vineri, 13 august 2010

Caut filtrul potrivit pentru iazul meu

AM DEJA UN IAZ. DORESC UN FILTRU POTRIVIT


Daca aveti deja un iaz in gradina si cautati o pompa sau filtru pe masura va trebui sa apreciem corect volumul de apa din iaz. - vezi documentatia referitor la calculul volumului de apa. Mentionam totusi un exemplu si in acest capitol pentru ajutor.
Alegerea corecta este influentata de mai multi factori:
  • dimensiunea exacta (stabilitatea apei este influentata de volumul de apa)
  • existenta, cantitatea si calitatea plantelor
  • existenta, numarul, soiul si marimea pestilor
  • calitatea apei (continutul de nutrienti din apa)
  • greseli de proiectare si executare (zone prea putin adanci care se incing vara)
  • amplasarea iazului (ore insorite)
  • conditii climatice (vant, soare, temperatura, etc)

Ce fel de iaz am in gradina?
Un iaz cu plante acvatice de decor
Daca aveti un iaz cu unele plante acvatice va trebui sa tineti in frau doar cresterea plantelor si eventual degajarea resturilor vegetale moarte sau in surplus. Alegerea este usoara, sistemul de filtrare la parametrul specificat ar trebui sa faca fata. Acest lucru inseamna ca in cazul unui filtru 5000 va puteti bucura de apa curata cu un asemenea filtru utilizat la un iaz de 5000 litri sau mai putin. Putini sunt cei norocosi (sau cunoscatori) ale caror lacuri este curata mai mereu in timpul anului fara sa aiba un filtru de apa potrivit.
Evident, unele influente ca: soare intens pe tot parcursul zile sau vegetatia saraca poata sa scada capacitatea de autoregenerare a iazului, un filtru fiind absolut necesar in acest caz.

Un iaz cu pesti si planteDaca aveti un iaz cu pesti, cu unele plante acvatice va trebui totdeauna sa alegeti un sistem de filtrare bun ce va putea tine fata descompunerii reziduurilor din apa, pentru a va putea bucura de calitatea impecabila a apei.
Cazurile in care in asemenea situatie nu este nevoie de un filtru potrivit sunt foarte rare. Minimul este o pompa de recirculare sau una de aerare.
Totul depinde in acest caz de cantitatile de plante si pesti raportate la volumul apei si la ceilalti factori amintiti mai sus.
Cea mai simplista abordare in calculul filtrului necesar in acest caz este alegerea unui filtru destinat unui lac dublu ca volum pt a oferi suficiente resurse de filtrare.
Din pacate mentionarile de capacitate pe filtrele din comert ofera indicii doar despre volumul maxim al iazului aflat in situatie ideala (cu plante multe si fara pesti). Acete conditii sunt, de cele mai multe ori, nerealiste. Firmele producatoare sunt nevoite sa afiseze caracteristici putin cam exagerate pt a putea face fata concurentei care, la randul lui etaleaza caracteristici extravagante. (Un alt exemlu este legat de capacitatea de ridicare a pompelor care, in multe cazuri, abia daca are presiunea necesara sa ridice apa la jumatatea din inaltimea specificata, dat fiind diferentele notabile dintre conditiile de laborator si cele de teren.)

Un iaz doar cu pesti.
Daca va delectati cu un iaz doar cu pesti, in special de rasa Golden Orfe, Shubunkin, Sarasa Comet sau crapii Koi va fi nevoie de o atentie sporita pentru pastrarea apei in conditii optime. Un iaz cu pesti cere o proiectare si constructie mult mai atenta. Cantitatile semnificative de excremente precum si de hrana nefolosita apasa puternic in contul dezechilibrarii calitatii apei.
Ca regula de baza, se pot tine cca 50-70 cm pesti / m3.
Regula simplista prevede utilizarea unui filtru cu capacitate de 4x mai mare decat cea etalata pe eticheta filtrului. In cazuri extreme nici aceste calcule nu sunt suficiente. O concentratie mare de pesti de dimensiuni considerabile inchise intr-un bazin expus la soare poate solicita si alte instalatii speciale de purificare decat filtre biologice si sterilizatoare UV-C.
Alegeti combinatia ideala de filtre, filtre UV-C si pompe de filtrare.
Dar cel mai important sfat in acest caz este sa apelati la un specialist. Economiile initiale datorate proiectarii si constructiei in regim propriu s-ar putea sa se razbune, fiind nevoie sa suportati costuri aditionale mult mai mari pt a retehnologiza sistemul de filtrare. Cealalta optiune va fi sa vedeti cum calitatea apei se deterioreaza si pestii nu vor mai fi vazuti in iaz din cauza apei murdare doar cand acestia vor incepe sa moara pe capete.

