sub pământ este de cca. 5-6 m/h.
- cârtitele pot fi prinse în tot cursul anului. Activitatea lor este, totusi, mai intensă la începutul toamnei sau primăverii.
- În perioada rece, cu vegetatie redusă, se pot observa mai bine miscările si distrugerile din curte si grădină.
- Prinderea cârtitelor toamna elimină cârtitele care doresc să se retragă în pasajele mai adânci, deschizănd astfel noi trasee si provocând noi musuroaie.
- Prinderea cârtitelor primavara, înainte de a se înmulti, pot se ne scutească de multe neplăceri în cursul anului.
- Cartitele dispar în perioada extrem de rece precum si în cazul de secetă, dar acest lucru nu înseamnă decât că se retrag în zonele mai adânci. Utilizând, în aceste conditii, doar pasajele existente, prinderea cârtitelor poate fi mai eficientă dar si un pic mai complicată.
- Eficienta capcanelor rezidă din faptul că cârtitele încearcă să redeschidă căile blocate. Capcanele obstructionează căile de legătură permitând să fie actionat dispozitivul de declansare ce este în asa fel conceput să cadă în calea cârtitelor.

instructiuni de montaj capcana swissino supercat


GRESELI FRECVENTE

- Capcanele trebuiesc montate exact în tunel. Capcanele cu percutor trebuie lăsate suficient de adânc. În caz contrar cârtita va putea ocoli capcana.
- Greseala cârtitei este că lucrează constant în degajarea traseelor surpate sau blocate, informatie suficient de importantă pentru a pregăti strategia noastră de combatere.
- Nu montati capcanele la capete de traseu. sansa este destul de redusă în aceste locuri.
- Una din greselile frecvente este montarea capcanelor în tunelurile părăsite. Căutati să identificati tunelurile active.
- Găsirea tunelurilor active este destul de simplă. Pe traseul unui tunel apropiat de suprafată si, prin urmare destul de vizibil, striviti o sectiune scurtă pentru a bloca calea cârtitei. Striviti preferabil de o palmă, nu foarte lungă pentru a preveni săpării prin subductie a unui tunel inferior.
- Traseele mai adânci necesită o lopătică de mână sau cultivator. Locul ales ar trebui să fie pozitionat pe un traseu. Un musuroi solitar poate însemna doar un capăt de traseu. Umpleti tunelul cu pământ. Calea va fi deschisă în ambele cazuri în primele două zile, sau chiar în câteva ore, dacă traseul este foarte intens utilizat.
Dacă există mai multe musuroaie răspândite, această metodă de identificare a traseelor active vă ajută la reducerea numărului de capcane utilizate.
- Montati capcanele anti-cârtite doar în tuneluri! Unul din greselile cele mai frecvente este că se montează capcanele în musuroaie. Incorect! Musuroiul este practic zona de evacuare a surplusului de pământ excavat. Astfel veti avea sansa să prindeti doar pământ.
- O altă greseală în cazul utilizării capcanelor cu percutor este că acestea fiind declansate si extrăgându-le din pământ vom avea insatisfactia să nu găsim cârtita care, defapt, probabil este ucisă dar a rămas în tunel. (cuiul va străpunge dar nu-l va fixa de capcană). Atunci când extrageti capcana cu percutor este bine să deschideti tunelul să verificati dacă există o cârtita moată sub ea.
- O altă greseală este utilizarea unui număr insuficient de capcane. Dacă aveti trei tuneluri active atunci utilizati trei capcane anti-cârtită. O capcană în plus este o investitie mult mai ieftină decât toate chimicalele si dispozitivele supersofisticate la olaltă.
-
Dacă aveti probleme cu cârtitele în gazon, tineti gazonul tuns scurt si curat pentru a observa din timp toate miscările. Descoperirea musuroaielor si traseelor în iarbă înaltă sau mărăcinis este destul de dificilă.
- Acoperirea musuroaielor cu pământ sau gazon decupat este o greseală destul de mare. Acest lucru va zădărnici identificarea miscărilor ulterioare.
- Atentie la cârtite! Au dinti destul de ascutiti si sunt foarte agili.

METODE NECONVENTIONALE
Daca niciuna dintre metodele de mai sus nu au dat rezultate, filmul de mai jos va poate oferi niste indicii.
Specialistii germani sunt intotdeanuna foarte eficienti ;-) 




3 comentarii:

  1. Swissino Supercat pare sa fie cea mai buna solutie. Cele cu ultrasunete nu sunt bune de nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Capcane pt cartite? Vax. Aparate cu ultrasunete? Alunga matele vecinilor si ramai cu soarecii. Metoda cea mai buna aplicata cu rezultate concrete este METODA HASLAUL! Te duci la musuroi si-l desfaci cu atentie ca altfel s-ar putea sa nu gasesti gaura. Vei vedea in gaura doua tunele sau unul daca musuroiul este de capat.Bagi destiul si intaresti marginile gauri si scoti eventualul pamant cazut inauntru. Iei apoi HASLAUL (Baton de sulf pt dezinfectat butoaiele)il rupi in doua ii dai foc si-l bagi cu atentie in gauri. Astupi apoi musuroiul cu un bulgare de pamint nu foarte etans. Procedezi la fel cu toate musuroaiele Daca cumva cartita nu o beleste sa fii convins ca nu o vei mai avea musafir. 10 batoane de sulf(haslau)costa 3 lei si exista la Chmicale. Cat despre faptul ca lighioana in cauza este ocrotita cei care-i fac apologia s-o ia la iei acasa si sa si-o ****!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am aplicat Metoda Haslau in luna februarie 2011 cand bestiile de cartite au inceput sa-mi distruga iarba din spatele gradinii unde aveam plantati cativa pomisori tineri. Dupa ce le-am servit tratamentul pana astazi 27.04.2011 nu am mai constatat aparitia nici unui musuroi.Sunt de accord ca metoda nu poate fi eficienta 100% deoarece pot veni alte cartite in afara de cele care mi-au creeat problemele. Am postat primul comentariu din data de 04.04.2011 sub anonimat din greseala. Merita incercata aceasta varianta deoarece este ieftina si nu necesita foarte multa munca. In 2 ore am distrus aproximativ 35 musuroaie. Atentie cand aprindeti batonul de sulf sa nu va picure pe degete sa nu fiti nevoiti sa gustati dulcea senzatie de catifelare (arde ca iadul si este lipicios). Nu am constatat efecte secundare nici asupra gazonului, nici asupra pomilor si nici nu cred sa aiba implicatii majore asupra mediului in afara de dihania careia ii este adresata. Va doresc succes!

    RăspundețiȘtergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.