Ce fel de filtre va stau la dispozitie?
Urmeaza o suita de exemple:
- BioPure, sau mai bine zis filtru
simplu submersibil prin aspirare.
Este un filtru de forma de butoiasi, cu 6 trepte de filtrare, legata in fata sorbului pompei.
Apa trece prin filtru, intrand prin capacul perforat.
Acest filtru bine intretinut ajuta ca pompa sa functioneze curat, fara fortare, pompa putand angrena o diuza sau o cascada la randul sau. Nu necesita montarea suplimentara in afara bazinului
Dezavantajul filtrului constra in greutatea curatarii filtrului precum si capacitatea relativ redusa. Se utilizeaza pentru iazurile cele mai mici.


BioTop: sau filtru biologic simplu.
Este practic identic cu sistemul mai sus amintit, doar ca acesta este amplasat in exterior, si apa este impinsa in filtruSuitable for use on or in the pond bank.
Avantajul este ca poate fi curatat simplu
Dezavantajul este ca trebuie sa fie amplasat in asa fel incat fundul filtrului sa fie mai sus decat marginea iazului.

Acesta este un lucru destul de inconvenabil din punct de vedere al aspectului.
Curatarea este si ea anevoioasa si o indeletnicire destul de murdara.
Filtrele biologice simple se recomanda pentru iazuri de marimi mici.

Filtre de presiune (ex. BioPressure):
Este o alegere eleganta. Poate fi ingropat aproape complet sub pamant, doar capacul acesteia ramane la suprafata. Este un sistem presurizat, ceea ce inseamna ca apa ce iese din filtru poate fi utilizat pentru alimentarea unui curs de apa sau cascade.
Filtrul de presiune este relativ greu de curatat, dar are avantajul ca trebuie sa fie desfacut relativ rar. Fiecare filtru de presiune are un robinet auxiliar care permite evacuarea sedimentelor de la fund. Sisteme mai sofisticate, ca cel de la Velda, are functii multiple, poate fi comutat pe traversare fara filtrare, in cazul in care este nevoie de tratamente la pesti cu medicatii care ar contamina sever bancul de bacterii din filtru. Filtrul velda poate incorpora si un incalzitor pe timp de iarna.
In rest, toate filtrele au incorporate un bec cu ultraviolete pentru sterilizare aditionala. Filtrul de presiune este o alegere buna, si tot mai populara. Exista filtre sub presiune cu granule de plastic. Utilizarea acestora este profesional si foarte costisitor, dar au o eficienta ridicata. Se utilizeaza in crescatorii de pesti unde este necesar fractionarea proteinelor din apa.


Filtrele de presiune cu nisip - cele de piscine - nu au ce cauta in iazuri, in special in iazurile cu pesti. Aceste filtre sunt inutilizabile, colmatandu-se foarte rapid.
Sistemele multicamerale (ex. Filtramax):

Aceste sisteme sunt apropiate ca functionare cu biotopurile, dar ca sunt alcatuite din mai multe camere.
Sistemul Filtramax contine doua compartimente, fiecare cu posibilitatea de clatire a sedimentatie. Sunt foarte eficiente si usor de intretinut.
Exista variante cu si fara becuri cu ultraviolete. Acest sistem poate fi conectat mai multe in paralel pentru iazuri mai mari. Utilizeaza trecerea apei la un flux mai redus pentru o filtrare biologica mai buna. Este relativ scumpa dar isi merita banii.
Sisteme de filtrare multicamerale profesionale (ex. Filtrapower)
Aceste sisteme sunt destinate iazurilor mari sau crescatoriilor de pesti Koi. Sunt sisteme modulare si pot fi conectate mai multe module cu functii diferite.
Sunt destul de mari, necesita un spatiu mare, nu tocmai favorabil in gradini.
Se poate monta nu numai la suprafata ci si incastrat in pamant, denumirea acestui sistem fiind de
filtru gravitational
Sunt alegerea potrivita pentru profesionisti. Si aici va recomandam sa apelati la specialisti pt a decide produsul potrivit. La o asemenea investitie sfatul specialistului este binevenita.

Becuri cu ultraviolete UV-C
Lumina ultravioleta este compusa din trei spectre, UV-A, B si C
Dintre toate acestea spectrul C este cel mai periculos si cancerigen. De aici si forta cu care poate steriliza apa.
Principiul de functionare este simpla. Apa trece prin fata becului la o viteza suficienta pentru a fi radiat cu raze UV-C. Algele aflate in suspensie vor suferi leziuni la nivelul celulei, acestea vor deveni lipicioase. Grupurile de alge se lipesc intre ele si vor fi agatate de filtru.
Din acest motiv utilizarea becului UV-C isi are rostul doar combinat cu un filtru de apa. In caz contrar algele verzi moarte ajung inapoi in apa si prin descompunere revin in circuitul natural al apei.
Repetam:
Razele UV-C sunt foarte periculoase! Nu va expuneti niciodata la ele. Nu priviti, nici din curiozitate, nici macar o secunda, in lumina unui bec. Majoritatea sistemelor au incorporate microintrerupatoare, astfel persoanele neavizate nu-l pot pune in functiune in stare demontata.
Functionarea becurilor se poate vedea, de obicei, prin geam de inspectie sau racordul transparent. Daca emite o lumina albastra, inseamna ca functioneaza.
Becurile se vor schimba la fiecare 6 luni, din motiv ca acesta isi schimba spectrul de frecventa, si chiar daca inca functioneaza, nu mai are eficienta.
Alegerea becului cu ultraviolete depinde de alegerea sistemului de filtrare si, implicit al pompei ce va circula apa. Fiecare bec are specificatiile pentru care va trebui sa consultati tabelul general si sa alegeti ce tip de Lampa UV-C este cea mai potrivita pentru o anumita pompa.
Alegerea unui bec mult prea mare nu dauneaza, dar implica costuri de achizitie si exploatere prea mari. Un bec subdimensionat, sau o pompa mult prea puternica va sabota complet eficienta filtrului.

Pompa potrivita.Intotdeauna se va alege primul sistemul de filtrare, conform criteriilor mai sus amintite si conform tabelelor ce va stau la dispozitie.
Daca ati decis asupra unui sistem de filtrare, va trebui sa alegeti si pompa necesara. Va sugeram sa alegeti pompele Elimax sau Powermax. Cele din urma se preteaza in special in cazul filtrelor multicamerale.
Capacitatea pompei trebuie sa se incadreze in parametri dati de constructorul fiecarui filtru. Deci alegerea pompei este in functie de filtrul folosit.
Inca odata reamintim importanta corelarii cat mai perfecte a sistemului pompa, filtru, bec UV-C

2 comentarii:

  1. deosebit de interesant dar poate ar trebui cunoscute si preturile filtrelor ce au fost descrise.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar. Doar ca preturile se modifica foarte des, iar listarea lor intr-un blog poate crea confuzii in timp. In plus, produsele recomandate aici pot fi delistate, pot sa apara produse noi, mult mai performante. Va sugeram sa verificati intotdeauna fie postarile mai noi fie informatiile de pe siturile oficiale.
    Poate verificati aici preturile si ofertele pt ofertele de filtre de iaz.
    http://www.gardenstore.ro/tehnica-acvatica/filtrare

    RăspundețiȘtergere

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.